Näin Venäjä aikoo luoda vesisateen sammuttamaan metsäpalot – sateentekijät ovat myös epäonnistuneet: Pietarissa satoi Putinin tahdosta huolimatta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Venäjä aikoo luoda vesisateen sammuttamaan metsäpalot – sateentekijät ovat myös epäonnistuneet: Pietarissa satoi Putinin tahdosta huolimatta

Julkaistu: 2.8.2019 13:22

Venäjä kertoo käyttävänsä keinosadetta Siperian metsäpaloihin. Maalla on pitkä keinosadehistoria.

Venäjä aikoo käydä taistoon Siperian metsäpaloja vastaan keinotekoisella sateella. Potkurikoneet levittävät pilvien yläpuolelle hopeajodidia, jonka toivotaan saavan pilvet satamaan ja kastelemaan roihuavat metsät.

Venäläisviranomaiset väittävät, että hopeajodidia on kylvetty pilviin jo sata kertaa, joista kaksi kolmesta kerrasta onnistuneesti.

Venäjän valtion omistama Rosteh aikoo tuottaa tarkoitukseen 2 600 patruunaa. Verkkosivujensa mukaan se tuotti viime vuonna 2 000 patruunaa sateen tekemiseen.

On monia tapoja saattaa hopeajodidi pilviin, kuten polttaa koneissa soihtuja, joista aerosolit leviävät pilviin. Kiinassa kemikaaleja ammutaan pilviin raketeilla, jotta saataisiin sateita. Kiina on tiettävästi eniten pilviä kyntävä eli keinosateita tekevä maa ja vuonna 2009 arvioitiin, että maassa on 50 000 ammattisateentekijää.

Kuvassa venäläinen sotilaskone Antonov An-26, jonkalaisista hopeajodidipatruunoita ammutaan pilviin.

Kuvassa venäläinen sotilaskone Antonov An-26, jonkalaisista hopeajodidipatruunoita ammutaan pilviin.

Pilvi tiivistyy hopeajodidin ympärille sadepisaraksi

Kiteinen hopeajodidi on rakenteeltaan kuin jäätä. Sadepisarat vaativat tiivistymisytimiä, joiden ympärille pienet pilvipisarat keräävät massaa.

– Pilvipisara kasvaa pilven sisällä vesipisaraksi, selittää Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto.

Hän tietää sateentekokokeiluista mutta ei ole vakuuttunut niiden toimimisesta.

Kun pisara on tarpeeksi raskas, se putoaa – ja sataa. Kylväminen voi toimia vain pilvissä, joissa on riittävästi kosteutta ja ne muutenkin sataisivat tai olisivat lähellä sataa, muistuttaa Karusto.

– Länsi-Siperiassa on nyt matalapainetta ja siellä voisi hyötyä niin sanotusta lisävahvistuksesta sateisiin.

Hopeajodidin ohella ytimenä voidaan käyttää muun muassa kuivajäätä.

Putin halusi Pietarin pysyvän kuivana

Sadetta on yritetty luoda tieteen keinoin 1930-luvulta lähtien. Pilviä kylvetään tai on kylvetty jopa 50 maassa. Tarkoituksena voi sateiden lisäksi olla, että vältyttäisiin rakeilta tai varmistettaisiin sateeton keli.

Tunnetuimpia tapauksia pilvien kylvämisestä ovat suuret tapahtumat kuten Pekingin olympialaisten avajaiset, joita ennen sadepilvet keinotekoisesti sadatettiin. BBC kertoo, että esimerkiksi ennen Pietarin G8-kokousta 2006 Vladimir Putin kylvätti pilviä, että ne sataisivat Suomen yllä eikä Pietari kastuisi. Pietarissa satoi silti.

Yhdysvalloissa on yhdeksän osavaltiota, jotka kylvävät pilviä ja kuuluvat maan länsiosien sään modifiointiohjelmaan. Euroopassa pilviä kylvämällä suojellaan herkkiä viljelyksiä kuten viiniviljelmiä raekuuroilta muun muassa Saksassa.

Suomalaistutkijoita Arabian niemimaalla

Helsingin yliopiston tutkijat ovat tutkineet Arabian niemimaalla aerosolihiukkasten roolia sateen muodostuksessa. Varakas mutta kuiva Arabiemiraattien valtio tahtoo sadetta. Nyt se tuottaa makeaa vettä poistattamalla merivedestä suolaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen kertoi Yliopisto-lehdelle toissa vuonna, että keinosadetutkimuksen kulta-aikaa oli 1970–80-luku, mutta tuloksista ei ole takuita.

– Aiempien kokeiden ja vähän toiveidenkin pohjalta pilvien kylvämistä on kuitenkin jatkettu. Näin tehdään jopa 50 maassa, vaikka on ollut vaikea todentaa, toimiiko menetelmä.

– Ongelma on se, että kun pilvi on kylvetty, ei ole mitään vertailukohtaa, johon tuloksia suhteuttaa.

Jo Neuvostoliitossa luotiin sateita

Hopeajodidi on itsessään myrkky. Sitä käytetään pilvien kylvämisessä hyvin pieniä määriä, mutta sen vaikutuksista ei ole laajaa tietoa.

Tshernobylin ydinkatastrofin jälkeen Neuvostoliiton ilmavoimat kylvi pilviä, jotta saastepilvet sataisivat ennen kuin ne tavoittivat suurkaupunkeja kuten Moskovan, paljasti majuri Aleksei Grushin, kun onnettomuudesta tuli 20 vuotta.

Epäonnisesta pilvien kylvämistapauksesta Venäjällä vuodelta 2008 kertoo Reuters. Ilmavoimien piti kirkastaa sää ennen lomakautta ja 12 koneella kylvettiin pilviin hopeajodidia, nestemäistä typpeä ja sementtiä. 25 kilon sementtisäkki ei kuitenkaan pulveroitunut kunnolla vaan räsähti talon katon läpi.

Tuoreimmat osastosta