”Isis-vaimot” kivittäneet työntekijöitä ja puukottaneet vartijoita al-Holin pakolaisleirillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Isis-vaimot” kivittäneet työntekijöitä ja puukottaneet vartijoita al-Holin pakolaisleirillä

Tyytymättömyys pakolaisleirin karuihin olosuhteisiin kylvää väkivaltaa al-Holin leirillä.

Vartijat saattavat naisia Al-Holin pakolaisleirillä 23. heinäkuuta.­

31.7.2019 18:54

Al-Hoilin pakolaisleirillä Syyriassa Isis-taistelijoiden vaimojen ja lapsien on raportoitu puukottaneet vartijoita, kivittäneet avustusjärjestöjen työntekijöitä, paenneet leiriltä ja liehuttaneet Isisin lippua, kertoo uutistoimisto AFP.

Asiasta uutisoivat useat brittiläiset iltapäivälehdet kuten Daily Mail, Mirror ja The Sun.

Tällä viikolla tiedotusvälineissä on levinnyt kuva al-Holin leirin vartijasta Izzadin Ahmedista, jonka selkään on upotettu veitsi.

Leirillä olevan naisen, jonka henkilöllisyyttä tai kansallisuutta ei ole kerrottu julkisuuteen, väitetään puukottaneen häntä selkään ja paenneen leiriltä.

Brittiläiset tiedotusvälineet viittaavat Syyrian pohjoisen ja itäosan leireistä vastaava virkamiehen Sheikh Mus Ahmedin antamaan lausuntoon kurdilaiselle tiedotusvälineelle Rudawille.

Virkamiehen mukaan nainen oli pyytänyt lähteä ostoksille. Naiselle annettiin lupa, mutta hänen mukaansa lähti vartija.

– Mutta matkalla Isis-vaimo puukotti vartijaa selkään, sanoo Ahmed.

Miestä hoidetaan parhaillaan Hasakan sairaalassa.

Myös leirillä olevat naiset ovat vahvistaneet väitteet puukotuksista ja sen, että puukotuksien takana ovat naispuoliset jihadistit, jotka ovat aikanaan matkustaneet Syyriaan liittyäkseen kalifaattiin.

Rudaw- lehden haastattelema jihadistin leski 23-vuotias Umm Suhaib kertoi, että Isisin kannattajat ovat hyökännet leiriä vartioivien kurdien kimppuun kaksi tai kolme kertaa.

– Miksi he puukottavat niitä? Koska he (vartijat) antavat epäoikeudenmukaisuuden vallita, sanoo Suhaib.

Hän myös kertoo sanoo, että vartijat tekevät yövierailuja Isis-naisten teltoille.

Syyrian leirillä on erityisen kova valvonta alueilla, joilla asuu ulkomaalaisia. Syyrialaiset ja irakilaiset naiset saavat liikkua leirillä vapaammin ja jopa poistua alueelta vartijan saattamana.

Kurdijohtajien mukaan leirillä asuu 12­000 ulkomaalaista, joista 4000 naista ja 8000 lasta.

Kurdilaisen Asayeh- ryhmän johtaja Amer Ali kertoo, että jotkut naiset ovat yrittäneet paeta leiriltä.

Sosiaalisessa mediassa on myös levinnyt videokuvaa, jossa näkyy, kuinka naiset ovat hilanneet Isisin lipun sähkötolppaan ja lapset huutava ”Allahu Akbar”.

Lapsi Al-Holin leirillä 22. heinäkuuta.­

Alin mukaan Isis haluaa levittää ideologiaansa naisten avulla, ja myös lapset ovat Isiksen propagandan kohteena.

– He heittävät kiviä meitä kohti, koska heidän äitinsä ovat kertoneet, että olemme tappaneet heidän isänsä ja tuhonneet heidän kotinsa, Ali sanoo.

Aiemmin muun muassa Fox News uutisoi leirillä olevista radikalisoituneista lapsista. Sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla lapset sanovat murskaavan uskonnosta luopuneet yksi kerrallaan.

Myös kurdijohtajat ovat useasti sanoneet, että jihadistien lapset ovat ”aikapommi”, ja mikäli heitä ei saada palautettua yhteiskunnan jäseniksi he tulevat aikanaan muodostamaan turvallisuusuhkan.

Kun uutistoimisto Associated Press vieraili leirillä huhtikuussa, se kertoi, että naiset olivat yleensä aktiivisesti osallisina Isisin hallituksessa ja jotkut olivat liittyneet islamilaisia periaatteita vartioivaan Hisba nimiseen uskonnolliseen poliisiin.

Turvallisuusjärjestön jäsen valvomassa Isis-vaimoa al-Holissa.­

Vastaavia ryhmittymiä on muodostunut myös al-Holin leirille.

The Sun lehti kertoo, että AP:n vierailun aikana niqabiin pukeutunee naiset yrittivät pelotella toimittajille haastatteluja antaneita, ja lapset heittivät kiviä vierailijoita päin samalla haukkuen heitä koiriksi ja vääräuskoisiksi.

Viimeiset Isis-joukot kukistettiin tämän vuoden maaliskuussa. Sen jälkeen tuhansia lapsia ja leskiä on jäänyt Syyriaan pakolaisleireille, joiden olosuhteet tiedotusvälineiden mukaan ovat heikot.

Naiset ovat valittaneet olematonta terveydenhuoltoa, kuumista teltoista ja puuttuvista käymälöistä ja saniteettitiloista.

Vesihuolto, saniteettitilat ja terveydenhuolto ovat äärimmäisen puutteelliset pakolaisleirillä. Poika vesisäiliöllä al-Holissa 23. heinäkuuta.­

Kurdien vartioimalla al-Holin leirillä on eri lähteiden mukaan noin 70 000 ihmistä uutistoimisto AFP: n mukaan.

Lähi-idän aseellisia konflikteja estävän italialaisen kansalaisjärjestön Un Ponte Perin mukaan pakolaisleirin väkimäärä kasvoi 20 000: sta 80 000: een maaliskuussa Baghouzin kukoistamisen jälkeen.

Heidän joukossa myös Isis-taistelijoiden perheitä, jotka vannovat yhä Isisin nimeen.

Samalla leirillä on myös brittiläinen 19-vuotias Shamima Begum ja suomalainen Sanna, joista Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tänä vuonna.

Lue lisää: Sanna eli tavallista elämää, kunnes perheeseen tuli mustaan kaapuun pukeutunut toinen vaimo – IS paljastaa kantasuomalaisten naisten avainroolin radikaalissa muslimiverkostossa

Lue lisää: Nämä seitsemän naista matkustivat Suomesta Isisin kalifaattiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?