WHO: Tuhkarokko leviää rajusti maailmalla, tartuntojen määrä kolminkertaistunut – mukana suomalaisten suosikkikohde

Julkaistu:

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut tuoreimpia tietoja tuhkarokkotapauksista maailmalla.
Tuhkarokkoepidemioiden nopea leviäminen jatkuu maailmalla, kertoo maailman terveysjärjestö WHO. Tilanne käy järjestön mukaan ilmi sen tuoreimmista kuukausitilastoista.

WHO:n mukaan kaikkiaan 182 maata on raportoinut tämän vuoden alun ja heinäkuun lopun välisenä aikana yhteensä 364 808 tuhkarokkotapauksesta. Viime vuonna samalla aikajaksolla todettiin maailmalla 129 239 tapausta, mikä tarkoittaa tartuntojen määrän lähes kolminkertaistumista.

Tämän vuoden kuluessa tapauksia on todettu jo enemmän kuin minään kokonaisena vuonna sitten vuoden 2006. Tartuntojen lisääntyminen on ollut voimakkainta Afrikan alueella, jossa tapaukset ovat lisääntyneet peräti 900 prosentilla.

– Laajimmat epidemiat ovat maissa, joissa tuhkarokkorokotusten kattavuus on matala tai on ollut sitä aiemmin, minkä vuoksi suuret määrät ihmisiä ovat jääneet alttiiksi tartunnalle. Samaan aikaan pitkittyneitä epidemioita syntyy jopa maissa, joissa kansalliset rokotekattavuudet ovat korkeita, WHO:n tiedotteessa mainitaan.
Euroopassa tartuntatapausten määrä on kasvanut 120 prosenttia viime vuodesta. Tänä vuonna tapauksia on todettu 90 000 Euroopan alueella.

Tartuntojen todellinen määrä todennäköisesti huomattavasti suurempi

Eniten tartuntatapauksia on todettu Kongossa, Madagaskarilla ja Ukrainassa, mutta laajoja epidemioita on parhaillaan käynnissä myös Angolassa, Kamerunissa, Tshadissa, Kazakstanissa, Nigeriassa, Filippiineillä, Etelä-Sudanissa sekä suomalaisten lomakohteena suosimassa Thaimaassa.

WHO:n mukaan kaikki yli kuuden kuukauden ikäiset tulisi suojata rokotteella ennen tuhkarokon levinneisyysalueelle matkustamista. Järjestö muistuttaa, että tuhkarokko on lähes täysin rokotteella estettävissä oleva tauti, mutta rokotuskattavuuden on yllettävä 95 prosenttiin, jotta se ei pääsisi leviämään edelleen.

Syyt ihmisten rokottamattomuuteen vaihtelevat suuresti eri yhteisöjen välillä. Syynä voivat olla esimerkiksi laadukkaan terveydenhuollon ja rokotuspalveluiden puute tai vähäiset tiedot rokottamisen tarpeesta.

Epidemioiden levitessä edelleen tuhkarokko kuormittaa valtioiden terveydenhuoltojärjestelmiä sekä johtaa vakaviin sairastumisiin, vammautumisiin ja pahimmillaan jopa kuolemiin, WHO kertoo.

Järjestön mukaan tartuntojen todelliset määrät ovat todennäköisesti raportoituja korkeampia, sillä raportoinnissa on puutteita joidenkin maiden kohdalla, eivätkä tiedot ole vielä täysin ajan tasalla. Arvion mukaan viranomaisten tietoon tulee vähemmän kuin yksi kymmenestä tapauksesta maailmanlaajuisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt