Venäjällä saa vielä nauraa Putinille – mutta kerran pilapiirtäjä sai ”lahjaksi” kainalosauvat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä saa vielä nauraa Putinille – mutta kerran pilapiirtäjä sai ”lahjaksi” kainalosauvat

Karikatyristi Sergei Jolkinin pilapiirroksissa seikkailee kovasti presidentti Vladimir Putinia muistuttava hahmo, jonka nenä elää aivan omaa elämäänsä.

4.8.2019 10:46

Miksi ihmeessä Vladimir Putinilla on tuollainen pitkä kippuranenä? Vai onko se suora viittaus Pinokkio-satuhahmoon, jonka nenä kasvoi aina tämän valehdellessa?

Venäjän tunnetuimpiin pilapiirtäjiin kuuluva Sergei Jolkin, 57, ei hämmästy kysymystä, sillä se on esitetty hänelle jo aiemminkin lukemattomia kertoja. Yllättäen Jolkinilla ei ole kuitenkaan selkeää vastausta siihen, miksi Putinin nenästä on tullut sellainen kuin se hänen piirroksissaan on.

– Venäläisille Pinokkio-satu ei ole kovin tuttu eivätkä he tiedä satuhahmon nenän kasvamisesta. Joten se vertaus ei venäläisille aukeaisi, Jolkin selittää IS:n haastattelussa Moskovassa.

Putin on palauttanut Venäjälle takaisin monia neuvostoelämän piirteitä kansallislaulun sävelmästä alkaen. Jolkinin piirroksessa Lenin kurkottaa tulevaisuuteen ja patsaan jalustassa lukee teksti ”Eteenpäin”. Putinin patsaan jalustassa lukee teksti ”Taaksepäin”.

– Sitä paitsi joskus teen hänelle pienen nenän, joskus vähän isomman, ja joskus vieläkin isomman. Kyse on oikeastaan vain huliganismista ja liioittelusta. Piirrän niin, koska voin piirtää niin, Jolkin kuvailee ja näyttää samalla myhäillen käsillään, kuinka Putinin nenälle tulee aina vain lisää mittaa.

Jolkinin luoma Putin-hahmo on seikkaillut koko tämän valtakauden ajan useissa venäläislehdissä, joten tavalliset venäläiset tunnistavat meemiksi muuttuneen presidentin piirroksista välittömästi.

Venäjän tapoihin kuuluu kiistää kaikki syytökset silloinkin, kun todisteet ovat mitä vahvimmat. Jolkinin piirroksessa Putin on työntänyt jalkansa syvälle Ukrainan ovesta, mutta sanoo silti pokkana: ”Ei tuo ole minun jalkani.”

Piirros-Putin on korostetun lyhytvartinen pikku-ukko, joka luulee olevansa kovinkin ovela ja mahtava, vaikkei sitä useinkaan oikeasti ole – ei ainakaan Jolkinin käsityksen mukaan.

Pinokkion lisäksi Jolkinin piirrokset tuovat mieleen Keisarin uudet vaatteet -sadun – eli tarinan, jossa keisari luuli kantavansa hienoja uusia vaatteita, mutta olikin todellisuudessa aivan alasti. Sadussa totuuden tuo lopulta julki pieni lapsi huutamalla, ettei keisarilla ole ollenkaan vaatteita.

Vladimir Putinin suosioluvuksi kerrottiin vuonna 2015 huikeat 89 %. Jolkinin piirroksessa Putin kävelee omasta suosiostaan vaikuttuneena kansan parissa kuin Keisarin uudet vaatteet -sadun keisari. Aurinkovarjoa kannattelevat patriarkka Kirill ja lehdistösihteeri Dmitri Peskov.

Nyky-Venäjällä Jolkin on kuin tuo sadun lapsi, ja ainakin toistaiseksi hän on saanut piirtää vapaasti julki totuuksia myös ”keisarista” itsestään. Monet piirroksista ovat niin viiltäviä, että väistämättä tulee ihmetelleeksi, miksi hänen on sallittu yhä jatkaa työtään.

