Sotilas­tarkkailija Karilla on synkkä näkemys Kashmirin kriisistä: pahin pelko on Intian ja Pakistanin ”Mainilan laukaukset” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sotilas­tarkkailija Karilla on synkkä näkemys Kashmirin kriisistä: pahin pelko on Intian ja Pakistanin ”Mainilan laukaukset”

Kashmir: Intian ja Pakistanin tulitaukolinjalla on ammuttu lähes päivittäin jo kolmen vuoden ajan. Nyt tilanne kiristyi Intian yksipuolisen sooloilun takia.

YK-tarkkailijat tutkivat pommituksen jäänteitä Noserissa Pakistanin puolella tulitaukolinjaa 4. elokuuta.

12.8.2019 13:52

Yksi maailman vaarallisimmista paikoista, hampaisiin asti aseistettujen ydinasevaltioiden riidan keskipiste, jatkuvien terrori-iskujen, tulitaukorikkomusten ja murhenäytelmien tapahtumapaikka.

Intian ja Pakistanin jakaman Kashmirin tulitaukolinjalla sotilastarkkailijana toiminut komentajakapteeni Kari Laakko allekirjoittaa kaikki alueesta lausutut luonnehdinnat.

Viime viikolla Kashmirin kiista otti uusia, historiallisen kovia kierroksia, kun Intia perui hallitsemalleen alueelle vuoden 1949 jälkeen määritellyn itsehallinnon ja otti sen suoraan kontrolliinsa. Sotilaita alueella lisättiin ja liki kaikki viestintäyhteydet miljoonille ihmisille katkottiin.

Intialaiset puolisotilaalliset joukot vartioivat ulkonaliikkumiskieltoa Srinagarissa viime viikolla, kun Intia oli julistanut hallitsemansa Kashmirin alueen itsehallinnon päättyneen.

Muslimienemmistöisen alueen kuristamisen pelätään johtavan väkivallan kierteeseen, jonka päässä voi odottaa täysimittainen sota Kashmirissa. Erityisen vaarallinen on Laakon hyvin tuntema tulitaukolinja, jossa on liki kolmen vuoden ajan paukkunut jopa päivittäin.

Intian toimia on selitetty paitsi kansalliskiihkolla myös pyrkimyksellä kääntää huomio pois orastavista talousongelmista. Ääriainesten pelätään käyttävän tilannetta hyväkseen, mikä voisi provosoida ruutitynnyrin liekkeihin.

– Pahin pelko on se, että siellä haetaan jonkinlaista Mainilan laukaukset -tyyppistä tilannetta, Laakko kiteyttää sotilaallisen tilanteen.

– Intialla on selkeä ylivoima, ja se kyllä ottaisi halutessaan Pakistanin hallitseman alueen haltuunsa jopa viikoissa, hän sanoo.

Pakistan on luvannut pidättyä voimatoimista, eikä Intiakaan ole toistaiseksi kohdistanut uhkaa Pakistanin puolelle vaan sanoo tilanteen olevan maan sisäinen.

Laakko korostaa puhuvansa tässä haastattelussa yksityishenkilönä, eikä hänen kantansa edusta Suomen puolustusvoimien kantaa. Suomi päätti osallistumisensa Kashmirissa YK:n UNMOGIP-sotilastarkkai­luoperaatioon helmikuussa 2017, ja Laakko poistui alueelta yhtenä viimeisistä kuudesta suomalaissotilaasta. Hän koostaa parhaillaan kirjaa suomalaisten kokemuksista operaatiossa vuosina 1961–2017.

Kashmirin konfliktin selittämiseksi pitää kerrata hieman historiaa, joka on tuttu jo koulun penkiltä.

Hinduenemmistöisen Intian ja muslimienemmistöisen Pakistanin syntyminen Britannian siirtomaavallan kaaduttua 1947 johti katkeriin sotiin ja väestönsiirtoihin maiden välillä. Vaikka kiistoja sovittiin, Kashmir jäi hiertämään. Alueesta on käyty ainakin kolme sotaa: 1947–48, 1965 ja 1971. Lyhyt välienselvittely koettiin myös 1991.

Intialaisia gurkha-joukkoja kuvattuna 1971.

Kashmirista tehtyihin sopimuksiin on jäänyt osapuolten tulkinnasta riippuen erilaisia vääryyksiä: Monien intialaisten mielestä Pakistanille on annettu liikaa alueita ja myönnytyksiä. Pakistanilaisten mielestä taas Intian hallitseman muslimienemmistöisen Kashmirin asukkaita sorretaan. Muslimiterroristit hyökkäilevät Intiaa vastaan ja Intia ampuu jopa summittain rajan yli.

Viime maanantaina Intian hindunationalistisen BJP-puolueen hallitus ilmoitti mitätöineensä perustuslain artiklan 370, joka takasi itsehallinnon ja muun muassa esti ulkopuolisia hankkimasta maata Kashmirista.

Hallitus perusteli temppuaan alueen kehittämistarpeilla ja terrorismin torjumisella. Asiantuntijat ovat erimielisiä, oliko toimenpide edes laillinen. Pakistan pelkää Intian pyrkivän muuttamaan alueen väestösuhteita hindujen joukkomuutolla Kashmiriin. Itsehallinto on ollut yksi aluetta vakauttava tekijä, mutta se on nyt historiaa.

