Kim Jong-un seurasi ohjuskoetta, yksityiskohta kuvassa herätti tarkkasilmäisten huomion – onko kyseessä harvinainen luksustuote?

Julkaistu:

Pohjois-Korea
Pakotteet kieltävät luksustuotteiden viennin Pohjois-Koreaan, mutta maan eliitillä on keinonsa kiertää niitä.
Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA julkaisi kesäkuun lopulla kuvia, joissa maan johtaja Kim Jong-un seurasi tuolloin tehtyä ohjuskoetta. Nyt eräs kuvissa näkyvä yksityiskohta on kiinnittänyt huomiota Etelä-Korean mediassa ja sen vanavedessä myös brittilehdistössä.

Kyseinen yksityiskohta on Kimin vasemmassa ranteessa näkyvä kello. Eteläkorealaisen Chosun Ilbo -lehden mukaan asiantuntijat ovat tunnistaneet kellon olevan todennäköisesti sveitsiläisen, luksuskelloistaan tunnetun IWC-yrityksen valmistama Portofino Automatic -mallinen kello.

– Kim Jong-unin rannekellon kellonkehän mittasuhteet sekä korvakkeiden ulkoasu sopivat yhteen Portofino Automaticin kanssa. Päivämääräikkunan sijainti ja logon muoto ovat myös identtiset, kertoi kelloasiantuntija Kim Chang-kyu Chosun Ilbolle.

Hänen arvionsa mukaan kyseessä on harvinainen unisex-kello, jonka arvo on noin 11 700 Sveitsin frangia (noin 10 800 euroa). KCNA:n julkaisemien kuvien perusteella on kuitenkin mahdotonta tehdä täysin vedenpitävää arviota Kimin kellon laadusta ja hinnasta.


Britanniassa Kimin kellosta ovat uutisoineet muun muassa Daily Mail, Mirror ja Daily Star. Esimerkiksi Daily Mail muistuttaa jutussaan siitä, kuinka YK on kieltänyt luksustuotteiden viennin Pohjois-Koreaan osana maalle ydinkokeiden vuoksi asetettuja pakotteita.

Vasta viime viikolla maailmalle levisi kuvia Pjongjangiin vastikään avatusta Daesong-tavaratalosta, jonka hyllyt notkuvat erilaisia luksustuotteita Rolex-kelloista merkkikenkiin. Heinäkuussa julkaistun raportin mukaan Pohjois-Korealla on omat keinonsa kiertää pakotteita ja saada maahan näin myös luksustuotteita.
Kymmenentuhannen euron hinta ei ole erityisen suuri luksuskelloista puhuttaessa. Se kuitenkin herättää huomiota, sillä Pohjois-Koreassa kärsitään parhaillaan pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin.

Kuivuudesta johtuen tavallisia pohjoiskorealaisia uhkaa syvenevä ruokapula.

Vaikka varmuutta Kimin kellon laadusta ei ole, miehen tiedetään olevan mieltynyt sveitsiläisiin arvotuotteisiin ja elintarvikkeisiin. Kim asui Sveitsissä lapsuudessaan käyden siellä kalliita yksityiskouluja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt