75-vuotias teräsvaari taltutti Norjan epäillyn moskeija-ampujan – ”Istui tekijän päällä verisenä”

Julkaistu:

Norja
Epäilty ampuja on poliisin hallussa.
Norjassa yksi ihminen loukkaantui lauantaina, kun asemies hyökkäsi Oslon lähellä sijaitsevaan al-Noorin moskeijaan neljän jälkeen iltapäivällä paikallista aikaa. Poliisin mukaan mies on norjalaistaustainen ja kotoisin lähialueelta.

Illalla poliisi kertoi löytäneensä naisen ruumiin asunnosta Eiksmarkan kaupunginosasta Bärumin kaupungista Oslon vierestä. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan naisen kuolemaa tutkitaan murhana.

– Kuollut nainen on moskeijassa aiemmin tänään pidätetyn miehen sukulainen. Sukulaisuussuhdetta selvitetään parhaillaan, Norjan poliisi edustaja Rune Skjold kertoi NRK:n mukaan.

– Katsomme tämän liittyvän aiemmin tänään moskeijassa sattuneeseen tapaukseen, poliisi kertoi uutistoimisto NTB:lle.
Norjalainen VG-lehti puolestaan kertoi, että poliisin valmiusjoukot ja pommiryhmä olivat rynnineet sisään taloon. Naisen ruumis löytyi rynnäkön yhteydessä. Alue eristettiin iltakahdeksan jälkeen.

Moskeijan kävijä taltutti ampujan

Moskeijan johtaja Irfan Mushtaq kuvaili norjalaismedialle hyökkääjän olleen pukeutunut mustaan asuun, kypärään ja luotiliiveihin. Miehellä kerrotaan olleen useita aseita mukanaan.


Mushtaq kertoo saaneensa tiedon ampujasta ja siirtyneensä rakennuksen taakse odottamaan poliisin saapumista.

– Silloin näin lattialla hylsyjä ja verta matoilla, ja huomasin yhden jäsenistämme istuvan tekijän päällä veren peittämänä, Mushtaq kertoi VG:lle.

Hänen mukaansa ampujan taltuttanut oli 75-vuotias mies joka oli jäänyt paikalle lukemaan Koraania rukoushetken päättymisen jälkeen.

Poliisin mukaan tilanteessa loukkaantunut henkilö sai lieviä vammoja. Aiemmin poliisi sanoi vammojen syntyneen ampumisesta, mutta lauantai-iltana asiasta ei ollut varmuutta.

Norjalaisen TV2:n mukaan epäillyllä ampujalla on sama nimi kuin henkilöillä, joka kirjoitti pari tuntia ennen ampumista ylistävästi Uuden-Seelannin Christchurchin terrori-iskusta. Poliisi kertoo tietävänsä asiasta, mutta ei kerro mahdollisesta motiivista.

Mushtaqin mukaan moskeija ei ollut vastaanottanut uhkauksia ennen tapahtunutta. Ampuminen tapahtui samana päivänä muslimien toisen pääjuhlan Id al-Adhan kanssa.