Bill Clintonin salasuhde ja oikeudenkäynti taas huulille – Monica Lewinskyn tuottama sarja ulos juuri ennen vaaleja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bill Clintonin salasuhde ja oikeudenkäynti taas huulille – Monica Lewinskyn tuottama sarja ulos juuri ennen vaaleja

Suosikkisarja nostaa Bill Clintonin ja Monica Lewinskyn suhteen esille Yhdysvaltain seuraavien presidentinvaalien alla.

Salasuhde Bill Clintoniin on pitänyt Monica Lewinskyä julkisuudessa jo 21 vuotta.

14.8.2019 18:39

Bill Clintonin virkasyytteet ja kohuttu salakohu nousevat taas puheenaiheeksi juuri ennen presidentinvaaleja, sillä ne ovat aiheena huippusuositun American Crime Storyn kolmannella tuotantokaudella, jonka tuotantoyhtiö FX tuottaa Netflixille.

Yhtenä tuottajana on yllättäen salasuhteen toinen osapuoli, Monica Lewinsky, joka suhteen alkaessa oli 22-vuotias harjoittelija Valkoisessa talossa.

Kausi perustuu Jeffrey Toobinin kirjaan skandaalisuhteesta ja sen poliittisista vaikutuksista. Kuvaukset alkavat helmikuussa, ja ensi-illan kerrotaan olevan syyskuussa 2020 juuri presidentinvaalikampanjoiden kuumimpaan aikaan. Vaalipäivä on marraskuussa 2020.

– En usko että Crime Story tulee ratkaisemaan seuraavia presidentinvaaleja, tuotantoyhtiön johtaja John Landgraf sanoi toimittajille.

Monet kuitenkin uskovat, että Clintonien menneisyyden väitettyjä kähmintöjä toistuvasti esiin nostava presidentti Donald Trump saattaa hyötyä seksiskandaalin lämmittelystä.

Salasuhdeskandaalin poliittisia sävyjä pohdittiin jo 1990-luvulla.

Skandaali on seurannut osapuoliaan vuosikymmenet. Myös Bill Clintonin vaimo ja demokraattien edellinen presidenttiehdokas Hillary Clinton on saanut kommentoida asiaa usein.

Sarjan takana oleva Ryan Murphy on kertonut, ettei halunnut käsitellä aihetta ilman Lewinskyä. Aiemmin oli huhuttu, että uusi kausi kertoisi hurrikaani Katrinan jälkiseurauksista.

– Kenenkään muun kuin sinun ei pitäisi kertoa tarinaasi, ja on tavallaan ällöttävää jos he kertovat. Jos haluat tuottaa sen kanssani, rakastaisin sitä, mutta sinun pitäisi olla tuottaja ja sinun pitäisi saada kaikki se helkkarin raha, Murphyn kerrotaan sanoneen Lewinskylle, kun he törmäsivät Hollywood-kekkereillä viime vuonna.

Lewinsky kertoi Vanity Fairille, ettei päätös mukaan lähtemisestä ollut helppo. Hän kertoo osallistuvansa rikosdraaman tekoon saadakseen kertoa tapahtumista oman versionsa.

– Olen niin kiitollinen saavuttamastamme yhteiskunnallisesta kehityksestä, joka antaa kaltaisilleni historiallisesti hiljennetyille ihmisille vihdoin oman äänen keskustelussa.

MeToo-kampanja on muuttanut suhtautumista häntä kohtaan, ja muun muassa Lewinskyä ja hänen painoaan 1990-luvulla pilkanneet koomikot ovat pahoitelleet aiempaa käytöstään. Lewinsky on sanonut päässeensä viime aikoina ensimmäistä kertaa kertomaan, miten hän koki huomion keskipisteeseen joutumisen.

Lewinsky on kritisoinut voimakkaasti kohteluaan, muun muassa erikoissyyttäjä Ken Starrin tutkimuksia ja ahdistavia kuulusteluita, joissa häntä uhattiin vuosikymmenten vankeudella ja joihin hänen perheensä myös vedettiin.

Starrin 445-sivuinen raportti julkaistiin verkossa yksityiskohtineen. Alun perin Starr alkoi tutkia Clintonien kiinteistökauppoja 1970-luvulla, mutta tutkinta laajeni ihmissuhderintamalle, sillä Arkansasin hallinnon työntekijä Paula Jones haastoi presidentin oikeuteen vuonna 1994 seksuaalisesta ahdistelusta. Hän väitti sen tapahtuneen, kun Clinton toimi Arkansasin kuvernöörinä.

Monica Lewinsky oli suhteen alkaessa 22-vuotias harjoittelija Valkoisessa talossa.

Monica Lewinskyn ystävä Linda Tripp oli salaa nauhoittanut puheluita, joissa Lewinsky kertoi fyysiseksi edenneestä suhteesta. Tripp antoi nauhat tutkintaan, ja pian koko maailma tiesi seksileikeistä sikareilla ja kuuluisesta sinisestä Gapin mekosta, jonka spermatahroja FBI tutki.

