Nämä ihmiset joutuivat holokaustin uhreiksi – eikä kukaan enää tiedä heidän nimiään

Julkaistu:

HISTORIA
IS julkaisee ainutlaatuisia valokuvia kokoelmasta, joka löytyi sattumalta Puolasta viisi vuotta sitten.
Pienessä Zarkin kaupungissa Puolassa oli ennen sotaa 5 000 asukasta. Heistä valtaosa oli juutalaisia: käsityöläisiä, kauppiaita, pienyrittäjiä. Ahkeraa väkeä, näin kerrotaan, Zarkiin 1700-luvulta alkaen muuttaneiden siirtolaisten jälkeläisiä.

Zarki oli tyypillinen shtetl – juutalainen kyläyhteisö. Vanhempi väki noudatti vielä tiukasti juutalaisia uskonnollisia tapoja ja pukeutui perinteisesti. Nuoret olivat jo maallistuneita. Aina sapatin aattona he kävivät tanssimassa ja tapailivat toisiaan Zarkin lähimetsikössä, niin sanotussa Tehtaan puistossa. Siellä kävivät muutkin zarkilaiset virkistäytymässä.


Kaupungissa työskenteli kristitty valokuvaaja nimeltään Jozef Bacior (1909–1989). Hän kuvasi kaupungin asukkaita myös sen jälkeen, kun natsi-Saksan joukot vyöryivät Puolaan 1. syyskuuta 1939. Juutalaista perinnettä tallentava Brama Cukermana -säätiö (suom. Cukermanin portti) sai viitisen vuotta sitten haltuunsa sattumalta löytyneen kokoelman, jossa oli noin 700 Baciorin valokuvaa.

Zarkin juutalaisyhteisön loppu koitti syyskuussa 1942, kun SS kuljetti kaupungin koko juutalaisväestön karjavaunuissa Treblinkan tuhoamisleirille. Siellä Jozef Baciorin kuvaamat ihmiset tapettiin. He katosivat polttouunien piipuista savuna ilmaan, tyhjyyteen.

Nyt Zarkin juutalaiset katsovat meitä kuvista, kuoleman takaa. Baciorin kuvat todistavat, että he yrittivät jatkaa normaalia elämää niin kauan kuin pystyivät.


Brama Cukermana -säätiö julkaisi Jozef Baciorin kuvat albumikirjana kolme vuotta sitten. Silloin kuvista oli varmuudella pystytty tunnistamaan vain yksi henkilö, nyt tunnistettuja on seitsemän. Useimmat jäävät tunnistamattomiksi ikuisiksi ajoiksi. Ei ole enää ketään, joka heidät muistaisi.

IS julkaisee nämä Jozef Baciorin valokuvat Brama Cukermana -säätiön luvalla.

Katso lisää kuvia Zarkin juutalaisyhteisöstä Ilta-Sanomien uudesta erikoislehdestä Toinen maailmansota. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.