– Uskoisin, että Venäjän ylimmässä johdossa ymmärretään hyvin, että minä olen heille erittäin hyödyllinen. Minun piirroksenihan ovat mitä mainioin osoitus siitä, että Venäjällä on kuin onkin sananvapautta!

Kääntäen ajatellen Jolkinin pilapiirrokset ovat myös erinomaista Putinin henkilökultin pönkittämistä. Merkityksettömästä ja epäkarismaattisesta ihmisestä ei saisi aikaan yhtään pilapiirrosta, mutta Putinista Jolkin laskee piirtäneensä tuhansia piirroksia. Yhteensä piirroksia on kertynyt reilun parinkymmenen vuoden aikana noin 20 000.

Monissa Jolkinin piirroksissa on kaiken lisäksi jotain hyvin lempeää ja hyväntahtoista viiltävän kritiikin ohella. Jolkin katselee Putinin touhuja kuin isä, joka toruu poikaansa. Syntyy jopa vaikutelma, että piirros-Putin on itse asiassa paljon esikuvaansa inhimillisempi hahmo.

Vuodet 2008–2012 Venäjän presidenttinä toimi Dmitri Medvedev ja pääministerinä istui Vladimir Putin. Piirroksessa nykyinen pääministeri Medvedev kysyy Putinilta rasittuneen oloisena: ”Milloin me vaihdamme seuraavan kerran paikkoja?”

Jolkinin mukaan Venäjällä on kuitenkin monia vallanpitäjien tukiorganisaatioita, joiden silmissä hän on vaarallinen vihollinen piirroksineen. Hän kertoo joutuneensa Venäjän sosiaalisessa mediassa Pietarin niin sanotun trollitehtaan hampaisiin.

– Ilmapiiri alkoi muuttua vuoden 2012 jälkeen. Silloin ilmaantuivat Jevgeni Prigozhinin palkatut trollit, jotka ryhtyivät kirjoittamaan maksettuja kommenttejaan. He luovat tietyn melutason netissä ja he saavat yllytettyä mukaan myös tavallisia ihmisiä, jotka ovat johdateltavissa, Jolkin kuvailee.

Nettitrollien kirjoituksissa Jolkin on leimattu maanpetturiksi.

– He syyttävät, että työskentelen Yhdysvaltain tai ylipäätään lännen piikkiin. Nykyisin yritän olla lukematta kommentteja, sillä ne ovat niin kauheita.

Kun Venäjä otti Krimin valtauksen jälkeen käyttöön omat vastapakotteensa, kieltolistalle joutuivat muun muassa eurooppalaiset maitotuotteet. Jolkinin piirroksessa on kuvattuna Venäjälle saapuvia turisteja lentokentällä ja venäläinen tullimies, joka sanoo koiralle: ”Unohda huumeet! Nyt on haisteltava juustoja.”

Internetin myötä Jolkin on myös huomannut, että ihmiset tuntuvat loukkaantuvan hyvin herkästi milloin mistäkin. Hän kertookin lopettaneensa joistakin aiheista piirtämisen kokonaan.

– Ehkä ihmiset loukkaantuivat ennenkin, mutta nyt jokainen ryhmä saa internetin kautta itselleen isomman äänen. Esimerkiksi islamista olen todennut, että parempi on olla piirtämättä mitään, sillä kaikkein viattomimmastakin piirroksesta seuraa loukkaantumisen aalto.

– Moni tuntuu jopa uskovan, että piirrokseni ovat kuin voodoo-nukkeja – eli että minä voisin pelkillä piirroksillani aiheuttaa esimerkiksi Putinille huonoa karmaa.

Yhdysvalloissa tutkitaan yhä presidentti Donald Trumpin mahdollisia Venäjä-kytköksiä liittyen muun muassa hänen rakennusprojekteihinsa sekä Venäjän yrityksiin auttaa hänet presidentiksi. Jolkin on tiivistänyt asian piirrokseen, jossa ovat kuvattuina rinnakkain venäläinen sipulikirkko ja Trumpin lennokas kampaus.

Putinin lisäksi Jolkinin piirroksissa esiintyy myös joukko muita maailmanpolitiikan johtohahmoja, kuten Yhdysvaltain Donald Trump, Kiinan Xi Jinping ja Pohjois-Korean Kim Jong-un. Venäjältä pilapiirroksiin pääsevät puolestaan esimerkiksi pääministeri Dmitri Medvedev, Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov ja oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.

