Brittilehti kiinnitti huomiota Unkarin Suomeen kohdistamaan kritiikkiin: ”Äärioikeistolainen hallitus parjaa Suomea”

Julkaistu:

Unkarin pääministeri on useaan otteeseen kritisoinut Suomea, joka aikoo EU-puheenjohtajamaana sitoa unionin tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.
Arvostettu brittilehti The Guardian uutisoi Unkarin pääministerin Viktor Orbanin ja tämän puolueen Suomeen kohdistamasta kritiikistä. Lehden mukaan ”Unkarin äärioikeistolainen hallitus parjaa Suomea liittyen oikeusvaltioselvitykseen”.

Orban on kritisoinut Suomea perustuslakituomioistuimen puuttumisesta ja Suomen Akatemian ministeriohjauksesta. Heinäkuussa valtapuolue Fideszin hallussa oleva Origo-lehti puolestaan julkaisi artikkelin, jossa se väitti Suomen oikeusvaltion tilanteen olevan huono. Toisessa artikkelissa puolestaan kritisoitiin suomalaista mediakenttää ja lehdistönvapautta.
The Guardian kertoo, että sekä Orban että tämän edustaja Zoltan Kovacks ovat viime viikkojen aikana useita kertoja hyökänneet Suomea vastaan kritisoimalla esimerkiksi perheväkivallan yleisyyttä Suomessa ja sitä, kuinka venäläisoligarkit ovat ostaneet Suomessa saaria.

– Viimeisimmässä hyökkäyksessä Kovacks, joka on Unkarin kansainvälisten yhteyksien ja suhteiden alivaltiosihteeri, kirjoitti, että Suomella ei ole perustuslakituomioistuinta, itsenäistä oikeuslaitosta tai lehdistönvapautta ja siellä on myös merkkejä muista vakavista ongelmista”, brittilehdessä kirjoitetaan.

Kovacksin kerrotaan myös väittäneen, että Suomessa on ”kauhistuttava” määrä naisia, jotka käyvät läpi sukupuolielinten silpomisen ja, että ”hiljattain maahan asettuneet uskonnolliset vähemmistöt” kohtaavat ”vakavan uhan”.

Unkari on saanut Euroopan unionilta kritiikkiä maan kehityksestä liittyen oikeusvaltioperiaatteeseen, vapaaseen lehdistöön ja ihmisoikeuksiin. Viime vuonna EU-parlamentti hyväksyi kurinpitomenettelyn käynnistämisen maata kohtaan. Suomi aikoo EU-puheenjohtajamaana sitoa unionin tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Tästä Unkari kärsisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt