Millainen mies oli koodinmurtaja Alan Turing? Aivan erilainen kuin elokuvissa, kertoo veljenpoika IS:lle

rac

Julkaistu:

HISTORIA
Sir Dermot Turing on tutkinut setänsä Alan Turingin elämää ja työtä. Hän kertoo IS:n erikoishaastattelussa, millainen koodinmurtaja ja tietotekniikan pioneeri oikeasti oli.
Brittiläinen matemaatikko Alan Turing (1912–1954) oli keskeisessä roolissa, kun Britannian viestitiedustelukeskus GC&CS mursi Saksan asevoimien Enigma-salakirjoituskoodin Bletchley Parkissa toisen maailmansodan aikana.
  • Katso videolta Dermot Turingin haastattelu
Bletchley Parkin koodinmurtokeskuksen ja Alan Turingin tarina on jo kerrottu sekä monissa kirjoissa että valkokankaalla. Tuorein suurtuotanto on elokuva The Imitation Game (2014), jossa brittiläinen luonnenäyttelijä Benedict Cumberbatch esittää Alan Turingia.

Alan Turingin veljenpoika Sir Dermot Turing kertoo IS:n erikoishaastattelussa pitävänsä elokuvaa hyvänä, mutta ei kovin totuudenmukaisena. Dermot Turing syntyi vuonna 1961 on Alanin veljen John Ferrier Turingin perheeseen. Hän on suvun 12. baronetti, joka peri aatelisarvon vuonna 1987.

– Benedict Cumberbatchin esittämä hahmo juontaa juurensa elokuvakäsikirjoituksesta, joka kuvaa Alan Turingin mielenvikaisena. Käsitys ei pidä yhtä tosiasioiden kanssa, Dermot Turing sanoo Skypen välityksellä IS:lle kotoaan St Albansista, Lontoon luoteispuolelta.
Elokuvakerronnallisista syistä tekijät ovat unohtaneet muitakin faktoja.

– Dramaattista jännitettä on tiivistetty muun muassa kuvaamalla Alan Turingia työskentelemässä pääosin yksin jossakin vajassa, rakentamassa tietokonetta, jonka toimivuuteen kukaan ei usko. Väärin meni, Dermot Turing kertoo.

– Alan Turingin mukana oli tiivis työryhmä, joka teki hyvää yhteistyötä. Kaikki luottivat tietokonehankkeen onnistumiseen, koska puolalaiset koodinmurtajat olivat osoittaneet sen toimivan. Tätä työtä tehtiin jo sodan varhaisessa vaiheessa ja viranomaisten täydellä tuella, vaikka elokuvasta saa vastakkaisen käsityksen.


Elokuvassa Bletchley Parkin komentaja Alistair Denniston yrittää jopa estää Enigma-asetusten selvittämiseen suunnitellun Bombe-laitteen rakentamisen. Charles Dancen esittämä Denniston ei Dermot Turingin mukaan muistuta lainkaan oikeaa esikuvaansa – hyväntahtoista siviilitutkijaa, joka ei ollut taustaltaan sotilas, vaan merivoimien reservinupseeri.

Imitation Game on tehnyt Enigman murtamisesta folklorea ja Alan Turingista kaikkien tunteman nimen.

– Jos Alan olisi elossa, hän olisi pitänyt sitä kerrassaan valitettavana ja vastenmielisenä. Hän ei koskaan halunnut itselleen minkäänlaista julkisuutta, Dermot Turing pohtii.


Nerokas tutkija ja varhaisen tietokonetekniikan kehittäjä teki itsemurhan vuonna 1954, saatuaan pari vuotta aiemmin tuomion homoseksuaalisuudesta. Oikeudenkäynti ja rangaistuksena tehty kemiallinen kastrointi olivat liian raskas taakka.

Alan Turing sai virallisen kunnianpalautuksen vasta vuonna 2009, kun silloinen pääministeri Gordon Brown pyysi anteeksi Turingin tuomiota. Kuninkaallinen armahdus kuningatar Elisabetilta tuli 2013. Viime kesäkuussa Turing sai vielä aivan uuden ja harvinaisen kunnianosoituksen: hänen kuvansa painetaan uuteen 50 punnan seteliin, kertoi Britannian keskuspankki.
Lue lisää Alan Turingista ja Enigma-salauksesta IS:n uudesta erikoislehdestä Toinen maailmansota. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt