Dubain hallitsijan vaimo aiheutti myrskyn pakenemalla Britanniaan – nyt pariskunta ottaa yhteen oikeudessa: ”Kyse kahden lapsen hyvinvoinnista”

Julkaistu:

Prinsessa Haya pakeni Dubaista, koska hän oli saanut selville ”häiritseviä faktoja” toisesta Arabiemiraattien kuningasperheen pakoyrityksestä, jossa suomalainen auttoi pakenijaa.
Britanniassa on meneillään oikeusriita, joka koskee yhtä maailman rikkaimmista kuninkaallisista suvuista.

Kyseessä on kiista Dubain hallitsijan, sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoumin ja tämän vaimon, prinsessa Haya bint al-Husseinin välillä. Prinsessa Hayan uutisoitiin aiemmin kesällä lähteneen Dubaista ja hakeneen turvapaikkaa Euroopasta.

45-vuotias Haya bint al-Hussein on Jordanian entisen kuninkaan Husseinin tytär ja nykyisen kuninkaan Abdullahin sisarpuoli.

Mohammed bin Rashid al-Maktoum on puolestaan Arabiemiirikuntien pääministeri ja varapresidentti sekä Dubain hallitsija. Dubai on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien emiraateista.


Brittilehti The Guardianin mukaan Haya bint al-Hussein käy nyt Britanniassa oikeustaistelua miestään vastaan. He menivät naimisiin vuonna 2004. Brittimedian mukaan kiistassa olisi kyse pariskunnan kahdesta lapsesta.

Kiistan ensimmäiset kuulemiset pidetään tiistaina ja keskiviikkona. Osapuolia edustavat kuulemisessa asianajat.

– Kanteessa on kyse heidän liittonsa kahden lapsen hyvinvoinnista. Kiistassa ei ole kyse avioerosta eikä talousasioista, perheoikeuden osaston edustaja sir Andrew McFarlane kertoi medialle.

Guardianin mukaan Britannialle on esitetty yksityisiä kanavia pitkin useita pyyntöjä prinsessa Hayan palauttamisesta Dubaihin. Lehden mukaan Britannian ulkoministeriö käsittelee tapausta kuitenkin tiettävästi yksityisasiana.

Arabiemiraattien Lontoon-suurlähetystö kiistää käyneensä minkäänlaisia keskusteluja prinsessa Hayan maassa oleskelusta.

Mitä muita seikkoja kiistan taustalla?

BBC haastatteli prinsessaa lähellä olevia lähteitä, joiden mukaan Haya pelkäisi henkensä edestä. Taustalla on heidän mukaansa sheikin tyttären Latifa bint Mohammed Al Maktoumin , 33, pakoyritys, joka sai viime vuonna suurta huomiota Suomessa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi aiemmin, että Dubaista paennut Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein oleskelee Britanniassa. Hevospiireissä tunnettu Haya bint al-Hussein on läheinen Britannian kuningasperheen kanssa ja hän omistaa talon läheltä Kensingtonin palatsia. Haya opiskeli Oxfordin yliopistossa filosofiaa, politiikkaa ja taloustieteitä.


Britanniassa pohditaan huolestuneena, mikä sai lopulta Haya bint al-Husseinin pakenemaan Dubaista. BBC:n mukaan prinsessa pakeni Dubaista, koska hän oli saanut selville ”häiritseviä faktoja” toisesta Arabiemiraattien kuningasperheen pakoyrityksestä. Sheikin tytär Latifa bint Mohammed Al Maktoum yritti paeta Dubaista suomalaisen Tiina Jauhiaisen avustamana viime vuonna, mutta jäi kiinni.

Jauhiainen oli Latifan henkilökohtainen kuntovalmentaja. Pakoyritys epäonnistui. Häntä on pidetty Dubaissa median ulottumattomissa.

Vieraillut Suomessa

Prinsessa Haya bint al-Hussein menestyi nuoruudessaan esteratsastuksessa. Hän on edustanut Jordaniaa kansainvälisissä kilpailuissa. Prinsessa Haya on vierallut Suomessa kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran hän vieraili Suomessa vuonna 1997 ratsastusurheilijana. Vuonna 2011 hän oli Suomessa ratsastusurheilun kansainvälinen kattojärjestön eli FEI:n puheenjohtajana.