Venäjä rakensi sotilas­heli­kopteri­kentän Suur­saareen reilun 100 kilometrin päähän Helsingistä

Suursaari menetettiin toisessa maailmansodassa Neuvostoliitolle. Siellä hiljattain pidetyissä sotilasharjoituksissa rakennettiin helikopterikenttä.

Suursaareen rakennetulle lentokentälle voivat laskeutua kaikki kuljetus- ja hyökkäyshelikopterit, jotka ovat käytössä Venäjän läntisessä sotilaspiirissä.

Venäjä on rakennuttanut armeijan helikopterikentän Suursaareen Suomenlahdella, Venäjän läntinen sotilaspiiri tiedotti keskiviikkona uutistoimisto TASS:n mukaan. Sotilaspiirin tiedotteen mukaan helikopterikenttä rakennettiin harjoitusten aikana.

Mi-26-helikopteri kuljetti paikalle rakennustarvikkeita helikopterikentän rakentamista varten. Kentällä on viisi laskeutumisalustaa, komennus- ja lennonjohtoasema, sääasema, tankkausasema, huoltopiste ja erikoisvalaistus.

Mi-26 -kuljetushelikopterin kerrotaan vieneen saareen rakennustarvikkeita.

Lentokentälle voivat laskeutua kaikki kuljetus- ja hyökkäyshelikopterit, jotka ovat käytössä Venäjän läntisessä sotilaspiirissä.

Venäjän armeijalla on useita helikoptereita. Yleisimpiä ovat Mil Mi-8- ja Mil Mi-24 -helikopterit. Molempien valmistus aloitettiin jo Neuvostoliiton aikana: ensimmäinen Mi-8 nousi ilmaan vuonna 1961 ja Mi-24 -kopterin ensilento oli kahdeksan vuotta myöhemmin.

Kamov Ka-52 -helikopteri tunnetaan lempinimellä Alligaattori. Kuva vuodelta 2016.

Yleisiä malleja ovat myös uudemmat Mi-28 ja Kamov Ka-52, joka tunnetaan myös lempinimellä Alligaattori.

Mil Mi-28 -helikoptereita kuvattuna vuonna 2018.

Helsingistä reilun sadan kilometrin päässä sijaitseva Suursaari kuului ennen sotia Suomelle. Neuvostoliitto hyökkäsi kuitenkin saarelle talvisodan alettua ja Moskovan rauhassa vuonna 1940 Suursaaresta tuli osa Neuvostoliittoa.

Suomalaiset valtasivat saaren takaisin joulukuussa 1941, mutta vetäytyivät seuraavana vuonna, kun neuvostoliittolaiset hyökkäsivät uudestaan saarelle. Myös maaliskuussa 1942 suomalaiset valtasivat Suursaaren uudestaan.

Saari menetettiin kuitenkin Moskovan välirauhassa. Aluemenetys vahvistettiin Pariisin rauhansopimuksessa vuonna 1947.

Suursaari kuvattuna noin 15 kliometrin päästä Suomen puolelta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattiin heinäkuussa Suursaaren edustalla. Putin kävi tuolloin sukellusaluksella Suomenlahden pohjassa. Tempauksella presidentti kunnioitti toisessa maailmansodassa saaren edustalle uponneen neuvostosukellusveneen muistoa.

Venäjän läntisen sotilaspiirin harjoituksia on pidetty Suursaarella. Esimerkiksi viime vuoden heinäkuussa Venäjän erikoisjoukot harjoittelivat saarella. Tuolloin joukot olivat hypänneet 2500 metrin korkeudesta, naamioituneet maastossa ja tuhonneet harjoituskohteita, venäläismedia uutisoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?