Ruotsalaiskunta alkoi periä maksua kerjäläisiltä – luvattomille luvassa tuntuvat sakot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaiskunta alkoi periä maksua kerjäläisiltä – luvattomille luvassa tuntuvat sakot

Eskilstunan lanseeraaman lupamaksun syytetään heikentävän kerjäläisten asemaa entisestään.

Kerjäläinen Helsingissä.­

6.8.2019 7:19

Ruotsissa Eskilstuna on ensimmäisenä kuntana ryhtynyt perimään lupamaksua kerjäämisestä kaduillaan. Aftonbladetin mukaan Tukholman länsipuolella sijaitseva Eskilstuna on vaatinut viime torstaista lähtien kerjäläisiltä lisenssin, jonka saadakseen on maksettava 250 kruunua eli noin 23 euroa maksava lupamaksu.

Kerjäyslupa on voimassa kolme kuukautta, ja sen voi lunastaa poliisiasemalta täyttämällä lomakkeen ja esittämällä henkilöpaperit. Ilman lupaa kerjäämistä harrastaville luvassa on lehden mukaan 4000 kruunun eli yli 370 euron sakko.

Aftonbladetin mukaan monet ulkomailta tulleet kerjäläiset ovat ryhtyneet myymään esimerkiksi marjoja, sillä myymiseen ei kerjäyslupaa vaadita. SVT:n mukaan viikonlopun aikana oli jätetty hakemukset kahdeksasta kerjäysluvasta.

Eskilstunan kerjäyslupa on herättänyt jo huomiota Britanniassa saakka, jossa sanomalehti The Guardian kirjoittaa aiheesta. Lehden mukaan monet ovat huolissaan kerjäläisten, joista suuri osa on Romaniasta tai Bulgariasta saapuneita romaneja, joutuminen entistä haavoittuvampaan asemaan yhteiskunnassa.

Hyväntekeväisyysjärjestö Stadsmissionin Tomas Lindroos kritisoi Guardianin mukaan sitä, että systeemi antaa uusia mahdollisuuksia kerjäläisten hyväksikäyttöön. Lindroosin mukaan rikollisorganisaatiot voivat nyt maksaa henkilön lupamaksun ja vaatia sitten kohtuuttomia takaisinmaksuja.

Paikallispoliitikko Jimmy Jansson vakuuttaa Aftonbladetille, ettei tarkoituksena ole häiritä ketään.

– Kyse ei ole haavoittuvaisten ihmisten häirinnästä vaan vastaamisesta isompaan kysymykseen: haluammeko kerjäämisen olevan osa ruotsalaista hyvinvointimallia, Jansson toteaa.

Hän myös ihmettelee, miksi kerjäämisen sääntelyä arvostellaan äänekkäämmin kuin sitä, että ihmiset pakotetaan ylipäänsä kerjäämään.

Useat ruotsalaiskunnat ovat tehneet kerjäämisestä täysin laitonta viime kuukausina. Taustalla on Ruotsin korkeimman hallinto-oikeuden joulukuinen päätös, jossa oikeus piti voimassa kerjäämisen täyskiellon Vellingessä, Skånen maakunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?