Venäjän säteilevä räjähdys sai huhumyllyn liikkeelle – testasiko Putin uutta salaista ”Skyfall”-superasettaan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän säteilevä räjähdys sai huhumyllyn liikkeelle – testasiko Putin uutta salaista ”Skyfall”-superasettaan?

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.8.2019 16:58, Päivitetty 12.8.2019 10:02

Venäjä testaa mahdollisesti Burevestnik-nimistä ohjusjärjestelmää Arkangelin alueella.

Spekulaatiot Venäjällä tapahtuneesta räjähdyksestä kiihtyivät viikonloppuna, kun julkisuudessa levisi epäilyjä siitä, että säteilyä tuottanut pamaus saattoi liittyä Putinin aiemmin mainostamaan ”superaseeseen”.

Torstaina Länsi-Venäjällä sotilastukikohdassa Arkangelin lähellä Nenoksa-nimisellä alueella vain 500 kilometrin päässä Suomen rajasta räjähti.

Venäjällä on räjähtänyt viikon aikana kolmesti. Ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat Krasnojarskin alueella.

Venäjällä on räjähtänyt viikon aikana kolmesti. Ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat Krasnojarskin alueella.

Lauantaina atomienergiayhtiö Rosatom julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi, että onnettomuus tapahtui kesken rakettikokeen.

Rosatomin työntekijät tarjosivat teknistä apua testattavana olevan moottorin isotooppijärjestelmän kanssa.

Sen aikana polttoaine syttyi tuleen, minkä takia alustalla tapahtui räjähdys. Useita ihmisiä lensi räjähdyksen voimasta mereen. Viisi työntekijää kuoli onnettomuudessa merellä olleella laukaisualustalla.

Brittiläisen The Guardianin ja The Drive -sivuston mukaan Rosatomin kuvaus tapahtumasta saattaa viitata siihen, että onnettomuus on seurausta Burevestnik-nimisen (Naton kirjoissa nimellä SSC-X-9 SKYFALL) ohjusjärjestelmän osan epäonnistuneesta kokeesta.

Burevestnik on yksi Venäjän uusista superaseista, joilla Venäjän presidentti Vladimir Putin on ylpeillyt puheissaan.

Burevestnik, Naton kirjoissa nimellä SSC-X-9 SKYFALL, on Putinin ylistämä superohjus.

Burevestnik, Naton kirjoissa nimellä SSC-X-9 SKYFALL, on Putinin ylistämä superohjus.

Burevestnikista voi kieliä myös amerikkalaisen yhtiön Planetin ottama satelliittikuva, joka tallensi Vienanmerenrannassa Serebryanka-kuljetustankkerin lähellä räjähdyspaikkaa.

Serebryanka-tankkeri on suunniteltu radioaktiivisen jätteen keräämistä ja varastointia varten.

Montereyn Middleburyn ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Jeffrey Lewis kirjoitti Twitterissä lauantaina, että tankkerin läsnäolo vesillä voisi liittyä ydinvoimalla toimivan Burevestnik-risteilyohjuksen testaamiseen.

Satelliittikuvissa näkyy myös kaksi muuta alusta ja ruoppaaja, joita ei ole kuitenkaan tunnistettu. Rannalla taas sijaitsee luultavasti Burevestnikin laukaisualusta.

The Drive -sivusto kertoo, että nimettömiin Yhdysvaltain virkamieslähteisiin viittaavista raporteissa käy ilmi, että venäläiset olisivat testanneet Burevestnik-ohjusta vuodesta 2017 lähtien Novaja Zemljan saariryhmällä Pohjoisella Jäämerellä. Alue on aiemminkin toiminut ydinasetestauksen alustana.

– Suljettuaan Venäjän Pankovon (saaristoryhmä Novaja Zemljan edustalla), näyttää siltä, että Venäjä on luonut siitä kopion Nenoksaan, asiantuntija toteaa.

Lewisin mukaan toinen vastaava laitos sijaitsee Astrahanin alueella Kapustin Jarissa, ja siellä testataan todennäköisesti ohjuksia ilman ydinvoimayksikköä.

Ei vaaraa Suomessa

Läheisessä Severodvinskissa räjähdyksen seurauksena säteilyarvot nousivat hetkellisesti 20-kertaisiksi normaaliin nähden.

Myös MPKK:n sotilasprofessori, everstiluutnantti Petteri Lalu ihmetteli Venäjän räjähdyksiä Twitterissään viikonloppuna.

– Nyt kun venäläinen ydinenergia-alan valtionyhtiö on myöntänyt, että ”isotooppisen energian” käytön yhteydessä on tapahtunut kuolemaan johtava onnettomuus, kiinnostaisi onko tullut tämän sopparin mukainen ilmoitus, hän kirjoittaa.

Suomen säteilyturvakeskukseta (STUK) kerrotaan Ilta-Sanomille, että laitoksella seurataan tarkkaan säteilyarvoja. Venäjän räjähdys ei aiheuttanut säteilypiikkejä Suomessa.

STUK:ista kerrotaan, että se on ollut yhteydessä Venäjän suuntaan, mutta mitään vastusta viranomaisilta ei ole tullut.

Kansainvälisten sopimusten valossa Venäjä ei ole velvollinen ilmoittamaan säteilypiikeistä Suomelle, jos merkittävää maan rajojen ulkopuolelle ulottuvaa säteilyvaikutusta ei ole.

Puolustusvoimat asiasta vaiti

Venäjän viranomaiset ovat antaneet ristiriitaista tietoa Arkangelin alueen räjähdykseen liittyen. Puolustusministeriö ilmoitti, että räjähdykseen ei liittynyt piikkiä säteilytasossa, mutta paikallisviranomaiset kertoivat, että räjähdys nostatti piikin säteilytasossa.

Burevestnik-ohjus.

Burevestnik-ohjus.

Myöhemmin Severodvinsk poisti verkkosivustoltaan lausunnon, jossa puhuttiin säteilytasojen noususta ja kertoi, että puolustusministeriö hoitaa asiaa.

Venäläisen Lenta.ru-sivuston mukaan sosiaalisen median Telegram- sivustolla on kerrottu, että sotilaat kieltäytyivät pelastusyksiköiden avusta torstain räjähdyksen jälkeen.

Venäjä myös sulki sataman Vienanmerellä siviililiikenteeltä kuukaudeksi, mikä on ollut omiaan herättämään epäilyksiä siitä, että vesi olisi saastunut säteilyn seurauksena tai että alueella olisi käynnissä etsintäoperaatio.

Vaikka viranomaiset ovat sanoneet, että vaaraa ei ole, läheisten kaupunkien asukkaat ovat hankkineet jodia.

Korjaus 12.8.2019: Burevestnik ei ole ballistinen ohjus, kuten jutussa ensin luki, vaan risteilyohjus

Räjähdys värjäsi taivaan Krasnojarskin alueella maanantaina.

Räjähdys värjäsi taivaan Krasnojarskin alueella maanantaina.

Tuoreimmat osastosta