Tällä hetkellä Jolkinin työnantajina ovat Radio Svoboda ja Deutsche Welle, joiden venäjänkielisille sivuille hän piirtää päivittäin poliittisia pilapiirroksia. Jolkinia voi seurata myös esimerkiksi Twitterin kautta tai Facebookista.

Venäjän historiassa ovat vaihdelleet vainot ja vapaammat aikakaudet. Piirroksessa Jolkin esittää oman näkemyksensä siitä, kuinka nuo ajanjaksot eroavat toisistaan. Vasemmalla lukee venäjäksi ”Sorto”, oikealla on teksti ”Suojasää”.

Venäjän sosiaalisessa mediassa Jolkinin piirroksia jaetaan ahkerasti, sillä hän onnistuu usein kiteyttämään uutiset oivaltavalla tavalla. Venäjän valtiollinen propaganda voi selittää mitä tahansa tuhansin sanoin, mutta Jolkin saattaa tyrmätä helposti kaiken yhdellä ainoalla piirroksellaan.

– Parasta on, jos piirrokseni alkaa levitä sosiaalisessa mediassa kuin virus. Joskus se voi olla jopa aiheesta, jota ei ole nostettu uutisissa esille lainkaan, mutta ihmiset puhuvat siitä keskenään. Silloin piirros osuu ajan hermoon.

Venäjällä voi joutua tuomituksi tai jopa vangituksi pelkkien sosiaalisen median postausten vuoksi. Jolkinin piirroksessa näkyy näiden nykyrikollisten rivi ja kuvien alla on tuomioiden syyt: ”Tykkäys VKontaktessa” ja ”Jakaminen VKontaktessa”.

Jolkin on koulutukseltaan arkkitehti, mutta 1990-luvulla hän työskenteli Voronezhissa ilmestyneen paikallislehden päätoimittajana. Kun lehteen tarvittiin äkkiä sivuntäytettä, Jolkin keksi piirtää koloon jotain. Vuoden 1998 talouskriisi ajoi lehden vaikeuksiin ja Jolkinin oli jälleen keksittävä jotain uutta, joten hän päätti yrittää hankkia elantonsa taiteilijana.

Aluksi Jolkin piirsi käsin, mutta omien sanojensa mukaan hän ei ole hyvä piirtämään. Piirroksia oli myös pystyttävä tuottamaan nopeaan tahtiin, jotta niillä pystyi elämään. Avuksi tuli tietokone.

– Olen jo viisitoista vuotta piirtänyt kaiken tietokoneella. Tarvitaan vain erityinen piirustuslevy ja piirtokynä, hyvin yksinkertaista.

Kasvoiltaan Jolkin ei ole Venäjän julkisuudessa kovin tuttu, joten esimerkiksi moskovalaisessa keskustahotellissa hän saa kävellä rauhassa anonyyminä.

–Minun piirroksenihan ovat mitä mainioin osoitus siitä, että Venäjällä on kuin onkin sananvapautta! Sergei Jolkin nauraa.

Turvallisuutensa puolesta Jolkin ei sano pelkäävänsä, vaikka muutamia epämiellyttäviä tapahtumia onkin sattunut. Yksi karmivimmista oli hänen kotiinsa lähetetty ”lahja”.

– Kuriiri toi eräänä syntymäpäivänäni kotiosoitteeseeni paketin, josta paljastuivat kainalosauvat. Ehkä se oli uhkaus, en tiedä. Enkä tiedä, keneltä ne olivat.

Kun palaute on ollut kaikkein ikävintä, Jolkin on harkinnut muuttoa ulkomaille. Muutamaan otteeseen hän on jopa asunut lyhyen aikaa Euroopassa, mutta aina hän on palannut takaisin Venäjälle.

– Venäjällä elämä on kuin asuisi tulivuoren päällä. Vaikka muualla olisi helpompaa, se olisi myös tylsempää. Ja pian tylsyys alkaisi näkyä myös piirroksissani.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?