Kuvat: Hongkongin lentokentällä täysi kaaos – mielenosoitukset yltyivät yhteenotoksi, poliisi käytti pippurisumutetta

rac

Julkaistu:

Hongkong
YK toivoo Hongkongin tutkivan poliisin voimankäytön.
Poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen Hongkongin lentokentällä, ja poliisi on käyttänyt pippurisumutetta mielenosoittajia vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenosoitukset yltyivät kahinoiksi, kun poliisi yritti saattaa loukkaantunutta miestä kuljettavaa ambulanssia pois kentältä. Mielenosoittajat saarsivat poliisin ajoneuvon, ja poliisi käytti pippurisumutetta saadakseen nämä hajaantumaan.


Poliisit ovat aiemmin tekeytyneet mielenosoittajiksi, mikä on ollut omiaan herättämään epäluuloja mielenosoittajien kesken. Tänään mielenosoittajat epäilivät loukkaantunutta miestä valeasuiseksi poliisiksi.

YK:n ihmisoikeuksien päävaltuutettu Michelle Bachelet vaatii Hongkongia tutkimaan, rikkoiko pippurisumutteen käyttö mielenosoittajia vastaan kansainvälistä lakia.


Mielenosoitukset jatkuvat lentokentällä toista päivää.

Satoja lentoja on jouduttu perumaan. Lentokenttä on tiedottanut, että kaikki lähtöselvitykset on keskeytetty, ja ihmisiä on pyydetty poistumaan terminaalirakennuksista mahdollisimman pian.

Mielenosoittajat ovat estäneet pääsyn lähtevien lentojen alueelle ja tukkineet kulkureittejä esimerkiksi matkatavarakärryillä ja muodostamalla ihmisketjuja.

Eilen maanantaina lentokentällä oli ainakin 5 000 mielenosoittajaa.


Hongkongin protestit ovat jatkuneet yli kaksi kuukautta. Ne alkoivat kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Mielenosoitusten myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vastustamaan viime viikonlopun mielenosoituksissa tapahtunutta poliisiväkivaltaa, vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista.

Lam kommentoi Hongkongin tilannetta tiistaina ja varoitti väkivallan puskevan Hongkongin "polulle, josta ei ole paluuta".


Manner-Kiina on käyttänyt mielenosoituksista kovaa kieltä ja sanonut, että Hongkongin mielenosoittajien toiminnassa näkyy jo ensimmäisiä merkkejä "terrorismista".

Manner-Kiinan hallinnon on jo pitkään pelätty lähettävän omat joukkonsa tukahduttamaan protestiliikkeen. Kiinan asevoimat kommentoi heinäkuun lopulla, että armeija voi tulla Hongkongiin, jos aluehallinto sitä heiltä pyytää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt