Siperian Tufljakovassa ei ole nähty sinitaivasta viikkoihin – syynä viikkojen tulihelvetti: ”Pahinta ovat ötökät”

Ennennäkemättömän laajat maastopalot piinaavat edelleen Venäjää.

8.8.2019 7:08

Siperiassa riehuneet maastopalot eivät osoita laantumisen merkkejä. Hitaasta reagoinnista syytetyt viranomaiset ovat nyt tehostaneet ponnisteluja palojen sammuttamiseksi, mutta liekkien nielemä alue vain laajenee, AFP uutisoi.

– Tuntuu siltä, että se täyttää koko kehosi, Krasnojarskin alueella asuva Svetlana Tufljakova kuvaili uutistoimistolle paloista nousevan savun vaikutusta.

– Me emme voi piiloutua siltä... Lapset ja aikuiset yskivät taukoamatta.

Tufljakovan kotikylässä ihmiset eivät ole nähneet sinistä taivasta viikkoihin. Iltaisin taivas muuttuu kermaisen pinkiksi. Paikallisten on pysyttävä sisällä tai käyttää sumuvaloja liikkuessaan ulkona sankassa savussa.

Venäjän julkaisema kuva maastopalojen aiheuttamasta savusta Jakutiassa, Itä-Siperiassa elokuun alussa.

Palot ovat tuoneet mukanaan myös erikoisen kiusan: ötökät.

– Viime viikot on ollut mahdotonta hengittää, metsästä tuleva savu on kaikkialla ympärillämme, joten meitä on kehotettu pysymään sisällä, Jakutskissa asuva taksikuski Murtaz sanoi CNN:lle.

– Mutta ötökät ovat pahinta – kirjaimellisesti satoja ötököitä pakenee tulipaloja ja ne pyörivät sitten ympärilläsi.

Metsäpalot ovat Venäjällä jokavuotinen ilmiö. Tänä vuonna palot ovat kuitenkin levinneet ennennäkemättömän laajalle ja ne ovat olleet aiempaa voimakkaampia.

Venäjän viranomaiset ovat sanoneet, että laittomia hakkuita tehneet metsurit ovat sytyttäneet paloja peittääkseen toimintansa, Reuters kertoo. Myös salamointia on syytetty joidenkin palojen sytyttämisestä.

Maastopalot riehuvat 11 alueella Venäjällä.

Asiantuntijoiden mukaan erittäin kuiva maaperä ja tavallista korkeammat lämpötilat yhdistettynä elosalamiin ja koviin tuuliin ovat kuitenkin johtaneet siihen, että tulipalot ovat levinneet aggressiivisesti, BBC uuti­soi. Ilmaston lämpenemisellä on myös yhteys metsäpaloihin – ja palot vaikuttavat myös ilmastoon.

– On epätavallista nähdä paloja tässä mittakaavassa ja näin pitkäkestoisina niin korkeilla leveyspiireillä kesäkuussa, maastopaloasiantuntija Mark Parrington sanoo.

– Mutta lämpötilat arktisella alueella ovat nousseet paljon nopeampaa tahtia kuin Maapallon keskilämpötila, ja lämpimämmät olosuhteet saavat palot kasvamaan ja kestämään pitempään sen jälkeen, kun ne ovat syttyneet.

Viranomaiset ovat sanoneet, että pyrkimyksenä on sammuttaa 140 000 hehtaarin alueella riehuvat 161 paloa.

Sen sijaan 2,4 miljoonan hehtaarin alueella riehuvien 295 maastopalojen suhteen on luovutettu. Näiden palojen kerrotaan sijaitsevan niin syrjäisillä seuduilla, että niitä tarkkaillaan ilmakuvien avulla, mutta niitä ei aktiivisesti pyritä sammuttamaan.

Greenpeacen mukaan Siperian paloista on noussut ilmakehään yli 166 megatonnia hiilidioksidia eli lähes yhtä paljon kuin 36 miljoonaa autoa päästää hiilidioksidia ilmaan vuodessa. Ilmanlaatua ja kasvihuonekaasuja seuraava Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams) puolestaan arvioi, että 1–21. heinäkuuta paloista vapautui ilmakehään noin 100 megatonnia hiilidioksidia.

Helikopteri sammuttamassa maastopaloa Krasnojarskin alueella.

Palokaasujen lisäksi metsäpalojen yhteydessä syntyy nokea, joka on vahingollista sekä ihmisille että eläimille. Noen musta hiili puolestaan imee itseensä auringonvaloa ja lämmittää ilmakehää. Kun sitä putoaa jäälle tai lumelle, se vähentää pinnan heijastavuutta ja voi siten kiihdyttää sulamista.

– Nämä palot olisi pitänyt sammuttaa heti alussa, mutta se laiminlyötiin heikon politiikan takia. Nyt niistä on kasvanut ilmastokatastrofi, jota ei ihmisvoimin voida pysäyttää, ympäristöjärjestön Venäjän-osaston paloasiantuntija Anton Benesklavski sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?