Neuvonantajien lomat peruttu ja valtava lisäbudjetti – Boris Johnson varautuu tosissaan sopimuksettomaan brexitiin

Julkaistu:

Sopimukseton ero on nyt ensisijainen päämäärä, kirjoitti pääministeri sähköpostissaan kaikille virkamiehille.
Britannian tuoreen pääministeri Boris Johnsonin suunnitelmana näyttää olevan sopimukseton brexit, brittimediat kertovat.

Pääministeri itse lähetti perjantaina kaikille virkamiehille kirjeen, jossa hän kertoi sopimuksettoman eron olevan hänen ensisijainen päämääränsä. Kirjeessä hän kertoi, että lähtisi mieluummin sopimuksen kanssa, mutta hän ”tunnistaa, ettei niin ehkä tapahdu”.

Hallitus on ohjannut sopimuksettoman eron valmisteluun ylimääräiset 2,26 miljardia euroa eli 2,1 miljardia puntaa. Vertailukohdaksi: Suomen valtion koko budjetti ensi vuodelle on 55,5 miljardia.

– Kun on 92 päivää siihen, että Britannia lähtee EU:sta, on tärkeää, että voimistamme suunnitteluamme ollaksemme varmasti valmiita, valtiovarainministeri Sajid Javid sanoi kertoessaan lisärahasta.

Rahalla on tarkoitus muun muassa ostaa varastoon lääkkeitä, joista uskotaan muodostuvan suuri pula sopimuksettoman brexitin tapahtuessa. Maan rajalle aiotaan myös palkata 500 rajavalvojaa aiemmin ilmoitetun 500:n lisäksi.

Kallis lisäpaketti kuohuttaa maata samana päivänä, jona valtiovarainministeri Javid kertoi maan talouden pienentyneen huhtikuun ja kesäkuun välillä ensimmäistä kertaa vuosiin.

Lähde konservatiivipuolueesta arvioi Sky Newsille, että Johnson saattaa suunnitella ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

Lomat peruttu

Pääministerin kansliapäällikkö on perunut kaikkien neuvonantajien lomat, kertoo Guardian. Lokakuun loppuun saakka on ilmoituksen mukaan paljon työtä tehtävänä, eikä aikaa lomailulle ole.

Yksi neuvonantajista sanoi Guardianin mukaan, että hänen mielenstään neuvonantajat vedetään PR-sotaan, jossa hallitus tahtoo vakuuttaa olevansa valmis sopimuksettomaan lähtöön.


Kansanedustajat palaavat parlamenttiin syyskuun kolmantena. He saattavat antaa silloin epäluottamuslauseen pääministerille. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on sanonut tekevänsä kaiken, ettei sopimukseton ero tule voimaan.

On kuitenkin mahdollista, ettei epäluottamuslausekaan pysäyttäisi suunnitelmia. Pääministerin kanslia ei kieltänyt Guardianille, etteikö siinä tapauksessa vaalit järjes­tet­täisi vasta marraskuun alussa, jolloin pääministeri olisi jo vienyt maan EU:sta.

Julkisuudessa Johnson on moneen otteeseen sanonut tahtovansa ensisijaisesti ohjata Britannian EU:sta uudella, Britannialle suotuisammalla sopimuksella.

EU:n puolelta on moneen kertaan sanottu, ettei unioni ole valmis uuteen sopimukseen. Edellisen pääministerin Theresa Mayn neuvottelema sopimus torpattiin keväällä useaan otteeseen maan parlamentissa.


Keskeisenä asiana sopimuksessa on niin sanottu backstop eli Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan tilanne. Mayn neuvottelemassa sopimuksessa Pohjois-Irlanti jäisi osittain EU:n piiriin, mitä kovan brexitin kannattajat kuvaavat epädemokraattiseksi. Rajan sulkeminen huolestuttaa monia alueen väkivaltaisen historian vuoksi.

Britannian EU-eron oli alun perin määrä astua voimaan jo keväällä, mutta EU-johtajat sopivat määräajan jatkamisesta lokakuun loppuun. Jos sopimusta ei ole siihen mennessä saatu aikaan, maa eroaa ilman sopimusta. Uusi lisäaika taas vaatisi kaikkien EU-maiden hyväksynnän.