Mielenosoittajat olivat Trumpia vastassa myös El Pasossa – ”Et ole tervetullut tänne!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mielenosoittajat olivat Trumpia vastassa myös El Pasossa – ”Et ole tervetullut tänne!”

Presidentti tapasi sairaalassa joukkoampumisen uhreja ja lääkintähenkilökuntaa.

Presidentti Donald Trump puhui medialle El Pasossa, Texasissa 7. elokuuta 2019.­

8.8.2019 3:05 | Päivitetty 8.8.2019 8:25

Mielenosoittajat ottivat vastaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin myös Texasin El Pasossa, jonne presidentti suuntasi myöhään keskiviikkona Suomen aikaa Daytonista Ohiosta. Kummassakin kaupungissa oli viime viikonloppuna vakava joukkoampuminen, ja ampumisissa kuoli yhteensä yli 30 ihmistä.

Presidentti ja puolisonsa Melania Trump vierailivat El Pasossa sairaalassa tapaamassa ampumisen uhreja ja heitä hoitavaa lääkintähenkilökuntaa. He kävivät myös kaupungin hätäkeskuksessa. Presidentti poistui El Pasosta torstaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Trumpia vastustavat mielenosoittajat olivat kerääntyneet sairaalan lähistölle ja ampumisen uhrien muistopaikalle. He ovat vaatineet muun muassa tiukempia aselakeja ja kritisoineet presidentin retoriikkaa maahanmuutosta ja etnisistä vähemmistöistä.

Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa luki muun muassa ”Mene kotiin. ET ole tervetullut tänne!” ja ”Trumpin vihamielisyys ja rasismi ei ole tervetullutta tänne”. El Pason joukkoampumisessa kuoli 22 ihmistä.

Samankaltaisia protesteja nähtiin aiemmin päivällä Daytonissa, jossa yhdeksän ihmistä menetti henkensä ampumisessa viikonloppuna.

Molemmissa kaupungeissa myös Trumpin kannattajat olivat lähteneet liikkeelle.

Lohdutus muuttui hyökkäykseksi

El Pasossa ja Daytonissa suhtauduttiin ennakkoon nuivasti presidentin vierailuun. Latinoenemmistöinen El Paso on keskiössä kampanjassa, jota presidentti Trump käy laitonta maahanmuuttoa vastaan.

Samaan aikaan kun Trump vieraili El Pasossa, viranomaiset ottivat kiinni Yhdysvaltojen kaakkoissosissa noin 680 paperitonta siirtolaista. Valtaosa kiinni otetuista oli latinosiirtolaisia.

Tapana on ollut, että presidentin vieraillessa katastrofipaikoilla hän tarjoaa ensisijaisesti lohtua tragedian kokeneille. Ennen matkaa Valkoisesta talosta viestitettiinkin, että politiikka jää tänään syrjään.

Daytonista lähdettyään presidentti kuitenkin hyökkäsi Twitterissä paikallisia demokraattijohtajia vastaan. Hän väitti, että senaattori Sherrod Brown ja Daytonin kuvernööri Nan Whaley olivat kuvailleet lehdistötilaisuudessa virheellisesti presidentin saamaa vastaanottoa sairaalassa Daytonissa.

CNN:n mukaan Brown ja Whaley olivat arvostelleet Trumpin aiempaa retoriikkaa, mutta lehdistötilaisuudessa he sanoivat Trumpin toimineen sairaalavierailulla lohduttavasti ja potilaiden vastaanottaneen hänet hyvin.

Poliisi ohjaa ihmisiä sivummalle El Pasossa 7. elokuuta 2019.­

Toimittajat pidettiin etäällä

Ainakaan osa Trumpin tapaamista kaupunkien johtajista ei ollut presidentin vierailusta järin innoissaan, mikä ilmeisesti hämmästytti presidenttiä. Toimittajat pidettiin kaukana Trumpista valtaosan vierailusta, ja heitä tavatessaan presidentti keskittyi korostamaan saamaansa lämmintä kohtelua.

– Presidentin kohtaama rakkaus ja kunnioitus... olisittepa olleet näkemässä sen, Trump sanoi toimittajille.

Presidentti myös hyökkäsi tuttuun tapaansa viestimiä vastaan ja väitti tviitissään, että ne pyrkivät pilkkaamaan hänen vierailujaan.

Presidentin avustaja ja Valkoisen talon some-johtaja Dan Scavino tviittasi aiemmin, että presidenttiä kohdeltiin Daytonissa sairaalassa "kuin rocktähteä".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?