”Kuolemansäteet” pelottivat doverilaisia toisen maailmansodan aattona – syyksi paljastui Britannian salaisin hanke

Julkaistu:

HISTORIA
Britannian ainoa rintamakaupunki Dover oli vain tykinkantaman päässä Saksan miehittämästä Ranskasta.
Swingaten kallioilla Doverin yläpuolella oli vuonna 1936 mystinen työmaa. Sinne pystytettiin korkeita puurakenteisia mastoja.

– Tarinan mukaan ne olivat kuolemansäteitä varten, kertoo Doverin sodan ajan historiaan perehtynyt Terry Sutton, 90, IS:lle.

– Jotkut kertoivat, että ajaessaan tietä heidän autonsa yhtäkkiä sammuivat. Se oli kuolemansäteiden syy. Ajateltiin, että niitä saatettiin käyttää vihollisen laivoja ja lentokoneita vastaan.

Mastotyömaa liittyi tosiaan sotavalmisteluihin. Doverin viranomaiset olivat mukamas tietämättömiä eivätkä kertoneet, mistä oli kyse – luultavasti tosiaan kuolemansäteistä, he arvelivat. Se oli hyvä peitetarina uteliaiden pitämiseksi kaukana. Kallioille ei tosin muutenkaan päässyt sodan syttymisen jälkeen syyskuussa 1939, sillä niistä tuli suljettua sotilasaluetta.

Mastot eivät lähettäneet kuolemansäteitä.

– Se oli ensimmäinen yritys käyttää radiopaikannusta, joka nykyisin tunnetaan nimellä tutka, Terry Sutton sanoo.

Varhaisia tutkalaitteita kehitti Britanniassa kehitti skotlantilainen fyysikko Sir Robert Watson-Watt (1892–1973) työryhmineen. Syyskuuhun 1939 mennessä Britannian ilmapuolustuksella oli 21 tutka-asemaa – se oli ensimmäinen operatiivinen valvontatutkaketju maailmassa.

Swingaten lähetinantennien neljä alkuperäistä puumastoa korvattiin myöhemmin neljällä metallirakenteisella mastolla, joista kolme on yhä pystyssä. Lähetinantennien lisäksi asemaan kuului neljä vastaanotinantennia.


Tutka oli keskeisessä osassa Britannian ilmapuolustusta, kun taistelu Englannista alkoi syksyllä 1940. Saksalaiset yrittivät tuhota tutka-antenneja pommituksin, mutta niihin oli vaikea osua.

Liitukallioiden Dover oli Britannian ainoa varsinainen rintamakaupunki. Sodan syttyessä Sutton oli koulupoika, ja hänet evakuoitiin turvaan Walesiin. Noin 3 000 lasta siirrettiin pois Doverista sodan ajaksi.

Evakuointiin oli hyvä syy: Saksan pommituskoneet ja tykistö tekivät suurta vahinkoa Doverille vuosina 1940–1944, sillä kaupunki oli tykinkantaman päässä saksalaisten miehittämän Ranskan rannikosta. Tykkituli päättyi vasta kun liittoutuneet nousivat maihin Normandiassa ja ajoivat saksalaisjoukot pois Calais’n alueelta.

Doverin ilmapuolustusta hoitivat tutkan ja ilmatorjuntapattereiden lisäksi sulkupallot, joiden tarkoituksena oli torjua syöksypommituksia. Sulkupalloja leijui muun muassa Doverin sataman yllä.

Sutton muistaa Luftwaffen Stuka-syöksypommittajat hyvin.

– Stukat olivat kauheita, pelottavia. Ne päästivät kovaa ääntä. Se oli tarkoituskin.

– Eräänä päivänä kävelin kohti kotia isän kanssa. Isä oli silloin kodinturvajoukkojen univormussa. Yhtäkkiä kuulimme sireenin äänen, ja isä käski minut heittäytymään ojaan. Pommi putosi ehkä puolen mailin päähän meistä.

Koneita ammuttiin usein alas, sekä saksalaisia että brittiläisiä. Saksalaiset pommikoneet saattoivat olla palopommilastissa, ja kun sellainen tuli alas, syttyi iso tulipalo.

Ilmasota vei Terryn ainoan veljen. Isoveli Roy Sutton oli Kuninkaallisten ilmavoimien lentäjä.

– Vuonna 1942 hänen koulutuskoneensa putosi mereen Skotlannin rannikolla. En nähnyt häntä enää koskaan.

Doverin rannikkopuolustusalueen komentokeskus oli syvälle liitukallioiden sisään louhitussa luolastossa. Sieltä vara-amiraali Sir Bertram Ramsay johti myös operaatio Dynamoa, brittiläisten ja ranskalaisten joukkojen massiivista evakuointia Ranskan rannikolta kesällä 1940.

Terry Sutton on tiettävästi viimeinen vielä elossa oleva doverilainen, joka voi sanoa puhuneensa amiraali Ramsayn kanssa.

– Hän tunsi isäni. Olimme isäni ja äitini kanssa kävelyllä Connaught Parkissa, kun isäni sanoi, että katsokaas, tuossa tulee amiraali. Ramsay pysähtyi juttelemaan kanssamme, mutta ei hän kiinnittänyt mitään erityistä huomiota minuun. Minä sanoin hänelle kuitenkin jotakin.

Lue lisää Terry Suttonista, Doverista ja operaatio Dynamosta IS:n uudesta erikoislehdestä Toinen maailmansota. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.