Tämä mies on Trumpin muuri kongressissa – senaatin enemmistöjohtajaa pilkataan jo ”Moskova-Mitchiksi”

Julkaistu:

Senaattori Mitch McConnell on toistuvasti estänyt lakiesitykset, joilla yritetään torjua Venäjän sekaantuminen vaaleihin. Nyt häntä haukutaan jo ”Moskova-Mitchiksi”.
Senaattori Mitch McConnell on yleensä kuuro itseensä kohdistuvalle kritiikille ja pilkkanimille. Kerran häntä kutsuttiin ”kokaiini-Mitchiksi”, ja niinpä hän alkoi vitsiksi vastailla samalla nimellä puhelimeensa.

Mutta nyt kuppi kääntyi nurin. Kun Washington Post ja MSNBC:n talk-show-juontaja olivat kutsuneet häntä ”Venäjän kätyriksi” ja ”Moskova-Mitchiksi”, piti senaattori kongressin käytävällä hurjistuneen puheenvuoron syyttäen pilkkaajia ”nykyajan mccarthyismistä” 1950-luvun kommunistivainoihin viitaten.

Tunteet Yhdysvaltain politiikassa ovat kuumenneet ensi vuoden presidentinvaalien alla. Kongressin korkein republikaanijohtaja McConnell on joutunut demokraattien ja poliittisten kommentaattoreiden hampaisiin kun hän ei ole suostunut ottamaan äänestykseen lakeja, joita on suunniteltu torjumaan Venäjän vaalivaikuttamista.

– Se on erittäin puolueellinen hanke samoilta tyypeiltä, jotka ovat kaksi vuotta vaahdonneet salaliittoteoriaansa presidentti Trumpista ja Venäjästä, McConnell perusteli tuoreinta päätöstään tyrmätä demokraattijohtoisen edustajainhuoneen jo hyväksymän lakiehdotuksen eteneminen viime viikolla.


Myös monet Venäjä-vastaiset republikaanit ihmettelevät McConnellin toimia, koska lait saattaisivat hyvinkin mennä läpi senaatissa, mutta nyt ne eivät saa edes mahdollisuutta. McConnell pitää viime vuoden kongressivaaleja osoituksena siitä, että Venäjän vaaleihin vaikuttamisen estämiseksi on jo tehty riittävästi.

Väitettä pidetään erikoisena siinä valossa, kuinka vakavana viranomaiset yhä pitävät uhkaa. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtama tutkinta oli päätynyt siihen, että Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Mueller muistutti viime viikolla edustajainhuoneen tiedustelukomitealle, että Venäjä aikoo tehdä samoin myös seuraavissa valleissa.

– Venäläiset aikovat ehdottomasti sekaantua vaaleihimme, varoitti puolestaan FBI:n johtaja Christopher Wray.

Presidentti Donald Trump on nyt tukenut pilkkasanojen kohteeksi joutunutta McConnellia.

– Vertailun vuoksi Washington Post se vasta on Venäjän kätyri. Mich McConnell rakastaa maatamme ja tekee hyvää työtä, Trump sanoi tiistaina.

Lakiehdotusten torppaamisella McConnellin arvellaan pyrkivän miellyttämään Trumpia, joka on kiivaasti kiistänyt kaikki Venäjä-yhteydet vaalivoittoonsa.


Trump on toistuvasti sivuuttanut Yhdysvaltain omien tiedusteluelinten selvitykset ja huomauttanut, että presidentti Vladimir Putin on itse kiistänyt hänelle kaikki Venäjän vaikutusyritykset. Toisaalta Trump kohautti hiljattain todettuaan, että ottaisi mielellään vastaan ulkomaista tiedustelutietoa vastustajistaan tulevissa vaaleissa.

– Mitch McConnell tietää vähemmän Venäjästä ja Venäjän sekaantumisyrityksistä kuin Donald Trump, ja minä en tiedä siitä yhtään mitään, Trump totesi tiistaina.

Tämän tulkittiin tarkoittavan, että Trumpin mielestä ei ole tarvetta estää Venäjän vaikutustoimia jatkossa, koska sellaista ei hänen mielestään ole tapahtunut aiemminkaan.

Demokraatteja ja McConnellin kritisoijia ovat tulistuttaneet myös tämän aiemmat temput.

Ennen 2016 vaaleja McConnell oli kieltäytynyt julkilausumasta, jossa olisi varoitettu Venäjän vaaleihin sekaantumisesta. Siksi epäilyt Trumpia kohtaan jäivät pimentoon ja tulivat julki vasta vaalien jälkeen.

Yhdysvallat on myös asettanut Venäjälle pakotteita muun muassa Ukrainan sodan vuoksi. Alkuvuodesta McConnell kuitenkin äänesti senaatissa venäläisen alumiinijätti Rusalin poistamisesta pakotelistalta. Rusal kuuluu presidentti Putinin lähipiirin omistukseen.

Pian sen jälkeen Rusal ilmoitti investoivansa 200 miljoonaa dollaria alumiinitehtaan rakentamiseksi McConnellin kotiosavaltioon Kentuckyyn.

McConnell on istunut senaatissa vuodesta 1985 ja hänen paikkansa on jälleen katkolla ensi vuoden vaaleissa.
Lähteet: New York Times, Louisville Courier Journal, CNN, Newsweek, Washington Post