Venäjä: Säteily nousi lähialueella 4–16-kertaiseksi Njonoksan räjähdysonnettomuuden jälkeen

Julkaistu:

Venäjä
Vaarallinen taso ei ylittynyt.
Säteily Njonoksan sotilastukikohdan lähellä sijaitsevassa Severodvinskin kaupungissa nousi 4–16-kertaiseksi viime torstain räjähdysonnettomuuden jälkeen, vahvisti Venäjän sääpalvelu Rosgidromet tiistaina. Sen mukaan vaarallinen taso ei kuitenkaan ylittynyt ja mittaustulokset palasivat normaalin taustasäteilyn tasolle kahdessa ja puolessa tunnissa.

Paikalliset viranomaiset kertoivat säteilyn noususta pian onnettomuuden jälkeen, mutta tieto poistettiin myöhemmin. Venäjän puolustusministeriön ensitietojen mukaan ilmakehään ei olisi päässyt mitään haitallisia päästöjä.

Bellona-ympäristöjärjestön ydinturvallisuusasiantuntijan Andrei Zolotkovin mukaan on hyvin huolestuttavaa, että salaisia ja vaarallisia asekehitykseen liittyviä kokeita tehdään lähellä asutuskeskuksia.

Vienanmeren rannalla sijaitseva Njonoksa on noin 25 kilometrin päässä 190 000 asukkaan Severodvinskistä. Hieman etäämpänä olevassa Arkangelissa asuu yli 300 000 ihmistä.

Venäjän johdosta on kommentoitu onnettomuutta niukasti. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ei vahvistanut, että se olisi liittynyt ydinkäyttöiseen Burevestnik-risteilyohjukseen. Hän kuitenkin totesi Venäjän olevan muita maita selvästi edellä sellaisten ohjusten kehittelyssä.

Lähteet: AFP, Barents Observer

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt