Notre Damen palosta levinnyt lyijy aiheuttaa huolta – ympäristöaktivistit syyttävät Pariisin kaupunkia asukkaiden tahallisesta asettamisesta vaaraan

rac

Julkaistu:

Ranska
Huolet altistumisesta myrkylliselle lyijylle heräsivät pian tulipalon jälkeen.
Ranskalainen ympäristöaktivistiryhmä syytti maanantaina terveysvirastoja, valtion virkamiehiä ja Pariisin kaupunkia ”asukkaiden tahallisesta asettamisesta vaaraan”. Aktivistiryhmän mukaan viranomaiset eivät onnistuneet hillitsemään lyijymyrkytykseen liittyviä riskejä tarpeeksi nopeasti Notre Damen katedraalin tulipalon jälkeen, uutisoi France24.

Ranskalainen ympäristöjärjestö arvioi, että 15. huhtikuuta syttyneessä tulipalossa suli yhteensä 300 tonnia lyijyä. Ilmaan levinneet myrkylliset lyijyhiukkaset laskeutuivat myöhemmin kaduille, aukioille ja puistoihin.

Pian palon jälkeen poliisi ilmoitti, ettei Pariisin asukkailla ole vaaraa, sillä lyijymyrkytys aiheutuu poliisin mukaan yleensä vasta vuosien mittaisesta altistuksesta.

Katso yllä olevalta videolta, miltä palon tuhoamassa Notre Damen katedraalissa näyttää nyt.

Viime torstaina kaupungin virkamiehet päättivät kuitenkin sulkea lähellä katedraalia sijaitsevat kaksi koulua, kun testeissä paljastui korkeita lyijypitoisuuksia julkisella leikkipaikalla. Toistaiseksi suljetuissa kouluissa oli yhteensä 180 alakouluikäistä ja alle kouluikäistä lasta, joiden pelätään altistuneen lyijylle.

Ympäristöaktivistien mukaan viranomaiset eivät ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin riittävän nopeasti. Aktivistiryhmän mukaan viranomaiset odottivat tarkoituksella yli kuukauden ennen kuin testit suoritettiin kymmenissä kouluissa ja päiväkodeissa Pariisin keskustassa.

Väitteiden mukaan viranomaiset myös vähättelivät lyijyn aiheuttamaa vaaraa. Esimerkiksi Sainte-Catherinen-ala-asteella mitattiin 698 mikrogrammaa lyijyä neliömetriä kohti, mikä on 10 kertaa korkeampi kuin vaaralliseksi luokiteltu 70 mikrogramman taso.

Lue myös: NY Times: Notre Damen täystuho oli paljon luultua lähempänä – yksi havainto palavalla katolla pelasti katastrofilta


Viime viikolla myös Notre Damen kunnostustyöt keskeytettiin, kun Pariisin alueen virkamies Michel Cadot myönsi saastumisen vastaisten toimenpiteiden riittämättömyyden. Hän sanoi, että ympäröivillä alueilla olisi pitänyt olla tiukemmat valvontatoimenpiteet.

Cadot kertoi, että katedraalin edessä oleva aukio, jossa vierailee tuhansia turisteja ja pyhiinvaeltajia, puhdistetaan suuritehoisella järjestelmällä, jota on testattu pienellä alueella kirkon lähellä.

Suuret määrät lyijyä elimistössä voivat aiheuttaa neurologisia vaurioita sekä hermosto- ja munuaisongelmia, etenkin lapsilla, jotka todennäköisemmin koskettavat saastuneita esineitä ja laittavat sormensa suuhun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt