Pakkoavioliitto ja ahdistelua – prinsessa Haya hakee brittioikeudelta suojaa Dubain hallitsijalta

rac

Julkaistu:

Britanniaan mieheltään karannut prinsessa Haya on anonut oikeudelta suojaa myös lapsilleen.
Prinsessa Haya jätti tiistaina Lontoossa oikeudelle anomukset saada kiellot ahdistelua ja pakkoavioliittoa vastaan. Hän myös vaatii lapsiensa valvottua huoltajuutta.

Kyseessä on kiista Dubain hallitsijan, sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoumin ja tämän vaimon, prinsessa Haya bint al-Husseinin välillä. Prinsessa Hayan uutisoitiin aiemmin kesällä lähteneen Dubaista ja hakeneen turvapaikkaa Euroopasta.

Prinsessa Haya, 45, on Jordanian nykyisen kuninkaan Abdullahin sisarpuoli.

Brittioikeudelta anottu kielto ahdistelusta ("non-molestation order”) suojelee hakijaa mm. uhkauksilta. Pakkoavioliittosuojaa ("a forced marriage protection order") voi hakea, jos vaatijaa uhkaa tai hän on jo pakotetussa avioliitossa. Reutersin mukaan ei ole vielä tiedossa, ketä vastaan prinsessa Haya kieltoja hakee.

Lapsilleen hän hakee valvottua huoltajuutta, jossa lapsia koskevat merkittävät päätökset vaatisivat oikeuden hyväksynnän.


Pariskunnan riitojen oikeuskäsittely alkoi Lontoossa tiistaina. Sheikki Mohammedin ja prinsessa Hayan edustajat olivat ilmoittaneet, että oikeudessa olisi kyse pariskunnan kahden yhteisen lapsen huoltajuudesta ja elatuksesta.

– Kanteessa on kyse heidän liittonsa kahden lapsen hyvinvoinnista. Kiistassa ei ole kyse avioerosta eikä talousasioista, perheoikeuden osaston edustaja sir Andrew McFarlane kertoi medialle.
Oikeudessa prinsessaa edustaa avioeroihin erikoistunut asianajaja Fiona Shackleton, joka hoiti aikoinaan myös prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan eroasioita.

Sheikkiä edustaa asianajaja Helen Ward, joka hoiti muun muassa ohjaaja Guy Ritchien eroa poptähti Madonnasta sekä entisen Formula 1-vaikuttajan Bernie Ecclestonen avioeroa. Sheikki ei ollut itse tiistaina läsnä oikeudessa.

Guardianin mukaan Britannialle on esitetty yksityisiä kanavia pitkin useita pyyntöjä prinsessa Hayan palauttamisesta Dubaihin. Lehden mukaan Britannian ulkoministeriö käsittelee tapausta kuitenkin tiettävästi yksityisasiana.
Prinsessa Haya ja maailman rikkaimpiin kuuluva sheikki Mohammed, 70, avioituivat 2004. Haya on sheikin kuudesta vaimosta nuorin.

Prinsessan kerrottiin kesäkuussa paenneen Saksaan lapsiensa kanssa, mutta heinäkuussa paljastui, että hän oleskelee Lontoossa 85 miljoonan punnan arvoisessa luksusasunnossa.