Seksikaupasta epäillyn Jeffrey Epsteinin kuolema herättää kysymyksiä – tunnettujen ystävien rooli kiinnostaa: ”Moni meistä haluaa tietää, mitä hän tiesi?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Seksikaupasta epäillyn Jeffrey Epsteinin kuolema herättää kysymyksiä – tunnettujen ystävien rooli kiinnostaa: ”Moni meistä haluaa tietää, mitä hän tiesi?”

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.8.2019 22:29

Lehtitietojen mukaan itsemurhan tehneen liikemiehen kuolemaa tutkivat niin FBI kuin oikeusministeriön tutkija.

Seksuaalirikoksista syytetyn amerikkalaismiljonääri Jeffrey Epsteinin, 66, kuolema omassa sellissään New Yorkin Manhattanilla sijaitsevassa vankilassa kuohuttaa Yhdysvalloissa. Viranomaisten mukaan kyse oli ”ilmeisesti” itsemurhasta, mutta tarkempi kuolinsyy varmistuu myöhemmin.

Amerikkalaismedian mukaan Epstein hirttäytyi sellissään ja vartijat löysivät hänet aamukierroksen aikana kello 6.30:n maissa paikallista aikaa. Liikemiestä yritettiin elvyttää paikan päällä. Epstein kuljetettiin sairaalaan, jossa hänet julistettiin kuolleeksi.

Jeffrey Epsteiniä epäiltiin seksikaupan pyörittämiseksi. Syyttäjien mukaan Epsteinin nuorin uhri oli 14-vuotias.

Jeffrey Epsteiniä epäiltiin seksikaupan pyörittämiseksi. Syyttäjien mukaan Epsteinin nuorin uhri oli 14-vuotias.

Epstein oli ollut vankilassa sen jälkeen, kun hänet pidätettiin heinäkuussa New Jerseyssä lentokentällä. Epsteiniä vastaan nostettiin syytteet alaikäisten tyttöjen seksikaupasta ja salaliitosta seksikaupan pyörittämiseksi. Liikemies kiisti syytteet.

– Epsteinin kuolema nostattaa vakavia kysymyksiä, joihin on saatava vastaus, Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr kommentoi lauantaina CNN:n mukaan.

Barrin mukaan oikeusministeriön tutkija selvittää Epsteinin kuolemaa. Myös Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI on avannut tutkinnan liikemiehen kuolemasta.

1. Mikä on kuolinsyy?

Yksi kysymysmerkeistä on Epsteinin kuolinsyy. Liikemiehen kuolemansyyn selvittäminen on vielä kesken eivätkä viranomaiset ole vahvistaneet lehtitietoja siitä, että Epstein hirtti itsensä. Joidenkin lähteiden mukaan Epsteinin kuolema olisi voinut tallentua videolle, joka voi auttaa viranomaistutkinnoissa.

Epsteinin kuolema on poikinut salaliittoteorioita, joissa liikemiehen vihjataan tulleen murhatuksi. Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uudelleentwiittasi päivityksen, jossa kyseenalaistettiin se, miten Epstein olisi voinut tappaa itsensä.

– Teki itsemurhan olleessaan 24/7 itsemurhatarkkailussa? Niin varmaan! Miten tämä tapahtui, konservatiivikoomikko Terrence Williams kirjoitti presidentin jakamassa päivityksessä.

– Jeffrey Epsteinillä oli tietoa Bill Clintonista ja nyt hän on kuollut.

Paitsi, että Williams vailla mitään todisteita yhdisti Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin Epsteinin kuolemaan, koomikko myös virheellisesti väitti Epsteinin olleen itsemurhatarkkailussa.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Epstein joutui itsemurhatarkkailuun heinäkuun lopussa, kun hänet löydettiin puolitajuttomana sellistään. Tapahtumia tutkittiin mahdollisena itsemurhayrityksenä. The New York Timesin mukaan Epstein otettiin kuitenkin pois tarkkailusta kuuden päivän jälkeen. Myös The Washington Postin tietojen mukaan Epstein vietti tarkkailussa vain noin viikon.

Jeffrey Epsteiniä pidettiin Metropolitan Correctional Center -vankilassa.

Jeffrey Epsteiniä pidettiin Metropolitan Correctional Center -vankilassa.

2. Miksi itsemurhatarkkailu päättyi?

Se, ettei Epstein ollut itsemurhatarkkailussa, on toinen suuri kysymysmerkki.

Itsemurhatarkkailu on hieman erilaista vankilasta riippuen, Miami Herald kertoo. Tiukimmassa tarkkailussa vankia valvoo jatkuvasti tehtävään nimetty vanginvartija. Tarkkailu voi myös olla sitä, että vanginvartija käy 15–30 minuutin välein vangin luona. Vangilla ei saa olla vaatteita, peittoja tai mitään, millä vanki voisi vahingoittaa itseään.

The New York Timesin mukaan Jeffrey Epsteinin kohdalla valvonta petti.

The New York Timesin mukaan Jeffrey Epsteinin kohdalla valvonta petti.

Vangin on käytävä läpi tiukkoja ja tarkoin jäsenneltyjä haastatteluita ennen kuin hänet voidaan ottaa pois itsemurhatarkkailusta. Epstein siirrettiin itsemurhatarkkailusta takaisin huippuvartioidulle erikoisosastolle. The New York Timesin lähteen mukaan vartijoiden olisi pitänyt käydä katsomassa Epsteiniä 30 minuutin välein, mutta näin ei tehty.

