Keski-Aasiassa sijaitsee erakkovaltio, joka on lähes yhtä suljettu kuin Pohjois-Korea – presidentti tyrmäsi huhut kuolemasta erikoisella tempauksella

Julkaistu:

Turkmenistanin presidentin spekuloitiin kuolleen heinäkuussa. Video johtajasta kaahailemassa ralliautolla kaasukraatterin ympärillä laittoi huhuille pisteen.
Valkoisin karvalakein varustautuneet miehet ratsastavat ylpeinä hevosilla, uudennäköiset traktorit seisovat pellon laidalla ja teknologia on huippuluokkaa. Minuutin mittaisella videolla markkinoidaan sunnuntaina alkanutta Kaspianmeren talousfoorumia isännöivää Turkmenistania, CNN kertoo.

Vaikka videossa maalataan kuvaa onnellisesta ja menestyvästä maasta, Turkmenistanin yli viiden miljoonan asukkaan arki näyttää huomattavan erilaiselta.

Turkmenistan on Pohjois-Korean kaltainen erakkovaltio, jossa lehdistönvapautta ei ole, johtajan henkilökultti on vahva, ihmisoikeusrikkomukset ovat arkipäivää ja maa on kaikkea muuta kuin taloudellisesti menestyvä. Itse asiassa tuoreen raportin mukaan maakaasun varassa pitkälti oleva valtio voi olla vaarassa romahtaa.


Brittiajatushautomo The Foreign Policy Centren mukaan hyperinflaatio on johtanut laajoihin ruokapuliin.

– Valtion omistamissa kaupoissa ei ole riittävästi ruokaa, joten joka aamu ihmiset jonottavat tunteja ostaakseen peruselintarvikkeita kuten jauhoja, leipää tai sokeria, itsenäisen uutissivuston Turkmen.newsin kirjoittaja Ruslan Myatiev kertoi CNN:lle.

Mies pyörittää sivustoaan Hollannissa, mutta saa tietonsa Turkmenistanissa asuvilta lähteiltään.


The Foreign Policy Centren raportin mukaan talouskriisi on johtanut siihen, että hallinto on entisestään kiristänyt otettaan kansalaisista. Lisäksi ulkomaalaisten on vaikea päästä maahan: paikallismedian mukaan vain hieman yli 6000 ihmistä vieraili Turkmenistanissa vuonna 2016.

Tiedonsaanti Turkmenistanissa on vaikeaa, sillä riippumatonta mediaa ei ole ja useimmat ulkomaalaiset sivustot on estetty.

– Ihmiset asentavat satelliittiantenneja katsoakseen venäläisiä tai turkkilaisia tv-kanavia tai kiertävät VPN:n avulla nettisensuuria, mutta hallitus on hiljattain puuttunut tähän, Chronicles of Turkmenistan -julkaisun kirjoittaja Ruslan Tuhbatullin puolestaan kuvaili CNN:lle.


Talouskriisin myötä myös Turkmenistanin presidentin Gurbanguly Berdimuhamedovin henkilökulttia on pyritty vahvistamaan. Berdimuhamedov on hallinnut Turkmenistania vuodesta 2006 lähtien, kun hänen edeltäjänsä, Turkmenistanin ensimmäinen presidentti Saparmurat Nijazov kuoli.

Presidentti tunnetaan paitsi kovia otteita kaihtamattomasta hallinnostaan myös julkisuustempauksistaan. Huhtikuussa Berdimuhamedov ja hänen lapsenlapsensa esiintyivät musiikkivideolla, joka oli omistettu presidentin suosikkihevoselle, ITV News uutisoi tuolloin.


Viime vuonna presidentti julkaisi videon itsestään laulamassa ja tanssimassa lapsenlapsensa kanssa rap-videolla. Hänet on myös nähty harjoittelemassa painonnostoa ja ratsastamassa. Hänen kerrotaan myös kirjoittaneen yli 40 kirjaa.

Heinäkuun Turkmenistanista alkoi tihkua huhuja, joiden mukaan maan presidentti oli kuollut. Presidentti oli viimeksi nähty julkisuudessa 5. heinäkuuta. Valtion omistamassa mediassa ei huhuja vahvistettu, muttei myöskään kiistetty. Koska Turkmenistanissa tiedonkulku on hyvin rajoitettua, huhut, jopa oudot sellaiset, leviävät nopeasti, BBC uutisoi.


Hallitus kiisti lopulta, että presidentti olisi kuollut ja sanoi, että Berdimuhamedov oli yksinkertaisesti lomalla.

Elokuun alussa valtion tv-kanavalla näytettiin ikään kuin todisteena lomaileva presidentti ajamassa ralliautoa liekehtivän ”Helvetin porttina” tunnetun kaasukraatterin ympärillä, Reuters uutisoi. Samassa ohjelmassa presidentti nähtiin myös keilaamassa.