Venäjällä tapahtuneen räjähdyksen jälkeen Severodvinskin säteilylukemat nousivat jopa 16-kertaisiksi

Julkaistu:

Säteilyturvakeskuksesta kerrotaan, että Severodvinskissa havaittu säteily ei ole vaarallista.
Venäjän pohjoisessa Nenoksa-nimisellä alueella tapahtuneen ja viisi ihmistä tappaneen rakettiräjähdyksen jälkeen säteilytasot nousivat Venäjän kaupungissa Severodvinskissa jopa 16 kertaisiksi, ilmoittaa Venäjän ilmatieteen laitos Rosgidromet venäläisen Interfax- uutistoimiston mukaan.

Venäjän atomienergiayhtiö Rosatom, kertoi aiemmin, että viime torstaina Arkangelin alueella sattuneessa räjähdyksessä kuolleet tiedemiehet olivat tekemisissä ydinkäyttöisen ohjusmoottorin kanssa.

Rosigidromet kertoo, että kuudella mittausasemalla säteilyannoksen lukemat Severodvinskin kaupungissa nousivat 4–16 kertaisiksi normaaliin tasoon verrattuna, joka on 0,11 mikrosieverttiä tunnissa.

Yhdellä asemalla rekisteröitiin lukema 1,78 mikrosievertiä tunnissa, joka ylitti selvästi normaalin tason.

Säteilyturvakeskuksesta kerrotaan, että annosnopeus on selvästi normaalia suurempi, mutta ei aiheuta vaaraa alueella oleville ihmisille.

STUK:in mukaan sitä voi verrata kosmisen säteilyn aiheuttamaan säteilyn annosnopeuteen kymmenen kilometrin korkeudessa lentävässä lentokoneessa, mikä on viisi mikrosievertiä tunnissa.

Vaarallisena pidetään, kun annosnopeus ylittää kymmenen mikrosievertiä ja evakuointimääräys annetaan, kun se ylittää 100 mikrosievertiä tunnissa.

Venäjän räjähdys ei aiheuttanut säteilypiikkiä Suomessa.


Jodivarastot tyhjenivät

Paikallisviranomaiset kertoivat, että säteilytasot Severodvinskissa, joka sijaitsee 47 kilometrin päässä Nenoksasta, olivat räjähdyksen jälkeen noin 40 minuutin ajan normaalia korkeammat, mutta palasivat sen jälkeen normaaliksi.

Rosgidrometin mukaan säteilypiikki kesti kaksi ja puoli tuntia.

Räjähdys herätti kuitenkin paniikkia paikallisten keskuudessa.

Apteekkien jodivarastojen ilmoitettiin olevan loppumassa Arkangelin ja Severodvinskin kaupungeissa.

Tiistaina Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kieltäytyi Interfaksin mukaan tarkentamasta räjähdykseen ja säteilytasojen nousuun johtaneen onnettomuuden yksityiskohtia toteamalla, että ”valitettavasti onnettomuuksia tapahtuu”.

Hän kuitenkin sanoi, että Venäjän ydinvoimatekniikka ylittää merkittävästi tason, jonka muut maat ovat tällä hetkellä onnistuneet saavuttamaan.

Uusi evakuointimääräys annettiin

Tiistaina julkisuuteen tuli myös ristiriitaisia tietoja Nenoksan asukkaiden evakuoinnista.

Jotkut paikalliset asukkaat kertoivat venäläisille tiedotusvälineille, että heitä pyydettiin poistumaan kodeistaan keskiviikkona, sillä alueelle on suunniteltu sotaharjoituksia. TASS kertoo, että Severodvinskin virkamiehet vahvistivat evakuointimääräyksen myöhemmin lausunnossaan.

Muut venäläiset viranomaiset kuitenkin kielsivät nopeasti evakuointikehotukset, ja alueen kuvernööri Igor Orlov kuittasi ne kutsumalla evakuointimääräyksiä "täydellisiksi hölynpölyiksi".