– Ottaen huomioon Epsteinin aiemman itsemurhayrityksen hänet olisi pitänyt lukita pehmustettuun huoneeseen ja häntä olisi pitänyt valvoa 24/7. On itsestään selvää, että päitä on pudottava, republikaanisenaattori Ben Sasse laukoi CBS Newsin mukaan.

3. Mitä Epstein tiesi?

Epsteinin kuolema on myös nostattanut kysymyksiä siitä, mitä mies tiesi muiden tunnettujen henkilöiden osallisuudesta väitettyihin rikoksiin. Esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bill de Blasio vaati BBC:n mukaan, ettei Epsteinin kuoleman myötä kuole myös tieto siitä, ketkä osallistuivat liikemiehen pyörittämään seksikauppaan.

– Moni meistä haluaa tietää, mitä hän tiesi?

– Kuinka moni muu miljonääri ja miljardööri oli osallisena hänen laittomissa toimissaan?

Epsteinin tuttavapiiriin kuuluivat aikoinaan muun muassa Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump, entinen presidentti Bill Clinton, Britannian kuningattaren Elisabet II:n poika prinssi Andrew, miljardööri Leslie Wexner ja brittiseurapiireissä tuttu perijätär ja Epsteinin ”parittajaksi” epäilty Ghislaine Maxwell. Kaikki Epsteinin kanssa tekemisissä olleet ovat kiistäneet, että tiesivät mitään rikollisesta toiminnasta.

Bill Clinton on kiistänyt tienneensä Jeffrey Epsteinin epäillystä rikollisesta toiminnasta.

Bill Clinton on kiistänyt tienneensä Jeffrey Epsteinin epäillystä rikollisesta toiminnasta.

Vain päivää ennen Epsteinin kuolemaa tuli julkiseksi asiakirjoja, joissa yhdistettiin lisää nimiä Epsteinin epäiltyyn seksirinkiin. Asiakirjat liittyivät vanhaan oikeusjuttuun, jossa Virginia Roberts Giuffre syytti Maxwelliä kunnianloukkauksesta. Giuffren mukaan Maxwell oli loukannut Giuffren kunniaa väittämällä, että tämä valehteli kertoessaan Epsteinin seksiringistä, jossa Maxwell oli hänen mukaansa ollut osallisena. Maxwell kiisti väitteet ja sanoi Giuffren valehtelevan. Juttu sovittiin vuonna 2017 summalla, jota ei ole kerrottu julkisuuteen.

Ghislaine Maxwell sopi oikeusjutun vuonna 2017.

Ghislaine Maxwell sopi oikeusjutun vuonna 2017.

Asiakirjoissa Virginia Giuffre sanoi, että hänet rekrytoitiin hierojaksi Epsteinille, kun hän oli 16- tai 17-vuotias. Tyttö työskenteli tuolloin Trumpin omistamalla yksityisklubilla Mar-a-Lagolla, Flordiassa. Giuffre kertoi todistajanlausunnossaan antaneensa Epsteinille ja tämän tuttaville eroottisia hierontoja.

Asiakirjoissa väitettiin, että esimerkiksi New Mexicon osavaltion entinen senaattori ja entinen kuvernööri olisivat harrastaneet seksiä alaikäisen tytön kanssa. Molemmat miehet kiistivät syytöksen. Lisäksi eräässä todistajanlausunnossa kerrottiin, että prinssi Andew kouri alaikäistä tyttöä vieraillessaan Epsteinin asunnolla New Yorkin keskustassa. Samassa yhteydessä julkisuuteen levisi kuva jossa Andrew poseeraa tuolloin 17-vuotiaan Giuffren kanssa Maxwellin asunnolla. Brittihovi on jo aiemmin kiistänyt Andrew’n olleen mukana laittomuuksissa.

Hovin mukaan prinssi Andew ei ole tehnyt mitään laitonta.

Hovin mukaan prinssi Andew ei ole tehnyt mitään laitonta.

4. Miten käy oikeusjutun?

Epsteinin kuoleman myötä hänen rikosoikeudessa käsiteltävä oikeusjuttu kuivuu kasaan. Epsteinin väitettyjen rikosten uhrit voivat kuitenkin edelleen hakea oikeutta siviilikanteiden avulla.

Liittovaltiota edustava syyttäjä George Berman myös sanoi, että tutkinta liittyen Epsteinin syytteeseen salaliitosta seksikaupan pyörittämiseksi jatkuu liikemiehen kuolemasta huolimatta.

– Niille rohkeille nuorille naisille, jotka ovat jo nyt tulleet esiin ja niille monille, jotka eivät vielä ole tehneet niin, haluan vakuuttaa, että me olemme sitoutuneita puolustamaan teitä ja tutkintamme syytekirjelmässä kuvattuun toimintaan jatkuu.

Epsteiniä syyttäneet naiset ja heidän asianajajansa elättelivät viikonloppuna toivoa, että Epsteinin seksirinkiin osalliset voisivat saada syytteet.

– Epstein on poissa, mutta oikeuden on tapahduttava. Toivon, että viranomaiset syyttävät hänen kumppaneitaan ja niitä, jotka mahdollistivat toiminnan ja varmistavat korjauksen hänen uhreilleen, totesi Jennifer Araoz, joka on sanonut Epsteinin raiskanneen hänet, kun hän oli 15-vuotias.

Tuoreimmat osastosta