Hongkongin mellakat kärjistyvät: Kiinan armeija vihjaa jo voimakeinoista mielenosoittajien pysäyttämiseksi

Hongkongin sotilastukikohdan johtajan mukaan Kiina ei aio sietää väkivaltaisuuksien jatkumista kaupungissa.

1.8.2019 10:49

– Kiinan armeija ei enää suvaitse väkivaltaisten mellakoiden jatkumista ja aikoo suojella Kiinan suvereeniutta, näin Hongkongin sotilastukikohdan komentaja Chen Daoxiang kommentoi kesäkuussa alkaneita Hongkongin mellakoita, kertoo The Guardian.

Daoxiaing sanoi keskiviikkona Kiinan armeijan 92-vuotisjuhlien vastaanotolla, että Hongkongin tapahtumat ovat ”vakavasti uhanneet hongkongilaisten elämää ja turvallisuutta” sekä ”rikkoneet yhden valtion ja kahden järjestelmän perusteita.”

– Hongkongissa on tapahtunut viime aikoina sarja hyvin väkivaltaisia tapahtumia. Ne ovat vahingoittaneet kaupungin vakautta ja hyvinvointia ja haastaneet lakia ja sosiaalista järjestystä, hän sanoi.

Samassa yhteydessä Kiinan armeija julkaisi myös kolmen minuutin propagandavideon.

  • Jutun päävideolla kuvaa Hongkongin mellakoista keskiviikolta.

Dramaattisella videolla näkyy Kiinan joukkojen mellakoiden torjuntaharjoitus, jossa ”kansalaiset” pakenevat mellakkavarustuksessa etenevää armeijaa. Kuvassa näkyy myös panssarivaunuja, vesitykkejä ja käsiraudoitettuja ihmisiä.

Videon yhdessä kohtauksessa sotilas huutaa kantoninkiinalla keskellä mielenosoituksen hajottamista, että ”kaikki seuraamukset tapahtuvat omalla vastuullanne.”

AFP:n mukaan videolla Kiinan armeija haluaa kertoi hongkongilaisille, että Kiinan joukot ovat valmiina ja kykeneväisiä suojelemaan alueella pitkään vallinnutta vakautta.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen poliisiaseman edessä tiistaina.

Sunnuntaina 45 ihmistä loukkaantui Hongkongin Yuen Longin rautatieasemalla, kun mielenosoitukset kärjistyivät väkivaltaisiksi. 44 mielenosoittajaa sai syytteet mellakoinnista.

Hongkongissa mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kahden kuukauden ajan. Taustalla on kiista epäiltyjen Manner-Kiinaan luovutusta koskevasta lakialoitteesta. Vaikka laki on pantu jäihin, ovat mielenosoitukset muuntuneet yleisemmäksi Hongkongin hallinnon ja Kiinan-vastaiseksi liikehdinnäksi.

Viime viikkoina mielenosoitukset ovat muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi kun mielenosoittajien ja poliisin on nähty ottava yhteenottoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?