Trump levittää salaliittoteoriaa Jeffrey Epsteinista – vihjaa Bill Clintonin osuudesta kuolemaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump levittää salaliittoteoriaa Jeffrey Epsteinista – vihjaa Bill Clintonin osuudesta kuolemaan

Julkaistu: 11.8.2019 5:53

Raskaista rikoksista syytetty miljonääri teki ilmeisesti itsemurhan vankisellissään.

Muun muassa alaikäisiin tyttöihin kohdistuneesta ihmiskaupasta syytetty ja aiemmin lapsiin sekaantumisesta tuomittu miljonäärisijoittaja Jeffrey Epstein istui vankilassa New Yorkissa odottamassa pian alkavaksi määrättyä oikeudenkäyntiään. Lauantaiaamuna Epstein löydettiin sellistään tajuttomana ja hänet julistettiin sairaalassa kuolleeksi.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan 66-vuotias Epstein kuoli ”ilmeisesti itsemurhan seurauksena”. Kuolema aiheutti laajaa tyrmistystä, sillä Epstein oli jo aiemmin heinäkuussa löydetty sellinsä lattialta tajuttomana ja vammoja niskassaan.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr määräsi ministeriönsä laillisuusvalvojan selvittämään olot joissa kuolema oli tapahtunut. Myös liittovaltion poliisin FBI:n kerrotaan selvittävän kuolemaa.

Epstein ehti sijoittajauransa aikana ystävystyä laajasti vaikutusvaltaisten ihmisten, kuten poliitikkojen kanssa. Kuolema ja siihen liittyvät epäselvyydet saivat välittömästi myös salaliittoteorioiden levittäjät liikkeelle.

Takavuosina Epstein ehdittiin kuvata yhdessä muun muassa entisen presidentin Bill Clintonin kanssa. Laajalle levinneen salaliittoteorian mukaan Clinton olisi jollakin tavalla sekaantunut Epsteinin kuolemaan, koska tällä olisi mukamas tiedossaan raskauttavia asioita entisestä presidentistä.

Lauantaina väite sai tukea vaikutusvaltaiselta taholta, kun presidentti Donald Trump jakoi Twitter-tilinsä miljoonille seuraajille viestin, jossa väitettiin Clintonin sekaantuneen kuolemaan.

Viestiin sisältyvällä videolla konservatiivisena kommentaattorina ja koomikkona tunnettu Terrence K. Williams väittää Bill Clintonin ja ex-ulkoministeri Hillary Clintonin olevan vastuussa Epsteinin kuolemasta.

Videolla Epsteinin itsemurha kytketään Valkoisen talon avustajana toimineen Vince Fosterin kuolemaan vuonna 1993. Vuosikauden levinneen salaliittoteorian mukaan Clintonit murhasivat Fosterin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun Trump levittää demokraattipoliitikkoihin liittyviä salaliittoteorioita. Takavuosina Trump esimerkiksi esiintyi niin sanotun birther-liikkeen keulahahmona. Liike väitti presidentti Barack Obaman syntyneen ulkomailla ja vaati tätä esittämään syntymätodistuksensa.

Jeffrey Epstein menehtyi lauantaina.

Bill Clinton sanoi viime kuussa, ettei ollut tietoinen Epsteinin rikoksista, eivätkä he ole puhuneet toisilleen yli vuosikymmeneen.

Myös Trump itse on joutunut selittelemään omaa suhdettaan Epsteiniin sen jälkeen, kun julkisuuteen päätyi heinäkuussa NBC:n löytämä video hänestä ja Epsteinista. Vuonna 1992 Trumpin Mar-a Lago-huvilalla järjestetyissä juhlissa kuvatulla videolla Trump ja Epstein osoittelevat tanssivia naisia, nauravat ja keskustelevat näkemästään.

Trump kommentoi esiin noussutta videolla sanomalla kakkien sikäläisten tunteneen Epsteinin tuolloin.

– En pitänyt hänestä, Trump väitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?