Tällainen oli vankila, jossa Jeffrey Epstein vietti viimeiset päivänsä – kylmää, pimeää ja likaista paikkaa verrattu gulagiin

Julkaistu:

Miljonääri ja seksuaalirikoksista syytetty liikemies Jeffrey Epstein löytyi viikonloppuna kuolleena vankisellistään.
Liikemies ja seksuaalirikoksista epäilty Jeffrey Epstein vietti viimeiset päivänsä New Yorkissa sijaitsevassa Manhattan Correctional Center (MCC)- vankilassa.

Vuonna 1975 rakennetussa 12 kerroksisessa rakennuksessa tuomioitaan ovat odottaneet monet tunnetut rikolliset, kuten meksikolainen huumeparoni Joaquín ”El Chapo” Guzmán Loera, mafiapomo John Gotti, World Trade Centerin pommi-iskun ja Operaatio Bojinkan suunnittelusta syytetty Ramzi Yousef ja törkeästä arvopaperihuijauksesta syytteet saanut Bernie Madoff.

Liittovaltion vankilaviraston mukaan MCC on suunniteltu 474 vangin sijoittamiseen, mutta Epsteinin kuoleman aikaan siellä pidettiin 763 vankia, jotka odottivat oikeudenkäyntiä.


Vangit ovat kertoneet, että sellit kuhisevat rottia ja luteita, ilmastointilaitteet meluavat niin, että nukkuminen on mahdotonta ja pikkuruisissa selleissä ei ole luonnonvaloa tai kunnollisia saniteettitiloja.

El Chapo on kutsunut MCC:tä ”kidutukseksi”.

– Se on ollut psykologista ja henkistä kidutusta 24 tuntia vuorokaudessa, El Chapo kuvaili vankilaa oikeudenkäyntinsä aikana heinäkuussa.

Brooklynin yliopiston professori Jeanne Theoharis, joka on kirjoittanut paljon MCC:stä, kertoi kesäkuussa Gothamist-verkkosivulle, että Manhattanilla sijaitsevan vankilan olosuhteet vastaavat Iranin tai Venäjän vankiloita.

Hän vertaa vankilaa Neuvostoliiton gulageihin ja kertoo vankilasellien olevan likaisia, kylmiä ja pimeitä.


Selleissä vangit joutuvat elämään eristyksessä jopa vuosia.

Professori myös kertoo vankilan oudoista säännöistä, kuten siitä, että vangit eivät saa lukea alle 30 päivää vanhoja sanomalehtiä.

Fyysistä ja henkistä väkivaltaa

MCC:ssä kerrotaan myös olevan niin kutusuttu ”sisävankila”, eli osasto, jonka olosuhteet ovat muuta vankilaa raa’empia.

10 etelä -nimisessä osastossa kerrotaan pahimmista rikoksista syytettyjen terroristien, gangsterien ja huumeparonien odottavan tuomioitaan täydellisessä erityksessä.


YK:n tarkkailijat ovat kuvailleet vankilan eristyspolitiikkaa rangaistustoimenpiteeksi, joka ei vastaa Yhdysvaltoja sivistyneen demokratiaan periaatteita. YK:lla on myös tutkinnassa tapaus, jossa vankia pidettiin osastolla kolme vuotta.

Henkistä ja fyysistä väkivaltaa

Vuonna 2015 asianajaja Andrew Laufer nosti syytteen MCC:tä vastaan, kun hänen asiakkaansa hakattiin siellä kuoliaaksi.

Laufer kertoo, että Epsteinin tapaiset korkean profiilin rikolliset, jotka saavat paljon mediahuomiota, ovat alttiimpia väkivallalle. Lisäksi seksuaalirikolliset kohtaavat muita enemmän ongelmia muiden vankien kanssa.

Spekulaatioita on herättänyt Epsteinin kuolinsyy, jota ei ole julkistettu.

66-vuotias Epstein löydettiin lauantaiaamuna sellistään tajuttomana ja hänet todettiin myöhemmin kuolleeksi. Lehtitietojen mukaan hän oli asunut sellissään yksin.

BBC kertoo, että Epsteinin kuolinhetkellä vankilassa oli henkilöstö- ja resurssipulaa sekä liikaa vankeja tilaan nähden. Vankilassa esiintyy väkivaltaa ja terveysongelmia.

Epsteinin väitetään tehneen itsemurhan, mutta viranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa.


Viime vuoden helmikuussa brittiläinen oikeus kieltäytyi luovuttamasta brittiläis-suomalaista hakkeria Lauri Lovea Yhdysvalloille, koska hänet olisi todennäköisesti sijoitettu MCC:hen.

Lontoon tuomioistuin perusteli päätöstään sillä, että Aspergerin oireyhtymästä ja masennuksesta kärsivän Loven itsemurhariski olisi huomattava, mikäli hänet sijoitettaisiin laitokseen, jossa on huonot mielenterveyspalvelut.

Pulaa vartioista

Vankiloiden edustajat ovat kertoneet CBS:lle, että Epsteinin kuolema ei ollut yllätys, sillä MCC:n henkilöstö oli ylikuormittunut.

Washington Post ja New York Times kertoivat aiemmin, että Epsteiniä valvoneilla vanginvartijoilla oli takana pitkä ylityöputki.


Lauantaina siellä työskennelleet vartijat tekivät äärimmäisen pitkää päivää. Vartioiden on kerrottu tehneen yli 60 tuntista työviikkoa. Yhden lauantaiaamuna töissä olleista vartijoista kerrotaan olleen ylitöissä viidettä peräkkäistä päivää.

AP:n mukaan vankilassa on niin vähän henkilöstöä, että MCC:lle siirtyville vanginvartioille on tarjottu 10000 dollarin palkkio.

Resurssipula MCC:ssä on pahentunut AP:n sen jälkeen, kun Donald Trump sulki hallinnon tammikuussa rahoituksen puuttuessa.

Tuolloin vangit järjestivät nälkälakon, sillä heiltä evättiin perheen tapaamisoikeudet.