Guardian: Kemikaalijätti Monsanto perusti keskuksen yhtiön arvostelijoiden tarkkailemiseksi ja mustamaalaamiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Guardian: Kemikaalijätti Monsanto perusti keskuksen yhtiön arvostelijoiden tarkkailemiseksi ja mustamaalaamiseksi

Monsanton omistaa tätä nykyä Bayer.

Julkaistu: 9.8.2019 2:36

Yksi kohteista oli torjunta-aine Roundupin yhteyttä syöpätapauksiin tutkinut Carey Gillam.

Kemikaalijätti Monsanto on Guardian-lehden mukaan pyrkinyt järjestelmällisesti tarkkailemaan ja mustamaalaamaan toimittajia ja aktivisteja, jotka ovat arvostelleet yhtiötä.

Lehden haltuunsa saamat oikeusasiakirjat paljastavat, että Monsanton perustaman ”tiedustelun fuusiokeskuksen” yksi pääkohteista oli yhtiön toiminnasta kriittisen kirjan kirjoittanut Carey Gillam. Reutersin toimittaja Gillam on selvittänyt glyfosaattia sisältävän torjunta-aine Roundupin yhteyttä syöpätapauksiin.

Guardianin mukaan Gillamin kirjaa vastaan suunniteltiin useita toimia. Esimerkiksi kolmansille osapuolille kirjoitettiin tiettyjä ”puheenaiheita” kirjan kritisoimiseksi ja asiakkaita ohjeistettiin julkaisemaan siitä negatiivisia arvosteluja.

Ammattilaisarvostelijat kehuivat kirjaa, mutta Amazoniin ilmestyi lukuisia negatiivisia arvosteluja, joissa toistettiin lähes identtisiä asioita.

– He sanoivat minusta hirveitä asioita. Se oli erittäin järkyttävää, mutta tiesin sen olevan tekaistua ja teollisuuden masinoimaa, Gillam toteaa.

– Olen aina tiennyt, ettei Monsanto pitänyt työstäni... ja teki töitä painostaakseen päätoimittajia ja hiljentämään minut. En kuitenkaan koskaan kuvitellut, että miljardiyhtiö käyttäisi minuun niin paljon aikaa, energiaa ja henkilökuntaa. Se on ällistyttävää.

Lisäksi Monsanto muun muassa maksoi hakukoneyhtiö Googlelle, jotta Gillamia koskevat hakutulokset veisivät tätä kritisoiville sivuille. Asiakirjoista ei kuitenkaan paljastu merkittäviä yksityiskohtia fuusiokeskuksen toimista tai niiden laajuudesta.

Monsanton omistaa nykyään saksalainen Bayer, joka on kiistänyt glyfosaatin ja syövän yhteyden, vaikka viime vuonna Yhdysvalloissa kaksi valamiehistöä katsoi yhtiön olevan velvollinen maksamaan jättikorvaukset syöpäpotilaille.

Bayerin tiedottaja Christopher Loder kieltäytyi antamasta kommentteja tiettyihin asiakirjoihin tai fuusiokeskukseen liittyen. Hänen mukaansa Monsanton toimet oli tarkoitettu varmistamaan, että yhtiöstä ja sen tuotteista käydään oikeudenmukaista, paikkansapitävää ja tieteeseen perustuvaa keskustelua.

Torjunta-aine Roundup on ollut paljon otsikoissa viime vuosien aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?