Putinin epäilty superase voisi teoriassa lentää vaikka maailman ympäri useaan kertaan – asiantuntija pitää koko hanketta hulluutena

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjä
Testasiko Venäjä viime torstaina Arkangelin lähellä merellä uutta ydinkäyttöistä superasetta?
Kansainväliset asiantuntijat ovat ruotineet viime päivinä kiivaasti tapahtumia Nenoksa-nimisellä alueella vain 500 kilometrin päässä Suomesta, kun viisi venäläistä ydinenergia-asiantuntijaa sai surmansa mystisessä räjähdyksessä.

Se aiheutti pienen säteilypiikin, ja Venäjän viranomaiset kommentoivat, että onnettomuus tapahtui ohjusmoottorin testissä. Tapausta on kuvailtu lännessä jopa ”mini-Tshernobyliksi”, koska se sai paikalliset asukkaat hamstraamaan joditabletteja.

Varsinaisen hälyn aiheutti amerikkalaisten tiedusteluviranomaisten arvio, että testi saattoi liittyä 9M730 Burevestnik -nimisen kehitteillä olevan risteilyohjuksen testiin. Ohjuksen Nato-koodi on SSC-X-9 Skyfall, ja se kuuluu presidentti Vladimir Putinin viime vuonna ilmoittamiin Venäjän tulevaisuuden superaseisiin.

Burevestnikin on tarkoitus olla suhteellisen matalalla lentävä ohjus, jonka työntövoiman tuottaa pieni ydinreaktori. Se olisi niin tehokas, että se voisi teoriassa lentää vaikka maailman ympäri useaan kertaan, ja se olisi ennalta-arvaamattoman lentoradan vuoksi myös nykyisten ohjustorjuntajärjestelmien ulottumattomissa.

Ydinsotastrategiassa sen kärkeen sijoitettaisiin ydinlataus, joka viimeistelisi mannertenvälisten ydinohjusten aloittaman tuhon.Vaikka kuvaus on suoraan Yhdysvaltain puolustusministeriön selostuksista, siihen liitetään varauksia. Ydinkäyttöisen ohjusmoottorin toteuttamiskelpoisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta on epäilty. Yhdysvaltain on kerrottu luopuneen moisen kehittelystä jo vuosikymmeniä sitten.

– Olen yleisesti sitä mieltä, että yritys kehittää rajoittamattoman kantaman ydinkäyttöinen risteilyohjus on hulluutta. kommentoi New York Timesin haastattelema ydinaseasiantuntija Ankit Panda.

– On epäselvää, onko joku Venäjän puolustusteollisuuden byrokraatti onnistunut vakuuttamaan vähemmän tekniikasta tietävän johdon, että tämä olisi hyvä idea. Yhdysvallat yritti tällaista, mutta havaitsi pian rajoitteet ja riskit ja hylkäsi projektin, hän sanoi.

Asiantuntijat ovat varsin yksimielisiä, että tarpeeksi kevyen ydinkäyttöisen ohjusmoottorin kehittäminen on mahdollista mutta teknisesti hyvin haasteellista.

– Lisäksi on riski, että ohjus levittää radioaktiivisuutta kaikkialle mihin se lentää, kuvasi BBC:n haastattelema Rusi-tutkimuslaitoksen Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti ongelmaa, jonka jo amerikkalaiset tiedostivat.

Venäjän onkin epäilty saattavan vain uskotella, että sillä on käynnissä mullistava aseprojekti.

Riskeistä ja haasteista huolimatta on mahdollista, että Venäjä on tosissaan ja jonkinlainen kehitysprojekti on todella käynnissä. Burevestnikiksi nimetty ohjus on esitelty kuvissa peiteltynä tai kuljetuslaatikossaan.


– Nämä uudet systeemit ovat peräisin Neuvostoliiton ajoilta, ne on otettu pois hyllyltä ja annettu kehitykseen uutta rahaa, Mark Galeotti kuvaili.

Burevestnik kuuluu Putinin alkuvuodesta 2018 presidentinvaalien alla esittelemiin kohuttuihin superaseisiin, joilla Venäjän uskotaan haluavan korostaa suorituskykyään Yhdysvaltoihin nähden.

Putinin tuolloinen puhe sekä kauhistutti maailmalla että myös ihastutti isänmaallisia venäläisiä. Uusien aseiden nimistä järjestettiin jopa yleisökilpailu. Uudesta ”ydintorpedosta” tuli Poseidon, moninkertaista äänennopeutta lentävästä risteilyohjuksesta Zirkon.

Loppuvuodesta 2018 Venäjä väitti testanneensa Burevestnikiä. Aserajoituksiin erikoistuneen Middleburyn ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan Jeffrey Lewisin mukaan nyt Nenoksassa nähtävät todisteet näyttävät viittaavan siihen, että Venäjä olisi tosiaan testannut ydinkäyttöistä ohjusta.

Lewis on aiemmin jäljittänyt Burevestnikiin liitetyn testialueen Novaja Zemljalle, josta se näyttää nyt siirretyn Nenoksaan. Paikalla oli myös Rosatom-ydinenergiayhtiön Serebrjanka-alus, jota käytetään ydinpolttoaineen ja ydinjätteen kuljetukseen.

Venäläisviranomaisten mukaan ”uuden teknologian” testaamisessa voi aina tapahtua arvaamattomia, millä myös onnettomuutta on selitetty. Jeffrey Lewisin mukaan todisteista on mahdotonta sanoa, toimiiko teknologia.

– Ehkä Putin saa sen toimimaan. Ehkä se ei koskaan toimi, hän kuittasi New York Timesille.

Perimmäinen kysymys Burevestnikin kaltaisten aseiden kehittelyssä on hankkeen mielekkyys. Uusien aseiden kehittely johtaa helposti hallitsemattomaan kilpavarusteluun, ja vaikka ase saataisiin valtavien kustannusten ja jopa ihmisuhrien jälkeen toimimaan, on epävarmaa olisiko siitä lopulta mitään hyötyä.

Burevestnik olisi periaatteessa vain samanlainen tuomiopäivän ase kuin suurvaltojen nykyiset mannertenväliset ydinohjukset.

– Venäjä uskoo olevansa strategisesti alakynnessä Yhdysvaltoja vastaan ja yrittää oikaista tilanteen kehittämällä ydinaseidensa suorituskykyä, selitti Guardianin haastattelema brittiläinen ydinaseasiantuntija David Cullen Putinin asepolitiikkaa.

Ydinasevarusteluun kuuluu olennaisesti se, että aseiden uskotellaan toimivan, vaikka näin ei olisikaan.

Lopullista totuutta viime torstaina sattuneesta onnettomuudesta ja testissä olleesta aseesta ei välttämättä saada koskaan.

Kyseessä ei välttämättä edes ollut Burevestnik-ohjuksen testi, mutta Venäjälle voi olla edullista antaa ymmärtää, että oli.

Sama bluffaus toimii myös toisin päin. Yhdysvalloissa lisärahoitusta aseistuksen kehittämiseen haluaville voi olla edullista uskotella, että Venäjä ottaa edistysaskelia, joihin Yhdysvaltain puolestaan pitää vastata.

– Yhdysvallat ja Venäjä näyttävät ajautuvan uuteen asevarusteluun joko irvokkaan nostalgian takia tai koska joku ei keksi muuta tekemistä. Trumpin hallinnon viime vuoden arviossa puhutaan supervaltojen kilpailun paluusta kuin se olisi jännittävää kehitystä ja vaatisi Yhdysvaltain ydinarsenaalin laajaa modernisointia. Venäjä investoi miljardeja ruplia Yhdysvaltain ohjuspuolustuksen ohittamiseen ja omaan modernisointiinsa, johon kuuluu joukko irvokkaita uusia aseita, kuten tämä ydinkäyttöinen risteilyohjus, Jeffrey Lewis kirjoitti Foreign Policy -lehdessä maanantaina julkaistussa kriittisessa arviossa.

– Todellisen maailman ihmiset maksavat asevarustelun kustannukset. Kuten nämä viisi (Venäjällä kuollutta), joiden vanhemmat, puolisot ja lapset eivät enää koskaan näe heitä. Onko tässä järkeä? En usko. Yhdysvallat ei tarvitse uusia ydinaseita. Venäjä ei tarvitse uusia ydinaseita. Ainakaan niin paljon kuin vaimot tarvitsevat miehiään ja lapset isiään.

Juttua täydennetty lopusta klo 8.50.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt