Kiina julkaisi mahtipontisen propagandavideon – näin sotilasajoneuvojen letkat etenevät kohti Hongkongin rajaa

Julkaistu:

Hongkong
Kiinan valtion sanomalehden Global Timesin päätoimittajan mukaan sotilaallinen läsnäolo on merkki siitä, että Kiina puuttuu Hongkongin tilanteeseen, ellei se ala muuttua.
Kaoottinen tilanne Hongkongin kansainvälisellä lentoasemalla jatkui tiistaina toista päivää. Satoja lentoja peruttiin lentoasemalla järjestettyjen mielenosoitusten vuoksi ja mellakkapoliisit käyttivät pippurisumutetta mielenosoittajia vastaan kamppaillessaan.

Manner-Kiina on tuominnut tiukasti jo yli kaksi kuukautta kestäneet mielenosoitukset, ja sen on jo pidemmän aikaa pelätty puuttuvan kapinoivan itsehallintoalueen tilanteeseen kovalla kädellä. Tiistaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Twitterissä tiedustelutietoihin nojaten, että Kiinan hallitus on siirtämässä joukkoja Hongkongin vastaiselle rajalle.

Kiinan valtion mediassa ja sosiaalisessa mediassa leviävä video näyttää vahvistavan Trumpin kertoman. Ainakin Global Times ja People’s Daily ovat julkaisseet vajaan minuutin pituisen, mahtipontisella musiikilla höystetyn propagandavideon, jolla näkyy, kuinka sotilasajoneuvojen saattueet etenevät kohti rajaa ja siellä sijaitsevaa Shenzhenin kaupunkia.

Jos alla oleva videoupotus ei näy selaimellasi, voit katsoa videon myös täältä.Virallisen tiedon mukaan joukot ovat Shenzhenissä osallistuakseen siellä järjestettävään sotilasharjoitukseen.

AFP:n mukaan Global Timesin päätoimittaja Hu Xijin kertoi sosiaalisessa mediassa, että sosiaalinen läsnäolo on merkki siitä, että Kiina tekee väliintulon, mikäli Hongkongin tilanne ei muutu.

Myös EU:n poliittinen neuvonantaja Alexandre Krauss on julkaissut Twitterissä rajan tuntumassa Shenzhenissä kuvatun videon, jolla niin ikään näkyy kaupunkiin saapuneita sotilasajoneuvoja.
Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam piti tiistaiaamuna paikoin tunteikkaaksi muuttuneen tiedotustilaisuuden, jossa hän varoitti vaarallisista seurauksista, jos väkivallan eskaloitumista ei saada pysäytettyä.

– Väkivalta... työntää Hongkongin tielle, jolta ei ole paluuta, toimittajien kiivaan tenttaamisen kohteeksi joutunut Lam sanoi, AFP:n mukaan lähes itkuun purskahtaen.

Mielenosoitukset saivat alunperin alkunsa lakiehdotuksesta, joka olisi sallinut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Siitä on kuitenkin muodostunut laajempi kamppailu, jolla mielenosoittajat pyrkivät estämään hongkongilaisten oikeuksien ja vapauksien kuihtumisen Kiinan vallan kasvaessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt