Pahin tapahtui: banaanisadot hetkessä tuhoava sieni pääsi leviämään – ”Kun se havaitaan, on liian myöhäistä”

rac

Julkaistu:

Kolumbia on julistanut kansallisen hätätilan pelätyn Panaman taudin vuoksi.
Banaaninsyöntiä koko maailmassa uhkaavaa Panaman tautia on tavattu ensimmäistä kertaa Latinalaisessa Amerikassa. Kolumbian viranomaiset vahvistivat viime viikolla 175 hehtaarin suuruisen viljelyalueen Karibianmeren rannikolla altistuneen sienitaudille, joka kykenee tuhoamaan kokonaisia banaanisatoja vain kuukausissa.

Aiemmin Aasiassa, Afrikassa ja Australiassa levinneen sienitaudin mahdollista leviämistä maailman tärkeimmille viljelyalueille on pidetty katastrofina. Banaani on tärkeä vientituote lukuisille alueen valtioille, ja pelkästään pieni Ecuador tuottaa lähes neljänneksen kaikista maailmalla myytävistä banaaneista. Tärkeimpiin tuottajamaihin kuuluvat myös esimerkiksi Costa Rica ja Guatemala.


Kolumbialle hedelmä on kolmanneksi tärkein vientituote kahvin ja kukkien jälkeen. Vientitulojen romahtamisen lisäksi alueella pelätään ruokapulaa, sillä banaanit ovat tärkeä ravinnonlähde miljoonille paikallisille ihmisille.

– Kun tauti havaitaan, on jo liian myöhäistä, ja se on todennäköisesti jo levinnyt alueen ulkopuolelle ilman että asiaa on huomattu, sanoo taudin leviämisen vahvistaneet näytteet analysoineen hollantilaisen Wageningenin yliopiston trooppisen kasvitautitieteen professori Gert Kema National Geographic -lehdelle.

Panaman tauti on sienimyrkyille immuuni vitsaus, joka leviää vedestä tai maaperästä juurten kautta banaanikasviin. Tauti on myös erittäin sitkeä, ja se voi uinua maaperässä jopa 30 vuotta ennen tartuntaa.

Nykyisin maailmalla leviävä tauti on Tropical Race 4 -nimellä tunnettu muunnos, jota havaittiin ensimmäisen kerran Taiwanissa 1990-luvun alussa. Leviämistä on pyritty estämään banaaniviljelmillä tiukalla valvonnalla ja esimerkiksi ajoneuvojen desinfioinnilla.


Kolumbiassa taudin leviämistä maahan on pelätty pitkään ja varoiteltu siirtolaisuuden ja naapurimaa Venezuelan kaoottisen tilanteen voivan johtaa valvonnan pettämiseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan tautia havaittiin maassa ensimmäisen kerran heinäkuussa lähellä Venezuelan rajaa.

Panaman taudin aiempi muoto johti jo 1950-luvulla silloisen valtalajikkeen häviämiseen. Sittemmin vientiin menevän banaanin viljelyssä on keskityttyä lähes yksinomaan yhden ja ainoan, Cavendish-nimisen lajikkeen kasvattamiseen.

Yhteen lajikkeeseen nojaava viljelykäytäntö on osaltaan vaikuttanut banaanintuotannon haavoittuvuuteen, sillä tehokkuuden ja edullisuuden kääntöpuolena se jättää viljelmät alttiiksi Panaman taudin kaltaisille uhkille. Ratkaisuksi tilanteeseen on esitetty banaanilajikkeiden geneettistä monipuolistamista ja toisaalta myös uhkan torjumista geenimuunnelluilla lajikkeilla.

Tutkijat ovat jo onnistuneet kehittämään banaanilajikkeita jotka vaikuttavat olevan immuuneja Panaman taudille. Osa kuluttajista suhtautuu kuitenkin hyvin kielteisesti geenimuunnellun ruoan syömiseen.

Asiasta kertoi aiemmin Suomessa Yle Uutiset.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt