Sivulliset saivat ”lukittua” Sydneyn keskustassa riehuneen puukkomiehen – ”Ajattelin, että meidän on mentävä suoraan kohti”

rac

Julkaistu:

Australia
Australian Sydneyssä tiistaina tapahtunut puukotus vaati yhden kuolonuhrin.
Nainen kuoli ja toinen haavoittui Australiassa Sydneyn keskustassa tapahtuneessa puukotuksessa tiistaina, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Sivulliset onnistuivat taltuttamaan teosta epäillyn 21-vuotiaan miehen ennen kuin tämä ehti jatkaa hyökkäystään.

Silminnäkijöiden mukaan mies yritti puukottaa myös useita muita ihmisiä vilkkaan risteyksen ympäristössä.
  • Epäillyn kiinni jäämiseen johtanut tilanne tallentui videolle, joka on nähtävissä jutun yläosassa.

Puukotuksessa kuolleen 21-vuotiaan naisen ruumis löydettiin paikallisesta asuinrakennuksesta. Selkäänsä puukoniskun saanut 41-vuotias nainen kiidätettiin puolestaan sairaalaan, ja hänen tilansa kerrottiin olevan vakaa.

Poliisin mukaan tapausta ei tutkita ainakaan toistaiseksi terrori-iskuna. Miehen on kerrottu huutaneen arabiankielistä lausetta Allahu Akbar (suomeksi Jumala on suuri), mutta viranomaisten mukaan hänellä ei näytä olevan kytköksiä terroristijärjestöihin.


Epäillyllä oli mukanaan myös muistitikku, joka sisälsi tietoja Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa aiemmin tehdyistä joukkomurhista. BBC:lle puhuneen poliisikomentajan Mick Fullerin mukaan epäilty on ”yksinäinen tekijä”, jolla on taustallaan mielenterveysongelmia.

Fullerin mukaan mies on ennestään viranomaisille tuttu, mutta hänen taustassaan ei ole mitään sellaista, joka olisi verrattavissa tiistaina tehtyjen rikosten vakavuuteen.

Sivullisista tuli sankareita

Tapahtumat käynnistyivät iltapäivällä paikallista aikaa. Silminnäkijöiden kuvaamilla videoilla näkyy, kuinka veistä heilutellut mies hyppi autojen päällä huutaen myös ”ampukaa minut”.


Tragedian sankariksi ovat Australiassa nousseet epäillyn taltuttaneet sivulliset. BBC on haastatellut heidän joukossaan ollutta brittimiestä, joka työskenteli läheisessä rakennuksessa veritekojen käynnistyessä.

– Olisin voinut helposti vain vilkaista ulos ikkunasta ja olla tekemättä mitään. Ajattelin, että meidän on mentävä suoraan kohti, entinen thainyrkkelijä Luke O’Shaughnessy kertoi.

Mies ryntäsi ulos puukottajan perään, ja mukaan lähtivät myös samassa rakennuksessa työskennelleet veli Paul O’Shaughnessy sekä työtoveri Lee Cuthbert. O’Shaughnessy kuvaili, kuinka sivulliset saivat ”lukittua” miehen paikoilleen maahan tuolien ja maitolaatikon avulla.


Australian pääministeri Scott Morrison kiitteli vuolaasti hyökkääjän pysäyttäneitä sivullisia.

– Hyökkääjä on nyt poliisin hallussa johtuen paikalla olleiden rohkeudesta, Morrison sanoi Reutersin mukaan.

Osavaltion poliisiministeri David Elliot oli omissa lausunnoissaan samoilla linjoilla.

– Näin sydneyläiset toimivat. Jos haluat käyttäytyä tällä tavalla ja vaarantaa ihmishenkiä ja omaisuutta, siihen ei vastaa ainoastaan poliisi, Elliot sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt