Raportti varoittaa: Isis tekee uutta nousua Syyriassa USA:n vetäessä joukkojaan maasta

Julkaistu:

Isisillä on Irakissa ja Syyriassa jopa 18 000 jäsentä.
Äärijärjestö Isis on tekemässä uutta nousua Syyriassa samalla, kun Yhdysvallat vetää joukkojaan pois maasta. Asiaa analysoi Yhdysvaltain puolustusministeriön tarkkailija tiistaina. Sen mukaan Isis on myös vakiinnuttanut kapinallisjoukkojensa kapasiteetin naapurimaa Irakissa.

Puolustusministeriön tarkkailijan raportin mukaan jihadistit ovat onnistuneet hyödyntämään paikallisten vastustajien heikkouksia ja saamaan siten voittoja alueella.

Yhdysvallat on tukenut Irakissa ja Syyriassa Isisiä vastaan taistelevia joukkoja ilmaiskuilla. Aiemmin äärijärjestö onkin menettänyt suuria alueita paikallisille joukoille.

Isisin taktiikkana aiheuttaa sekaannusta

Tarkkailijan raportissa todetaan, että vaikka Isis on menettänyt niin kutsutun islamistisen kalifaattinsa, järjestö on silti noussut uudelleen Syyriassa. Raportin mukaan Isis on onnistunut kokoamaan joukkojaan uudelleen ja ylläpitämään operaatioitaan Syyriassa ja Irakissa, koska paikalliset joukot eivät ole kyenneet pitkäaikaisiin, useissa kohteissa samanaikaisesti tapahtuviin operaatioihin. Paikalliset joukot eivät myöskään ole pystyneet pitämään hallussaan jo takaisin vallattuja alueita.

Viime vuonna presidentti Donald Trump julisti, että Isis on voitettu. Yhdysvallat on Trumpin käskystä vetänyt joukkojaan pois Syyriasta, vaikka armeijan komentajat ovat todenneet, että Yhdysvaltojen tukemat paikalliset joukot tarvitsevat lisää koulutusta ja välineistöä. Yhdysvalloilla on vielä pieni määrä sotilaita maassa. Se on vaatinut muilta kansainvälisen Isisin vastaisen liittouman mailta lisäpanostuksia alueelle.

Isis on jatkanut väijytyksiään, itsemurhaiskujaan ja kohdennettuja salamurhiaan niin Irakissa kuin Syyriassa. Yhdysvaltalaisraportin mukaan äärijärjestön tavoitteena on aiheuttaa sekaannusta menettämillään alueilla ja heikentää paikallisten turvallisuusjoukkojen asemaa

Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman arvion mukaan Isisillä on Syyriassa ja Irakissa 14 000–18 000 jäsentä. Arviolta noin 3 000 on ulkomaiden kansalaisia.