Norjan moskeija-ampumisesta epäilty 21-vuotias mies nähtiin oikeudessa silmät mustelmilla – määrättiin tutkintavankeudessa eristykseen

rac

Julkaistu:

Oslon käräjäoikeus määräsi epäillyn neljän viikon tutkintavankeuteen maanantaina.
Norjassa moskeija-ampumisen yrittämisestä epäilty 21-vuotias Philip Manshaus määrättiin maanantaina poliisin vaatimusten mukaisesti neljän viikon tutkintavankeuteen. Manshaus istuu ensimmäiset kaksi viikko tutkintavankeudessa täyseristyksessä, Aftonbladet kertoo.

Manshaus istui rauhallisena oikeussalissa, katsoen ympärilleen. Mies myös vaikutti välillä virnuilleen.

Manshausilla oli mustat silmät ja ilmeisesti haavoja kasvoissa ja kaulassa. Manshausin asianajajan mukaan vammat syntyivät, kun mies pysäytettiin ja häntä pidettiin kiinni moskeijassa.


Manshausia epäillään murhasta, murhan yrityksestä sekä terrorismirikoksesta. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot TT sekä Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Moskeijaan Bärumissa viikonloppuna tehdyssä iskussa loukkaantui yksi ihminen. Lisäksi Manshausin epäillään tappaneen siskopuolensa.

Poliisi: Epäilty halusi lähettää hyökkäyksen suorana lähetyksenä

Oslon poliisi kertoo, että mies yritti lähettää hyökkäyksen suorana internetissä. 21-vuotiaalla epäillyllä oli poliisin mukaan iskussa kypärä, johon oli asennettu kamera. Poliisi ei kerro vielä tarkemmin, mitä hyökkääjän taltioimalle videolle on tallentunut.

Vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin Oslon käräjäoikeudessa. Epäilty on kiistänyt syytteet ja vaati vapauttamistaan.


NRK:n mukaan epäillyltä kysyttiin, suostuuko hän mielentilatutkimukseen. Puolustusasianajajan mukaan he palaavat kysymykseen myöhemmin.

Paikallismedia on kertonut, että miehen kuolleena löytynyt siskopuoli oli kiinalaistaustainen ja epäillyn isän kumppanin adoptoima.

”Valhalla odottaa”

Hieman ennen moskeijaiskua epäillyn nimellä esiintynyt henkilö oli julkaissut nettifoorumilla viestin, jossa hän kannusti ihmisiä siirtämään "rotusodan" verkosta oikeaan elämään ("irl"). Foorumi on vahvistanut Twitterissä, että ampujana esiintynyt henkilö on julkaissut materiaalia sen alustalla.

Kirjoittaja viittasi Uuden-Seelannin moskeija-ampumiseen ja siitä epäiltyyn mieheen. Kahteen moskeijaan tehdyissä hyökkäyksissä kuoli 51 ihmistä.


Kirjoitus päättyi sanoihin ”Valhalla odottaa”, jotka viittaavat muinaisnorjalaisten viikinkimytologiassa sotureiden kuoleman jälkeiseen elämään.

Norjan poliisi on kertonut olleensa yhteydessä epäiltyyn aiemmin, sillä tämän netissä julkaisema materiaali oli herättänyt epäilyksiä.

Norjalaismedioiden haastattelemien naapurien ja tuttavien mukaan epäilty omaksui äärioikeistolaisia kantoja kuluneen vuoden aikana.