Pohjois-Korean aavemainen ”Tuhon hotelli” on seissyt keskeneräisenä 1990-luvun alusta asti – käsittämätön rakennushanke rikkoo edelleen ennätyksiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean aavemainen ”Tuhon hotelli” on seissyt keskeneräisenä 1990-luvun alusta asti – käsittämätön rakennushanke rikkoo edelleen ennätyksiä

Pohjois-Korean aavehotelli on korkein rakennus, jota ei ole koskaan otettu käyttöön.

Hotelli kuvattuna Pyongyangin 70-vuotispäivän aattona syyskuussa 2018.

10.8.2019 18:17

Keskellä Pohjois-Korean pääkaupunkia Pjongjangia seisoo valtava, tyhjillään ammottava rakennus, jonka muoto tuo mieleen Egyptin aavikoilla kohoavan pyramidin tai lähtölaskentaa odottavan jättimäisen avaruusraketin.

Vuonna 1987 Pjongjangissa pantiin pystyyn suuri rakennushanke, kun kaupunkiin alettiin rakentaa 330 metriä korkeaa hotellia. Pilvenpiirtäjään kaavailtiin ainakin 3 000:tta hotellihuonetta ja viittä ravintolaa ja sen suunniteltiin valmistuvan pikavauhtia.

Aluksi kunnianhimoinen hanke vaikuttikin etenevän. Viidessä vuodessa vuoteen 1992 mennessä Ryugyong saavutti suunnitellun korkeutensa. Rakennustyöt jäivät kuitenkin pian pitkäksi aikaa jäähylle. Ikkunat jäivät asentamatta, ja talo seisoi hylättynä 16 vuotta pintanaan vain paljas betoni. Karun näköinen kompleksi saikin lempinimekseen ”Tuhon hotellin”. Tapauksesta kertoo CNN.

Hotelli seisoi pitkään betonisena kolossina. Kuva vuodelta 2002.

Rakentaminen on aloitettu ja lopetettu moneen kertaan, eikä hotellissa majoiteta vielä nykyäänkään vieraita, mutta viime vuosina projekti on alkanut vihdoin taas edetä.

Mistään Pohjois-Korean turismin edistämisestä rakennushankkeessa ei ole koskaan ollut ensisijaisesti kyse, vaan kylmän sodan kilpavarustelusta.

Pohjois-Korea sai kimmokkeen hotellin rakentamiselle, kun eteläkorealainen yritys rakensi Singaporeen hotellin, joka oli tuolloin maailman korkein. Etelässä tapahtui muutenkin, sillä samoihin aikoihin Etelä-Koreassa valmistauduttiin myös Soulin vuoden 1988 kesäolympialaisiin.

Eteläkorealaista kädenjälkeä oleva hotelli valmistui Singaporeen 1980-luvun loppupuolella. Hotelli oli tuolloin maailman korkein.

Naapurimaan tapahtumat eivät ilahduttaneet pohjoisessa. Vuonna 1989 Pjongjangiin järjestettiinkin vasemmistonuorten suurtapahtuma Maailman nuorison ja opiskelijoiden festivaalit. Tarkoituksena oli lyödä Etelä-Korean ennätys ja rakentaa mahtipontinen hotelli ajoissa festivaalitapahtumaa varten sekä järjestää olympialaisia muistuttava kansainvälinen urheilutapahtuma.

Pohjois-Korean vastaisku ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Tuli Neuvostoliiton romahdus ja Pohjois-Korean taloudellinen kriisi.

Ryugyongin rakentaminen alkoi edetä jälleen vuonna 2008, kun urakka oli seissyt 16 vuoden ajan. Vanha ja ruosteinen nostokurki, joka oli seissyt pilvenpiirtäjän rinnalla kahden vuosikymmenen ajan vietiin pois. Betonin päälle asennettiin egyptiläisten insinöörien avustuksella lasi- ja metallipaneelit, mikä tuli CNN:n mukaan maksamaan 180 miljoonaa dollaria. Urakan jatkaminen oli sidoksissa sopimukseen, jossa egyptiläisyhtiö Orascom sopi rakentavansa Pohjois-Korealle 3G-verkon.

Liikennettä hotellin edessä. Hotellia ympäröivä nurmikenttä on edelleen hyvin hoidettu.

Päällystysprojekti valmistui vuonna 2011, ja samassa alettiin huhuta hotellin avaamisesta. Loppuvuodesta 2012 saksalainen luksushotelliyhtymä Kempinski ilmoitti, että hotelli avattaisiin osin yhtymän alaisuudessa vuoden 2013 aikana. Muutamia kuukausia myöhemmin Kempinski kuitenkin perääntyi aikeissaan. Markkinoille astuminen ei kuulemma ollut sillä hetkellä mahdollista, CNN kertoo.

Hotellin on huhuttu olleen huonossa kunnossa siinä käytetyn kehnon rakennustekniikan vuoksi. Huhuja tukee vuonna 2014 Pjongjangissa tapahtunut onnettomuus, jossa 23-kerroksinen asuintalo romahti. Pohjois-Korean valtiollisen tiedotusvälineen mukaan romahdus johtui siitä, ettei rakennustöitä ”ollut tehty kunnolla”.

Hotellin tulevaisuus ei yhtä kaikki liene toistaiseksi olevan sinetöity. Hanke otti edistysaskeleita jälleen viime vuonna, kun rakennukseen lisättiin värikkäät LED-valot. Neljä minuuttia kestävän valoshow’n aikana rakennuksen julkisivuun valaistaan valtion historian vaiheita ja poliittisia iskulauseita. Hotellin huipulla hohtaa Pohjois-Korean lippu.

Hotelli erottuu selkeästi kaupunkikuvasta.

Hotellia ympäröivä alue on viimeistelty, ja kuka tahansa kynnelle kykenevä voi kävellä hotellin sisäänpääsyn luokse. Sisään ei kuitenkaan pääse, eivätkä sisätilat ole CNN:n mukaan olleet viime vuosina muutenkaan valmiita.

Etenemätön hanke on ollut Pohjois-Korealle häpeäpilkku. Vuosien saatossa Pohjois-Korea on koittanut piilotella 300-metristä ikuisuusprojektiaan, sillä Ryugyong poistettiin vuosien ajan pois Pjongjangin maisemaa esittävistä virallisista valokuvista.

Enää Ryugyong ei ole Korean niemimaan korkein rakennus. Souliin vuonna 2017 valmistunut The Lotte World Tower on 240 metriä Ryugyongia korkeampi.

Yhdessä sarjassa Ryugyong kuitenkin päihittää kilpailijansa: CNN:n mukaan Ryugyong on yhä maailman korkein rakennus, jota ei ole koskaan otettu käyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?