Dagbladet: Norjan epäillyllä moskeija-ampujalla on miljoonien kruunujen omaisuus

Julkaistu: , Päivitetty:

Norjan 21-vuotias moskeija-ampuja kieltää väitteet terroristista aikeista.
Lauantaina Bärumin moskeija-ampumisesta pidätettyä 21-vuotiasta miestä syytetään murhasta ja murhayrityksestä. Poliisi tutkii moskeijahyökkäystä terroritekona.

Norjalainen Dagbladet kertoo, että poliisi on aiemminkin ollut tekemisissä 21-vuotiaan epäillyn kanssa.

Sunnuntain tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi seuranneensa epäillyn toimintaa netissä jo jonkin aikaa, mutta mahdollista hyökkäystä ei osattu odottaa.

Epäilty on syntynyt ja kasvanut Bärumissa, ja hän asuu osoitteessa, josta löydettiin 17-vuotiaan naisen ruumis moskeijaan kohdistuneen terrori-iskun jälkeen.

Dagbladetin saamien tietojen mukaan kiinteistön arvo on useita miljoonia Norjan kruunuja. Lisäksi vuonna 2018 miehellä oli runsaan kolmen miljoonan Norjan kruunun varallisuus.

Epäilty on aiemmin työskennellyt myös nuoriso-ohjaajana.


Ystävät järkyttyivät

Dagbladet haastatteli epäillyn miehen ystäviä, jotka kertoivat järkyttyneensä tapahtumista.

Ystävät kuvailivat epäiltyä sosiaaliseksi ystävien kesken, mutta samalla hiukan eristäytyväksi ja yksinäiseksi.

Entinen luokkakaveri kuvaili häntä rauhalliseksi ja mukavaksi, ei sellaiseksi ihmiseksi, joka kykenisi karmeaan veritekoon.

– Hän oli erittäin puhelias ja aina erittäin ystävällinen kaikille, luokkakaveri kertoo lehdelle.

Toinen haastateltavista kuvailee miestä älykkääksi, eikä hänessä näyttänyt olevan mitään tavallisesta nuoresta poikkeavaa.

Poliisi on aiemmin esittänyt, että epäilyllä ampujalla oli äärioikeistolaisia mielipiteitä. Poliisin mukaan 21-vuotias hän on kertonut, että hän on Norjan toisen maailmansodan aikaisen natsijohtajan Vidkun Quislingin ihailija.

Norjalainen TV2 kertoi, että epäillyllä ampujalla on sama nimi kuin henkilöllä, joka oli kirjoittanut internetiin ylistävästi Uuden-Seelannin Christchurchin moskeija-iskusta vain pari tuntia ennen ampumista Bärumissa.

Epäilty on itse kieltänyt väitteet terroristisista aikeista.

Ystävät kertoivat Dagbladetille epäillyn äärioikeistolaisten näkemysten tulleen yllätyksenä.


Viha motivoi

Kukaan ei loukkaantunut vakavasti lauantaina hyökkäyksessä El-Noor-nimiseen moskeijaan Bärumissa, lähellä pääkaupunki Osloa.

Myöhemmin samana päivänä epäillyn ampujan 17-vuotias sisarpuoli löydettiin kuolleena asunnosta Bärumissa.

Poliisi on tutkinut epäillyn toimintaa internetissä. Ruotsalainen uutistoimisto TT kertoo poliisin löydösten antavan ymmärtää, että viha motivoi tekoa.