Tutkija: verkkoon on pesiytynyt vihan ala­kulttuuri – El Pason ampujalta paljastui synkkä manifesti

Julkaistu:

Verkkoon on pesiytynyt alakulttuuri, jossa Suomessakin fanitetaan joukkomurhaajia, jotka ruokkivat fanejaan vihan manifesteilla.
Texasilaisessa Walmart-kaupassa lauantaina 20 ihmistä kuolettavasti ampunut ja 26:ta haavoittanut Patrick Crusius julkaisi 19 minuuttia ennen iskua manifestin, jossa hän kertoi hyökkäävänsä Texasin ”hispanistista invaasiota” vastaan. Isku tapahtui El Pason rajakaupungissa, ja monet uhreista ovat latinoamerikkalaisia kuten yli 80 prosenttia kaupungin asukkaista.

8chan-nettifoorumilla julkaistu manifesti kertoo kytköksistä äärioikeistolaiseen liikkeeseen ja ideologiaan, toteaa äärioikeistoa tutkinut tutkimuskoordinaattori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistolta.


El Pason joukkoampumisen tutkinta on vielä alkuvaiheessa, eikä iskun motiivi ole tarkkaan tiedossa. Tekijä asui Dallasin lähellä yli tuhat kilometriä iskupaikalta. Texasin syyttäjäviranomaiset kertoivat eilen, että tapausta tutkitaan kotoperäisenä terrori-iskuna. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui iskua terroriteoksi.

Euroopassa äärioikeistolaisia iskuja on hyvin vähän, mutta pidätysten määrä on nousussa. Suurin osa eurooppalaisesta terrorismista on separatistisesti tai etno-nationalistisesti motivoitunutta ja suuri osa liittyy Pohjois-Irlannin ja Baskimaan tilanteeseen. Jihadistisia iskuja oli EU:n alueella viime vuonna seitsemän.

– Yhdysvalloissa tilanne on toinen. Siellä kotoperäisistä terrorismista äärioikeistolaisia iskuja on valtaosa, toteaa Kotonen.

FBI:n mukaan kotoperäisissä iskuissa on kuollut enemmän amerikkalaisia kuin kansainvälisissä iskuissa sitten syyskuun 11. päivän terrori-iskun 2001, kertoo New York Times.

Kotosen mukaan äärioikeistolaisten iskujen tekijät ovat tyypillisesti nuoria valkoisia miehiä, joita kutsutaan yksinäisiksi susiksi, koska he eivät toimi osana organisaatioita.

– Yksinäisen suden käsite antaa harhaanjohtavan kuvan siitä, että he olisivat toimineet täysin yksin. Vähintäänkin jonkinnäköinen verkko on käytännössä kaikissa tapauksissa ollut olemassa. Usein taustalta paljastuu myös jonkinnäköisiä yhteyksiä organisaatioihin.

Nettilaudoista vihan megafoneja

Tekijät ovat usein enemmän tai vähemmän internetissä aktiivisia kuten valtaosa heidän ikäluokastaan.

Nettilaudoiksi kutsuttuihin anonyymeihin keskustelufoorumeihin on pesiytynyt alakulttuuri, jossa ihaillaan joukkosurmaajia ja fanitetaan muun muassa Utøyan saarella ja Oslon keskustassa 77 ihmistä tappanutta Anders Breivikia ja Uuden-Seelannin Christchurchissa moskeijoissa 51 ampunutta australialaismiestä.

Myös El Pason ampuja julkaisi manifestinsa 8chanissa ja aloitti sen kytkemällä tekonsa Christchurchin iskuihin. Aiemmin palvelussa julkaistiin etukäteistietoja Christchurchin ampumisista sekä huhtikuisesta Powayn synagoga-ampumisesta.


8chanin kuusi vuotta sitten perustanut Fredrick Brennan vaati Twitterissä kovaäänisesti sivuston sulkemista, koska väkivaltaiset viestit leviävät sivustolla vastaanottavaiselle sivustolle. Viestejä moderoidaan tuskin lainkaan. Brennan ei enää työskentele sivustolle.

Kotosen mukaan käyttäjät vaihtavat nopeasti alustalta toiselle. Ilmiö itsessään on olemassa yhtä kauan kuin internet.

– Yksittäisen laudan sulkeminen aiheuttaa vain tilapäistä haittaa.

Suomessa tunnetuin nettilauta on nimeltään Ylilauta.

Vihapuhe ruokkii tekoihin

Samaa valkoista ylivaltaa ihailevaa retoriikkaa on nähtävissä Suomessakin, Kotonen toteaa. Myös joukkomurhaajien ympärillä esiintyvää fanikulttuuria on olemassa. Äärioikeistolaiset piirit ovat hänen mukaansa väkivallan suhteen rauhallisia.

Monet syyttävät Yhdysvalloissa Trumpia teoista vastuulliseksi, koska hän on puheillaan ruokkinut muukalaisvastaista ilmapiiriä. Hän on muun muassa nimittänyt meksikolaisia yleisesti rikollisiksi ja raiskaajiksi.

– Ammuskeluun syylliset ovat vastuussa teoistaan, mutta mielestäni Trumpin sanomiset ovat lietsoneet lisää vihaa maassamme, sanoi demokraattien senaattori ja presidenttikandidaatti Amy Klobuchar.


Kotonen toteaa, että vihapuheen ja vihatekojen kasvu ovat tilastollisesti yhteydessä keskenään.

– Retoriikka tuo tietynlaista oikeutusta ja mallia tai narratiivia, joka voi radikaalien päässä lähteä isoille kierroksille.

Hänen mukaansa poliitikkojen pitäisi olla puheissaan varovaisia, koska sanat voivat saada myös tarkoituksettomia merkityksiä aikaan.

Diagnosoiduista mielenterveyshäiriöistä kärsii Kotosen mukaan korkeintaan puolet iskujen tekijöistä.