Asukkaille tehtiin turvatarkastuksia Srinagarissa. Intia on perustellut itsehallinnon purkua muun muassa terrorismin vastustamisella, mutta maan pelätään pyrkivän keikauttamaan muslimienemmistöisen alueen väestösuhteita.

Intia kiristi otettaan alueistaan eristämällä ne tilapäisesti ulkomaailmasta ja pidättämällä mieltään osoittaneita. Jammun ja Kashmirin alueen pääkaupunki Srinagar muuttui aavekaupungiksi ulkonaliikkumiskiellon takia. Muun maailman on vaikea tietää, mitä Intian Kashmirissa juuri nyt tapahtuu.

Kari Laakon mukaan Kashmirin konflikti on paitsi ydinasevaltojen välinen myös alueen sisäinen.

Vaikka suuri osa asukkaista sekä Pakistanin että Intian puolella haluaisi vain elää elämäänsä rauhassa, paljon on myös niitä, joille jatkuva konflikti sopii tai joiden mielestä se on ratkaistava omaksi eduksi tarvittaessa väkivalloin. Erilaisia ryhmittymiä ja päämääriä on kymmeniä: toiset haluavat koko Kashmirin itsenäisyyttä, toiset alueiden liittämistä emämaihin. Paikalliset vaalit ovat aina todellinen ääripäiden voimainmittelö.

– Jos asioista muuten päästäisiinkin sopuun, niin sitten viimeisenä astuu kuvaan mukaan uskonto, joka on ollut aiempien sotien syy. Sen jälkeen sopiminen onkin sitten mahdotonta, Laakko kuvailee.

Kari Laakko toimi sotilastarkkailijana Kashmirin tulitaukolinjalla tammikuusta 2016 helmikuuhun 2017.

Laakko toimi tammikuusta 2016 helmikuuhun 2017 sotilastarkkailijana ja Pakistanin puolen eri kenttäasemien päällikkönä Kashmirin kiistan polttopisteessä, vuoden 1971 tulitaukolinjalla. 750 kilometriä pitkää vyöhykettä on verrattu Berliinin muuriin tai Koreoiden rajaan, eikä vertaus Laakon mukaan onnu yhtään.

– Kyllä se on maailman vaarallisimpia paikkoja. Sotilaita ja aseita on valtava määrä, vaikka olisi mitä sopimuksia missä niitä saa olla, Laakko kertoo.

Intian turvallisuusjoukkojen sotilas vartioi rajaa Kashmirissa tammikuussa 2010.

Sotilastarkkailijoiden päätyö oli tulitaukorikkomusten tutkiminen ja niistä raportointi. Laakon komennuksen aluksi oli rauhallista, sitten syyskuussa 2016 muslimimilitantit surmasivat 19 Intian armeijan sotilasta, ja sen jälkeen rajalla paukkui joka päivä, koska Intia syytti Pakistania terroristien tukemisesta.

Kummallakin osapuolella on rajalla miinakenttiä, tykkejä ja muuta raskasta kalustoa, vartiopisteitä on lukemattomia. Laakon mukaan on mahdollista, että jopa ydinaseita on tuotu maanalaisiin asemiin alueelle tarkkailijoiden kiikareiden ulottumattomiin.

Suomalainen sotilastarkkailja työssään Kashmirissa.

Intian koventunut asenne Kashmirin tilanteeseen näkyi selvästi jo Laakon tarkkailijatehtävän aikana.

– Intia ei tunnusta virallisesti YK:n läsnäoloa eikä myönnä kuin rajoitetusti viisumeita tarkkailijoille, jolloin tilanteen seuraaminen sillä puolen rajaa on vaikeaa. Myös monet kansalaiset suhtautuvat Intian puolella tarkkailijoihin nihkeämmin ja suoraa kontaktia heihin vältetään turvallisuussyistä.

Intian puolen pääkaupungissa Srinagarissa tarkkailijat olivat päämajassaan ajoittain kuin vankilassa eivätkä voineet liikkua ulkona ja saivat suoriutua arkiaskareista ilman paikallista työvoimaa.

Intialaisten asennetta koventaa terrorismi, josta Pakistania pidetään ainakin osavastuullisena. Alkuvuodesta muslimimilitantit surmasivat peräti 40 intialaissotilasta. Kun Intia kosti ilmaiskulla, Pakistan ampui intialaishävittäjän alas.

Pakistanilaismies esitteli tulituksessa tulleita vaurioita Salkhalan kylässä aivan Kashmirin tulitaukolinjan tuntumassa 1. elokuuta.

Tulitaukolinjalla Laakolle syntyi käsitys, että Intia kohdistaa toimiaan sumeilematta myös siviileihin, jotka viljelevät maata rajan pinnassa Pakistanin puolella. Laakon mukaan oli ilmeistä, että intialaissotilaat eivät vain erehtyneet luulemaan maanviljelijää terroristiksi vaan ampuivat tarkoituksenaan tyhjentää rajan takaista aluetta.

– Siellä sattui aivan järkyttäviä tapauksia, Laakko muistelee.

Sotilaiden välillä rajalla vallitsee silmä silmästä -periaate.

– Pakistanilaissotilaat kertoivat aivan avoimesti, että jos Intia ampuu viisi laukausta heitä kohti, he vastaavat viidellä laukauksella. Eli he myönsivät näin avoimesti syyllistyvänsä itsekin tulitaukorikkomuksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?