AFP: Venäjän räjähdyksessä kuolleet tiedemiehet olivat kehittelemässä ”uusia aseita”

Julkaistu:

Venäjän viranomaiset ovat jo aiemmin kertoneet, että onnettomuus tapahtui kesken rakettikokeen.
Venäjän atomienergiayhtiön johtaja on vahvistanut, että viime torstaina Arkangelissa sattuneessa räjähdyksessä kuolleet tiedemiehet olivat kehittelemässä ”uusia aseita,” AFP uutisoi. Turma sattui sotilastukikohdan tutkimuslaitoksessa vain 500 kilometrin päässä Suomen rajasta.

– Paras asia heidän muistolleen on, että me jatkamme uusien aseiden kehittelyä, Rosatomin johtaja Aleksei Lihatshov sanoi uutistoimistojen mukaan.

– Me täytämme isänmaan tehtävän, sen turvallisuus tullaan varmistamaan.

Rosatom vahvisti vasta lauantaina, että onnettomuus oli tapahtunut kesken rakettikokeen. Tuolloin kerrottiin, että Rosatomin työntekijät tarjosivat teknistä apua testattavana olevan moottorin isotooppijärjestelmän kanssa.

Kokeen aikana polttoaine syttyi tuleen, minkä takia alustalla tapahtui räjähdys. Useita ihmisiä lensi räjähdyksen voimasta mereen. Viisi työntekijää kuoli onnettomuudessa merellä olleella laukaisualustalla.

Räjähdys aiheutti pienen piikin säteilytasossa lähialueella paikallisviranomaisten mukaan, joskin puolustusministeriö sanoi säteilytaso pysyi normaalina.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan säteilytasot nousivat 20-kertaiseksi läheisessä kaupungissa. Suomen säteilyturvakeskuksen mukaan Venäjän räjähdys ei aiheuttanut säteilypiikkiä Suomessa.

Venäjä ei ole tarkemmin kertonut, millaisesta kokeesta oli kyse. Asiantuntijat ovat epäilleet, että torstainen koe liittyi 9M730 Burevestnik -risteilyohjukseen, joka tunnetaan Natossa nimellä SSC-X-9 Skyfall. Burevestnik on yksi Venäjän uusista superaseista, joilla Venäjän presidentti Vladimir Putin on ylpeillyt puheissaan.
Kuolleiden tiedemiesten muistotilaisuus pidettiin Sarovin suljetussa kaupungissa Nižni Novgorodin alueella. Sarov oli kylmän sodan aikana huippusalainen kaupunki, joka tunnettiin nimellä Arzamas-16. Siellä valmistettiin Neuvostoliiton ensimmäisiä ydinaseita. Kaupunki on yhä suljettu.

Sarovin kaupungissa julistettiin kahden päivän suruaika tiedemiesten muistoksi.