Salasuhde on pitänyt Lewinskyä julkisuudessa jo 21 vuotta. Usein vaitonainen Lewinsky avautui viime vuonna dokumenttisarjassa The Clinton Affair. Hän toi esiin myös ennen julkisuudessa kuulemattomia yksityiskohtia suhteesta, kuten sen, miten suhde alkoi eräissä juhlissa marraskuussa 1995. Lewinsky huomasi alushousujensa näkyvän ja päätti antaa vilkkua kävelleessään Clintonin ohi. Pian he suutelivat naapurihuoneessa.

Suhdetta jatkui kaksi vuotta. Lewinsky pääsi ääneen myös kirjassa Monican tarina (1999), jonka kiertueella hän antoi Ilta-Sanomille haastattelun, josta käy ilmi, että nuori Lewinsky oli suhteen aikaan presidenttiin täysin hullaantunut eikä kyse ollut vain seksistä. Jo silloin hän korosti, ettei 27 vuotta vanhempi presidentti olisi saanut antautua kiusaukseen harjoittelijan kanssa.

– Minun käyttäytymiseni oli sopimatonta ja hänen reaktionsa siihen käytökseen sopimatonta. Minusta Clinton on kuitenkin enemmän vastuussa kuin minä. Hän lähetti koko ajan ristiriitaisia viestejä. Nainen haluaa uskoa miestä, jota rakastaa, Lewinsky sanoi IS:lle 1999.

– Toivon, että olen 50-vuotiaana sen verran kypsä aikuinen, että en rohkaise minuun ihastunutta nuorta ihmistä.

Clintonia vastaan nostettiin raportin pohjalta virkasyyte väärästä valasta ja oikeuden vastustamisesta, koska hän oli valehdellut suhteen laadusta Lewinskyn kanssa. Virkasyyte presidenttiä vastaan oli toinen laatuaan Yhdysvaltojen historiassa. Ensimmäinen syyte nostettiin 1868 Andrew Johnsonia vastaan. Watergate-skandaalissa demokraattien vaalitoimistoon murtautumisesta Richard Nixon erosi ennen kuin virkasyyte nostettiin.

Suuseksi nousi lopulta kohun keskelle. Clinton kuuluisasti lausui, ettei mielestään antanut väärää valaa suhteesta, koska oraaliseksin vastaanottaminen ei muodosta seksisuhdetta. Näin Paula Jonesin oikeustapauksessa oli sivuhuomiona tullut todetuksi. Sopimattoman ja intiimin suhteen Clinton kyllä myönsi.

Presidenttiä ei tuomittu virkasyytteessä, jossa erottaminen vaatii kahden kolmasosan enemmistöä senaatissa. Tuolloin senaatissa oli republikaanienemmistö, mutta kaikki republikaanienkaan senaattorit eivät äänestäneet viraltapanon puolesta. Syytteitä pidettiin melko mitättöminä virkasyytteeseen.

Sekä Bill Clinton että Monica Lewinsky kritisoivat raporttia ja sen julkistamista. Julkisuudessa puitiin myös toista Lewinskyn salasuhdetta. Psykologiaa opiskellut Lewinsky on puhunut paljon kokemastaan julkisesta häpeästä ja viime vuosina kampanjoinut nettikiusaamista vastaan.

Kun Muellerin raportista alun perin julkaistiin vain nelisivuinen tiivistelmä ja keskustelussa nousi esiin, miksi Starrin raportti oli tunneissa internetissä, Lewinsky twiittasi: If. fucking. only.

Mahdollisesta virkasyytemenettelystä istuvaa presidentti Donald Trumpia vastaan on keskusteltu paljon, mutta Muellerin raportti ei kehottanut syytteiden nostamiseen. Monet kongressin demokraattijäsenet ovat silti äänekkäästi vaatineet sitä.

Beanie Feldstein esittää Monica Lewinskyn roolin tulevassa ohjelmassa.

Tuore sarja markkinoi pureutuvansa naisnäkökulmaan.

– Virkasyyte: American Crime Story tulee myös tutkimaan huomiotta jääneitä ulottuvuuksia niiden naisten osalta, jotka löysivät itsensä keskeltä skandaalia ja poliittista sotaa, joka jätti pitkän varjon Clintonin presidenttiyden ylle, kertoo John Landgraf tuotantoyhtiöstä.

Sarjassa Lewinskyä esittää Beanie Feldstein, joka on näytellyt muun muassa Lady Birdissä. Clintonien näyttelijöitä ei ole paljastettu julkisuuteen.

Crime Storyn ensimmäinen kausi kertoi jalkapalloilija-näyttelijä O.J. Simpsonin oikeudenkäynneistä ja toinen muotisuunnittelija Gianni Versacen murhasta. Yhteensä kaudet ovat saaneet 41 Emmy-ehdokkuutta ja voittaneet 16 Emmy-pystiä sekä neljä Golden Globea, joten uudesta kaudesta tulee todennäköisesti katsottu.

Lähteet: New York Times, Vanity Fair, BBC, CNN

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?