Radioaktiivinen mysteeripilvi leijaili Euroopan yllä vuonna 2017 – tutkijat ovat nyt varmoja, että se tuli Venäjältä

Washington Postin mukaan tutkijaryhmä analysoi toista tuhatta yksittäistä tietopistettä.

Säteilyvaaran merkki hylätyn päiväkodin lähellä Tshernobylissa Ukrainassa.

Tutkijat ovat varmoja siitä, että vajaat pari vuotta sitten Euroopan yllä havaittu erikoinen radioaktiivinen ”pilvi” oli peräisin Venäjältä. Asiasta uutisoi Washington Post -lehti verkkosivuillaan.

Itävaltalaiset ja saksalaiset tutkijat havaitsivat lokakuussa 2017 epätavallisen korkeita säteilyarvoja. Ilmanäytteistä löytyi rutenium-alkuaineen radioaktiivista isotooppia (Ru-106).

Pilvi leijaili viikkojen ajan Euroopan yllä, minkä jälkeen arvot palasivat normaalille tasolle. Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan Suomessa ruteniumia havaittiin Helsingissä, Imatralla, Ivalossa, Kajaanissa, Kotkassa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Sodankylässä.

– Ilmavirtauksiin perustuvat laskelmat näyttävät viittaavan siihen, että päästöpaikka on jossain Uralista etelään. Päästöpaikkaa ja päästön suuruutta on vaikea täsmällisesti määrittää, koska laskelmiin liittyy isoja epävarmuuksia, STUK kertoi marraskuussa 2017.

1 300 yksittäistä tietopistettä analysoinut kansainvälinen tutkijaryhmä kertoo nyt uskovansa, että radioaktiiviset aineet olivat peräisin Kazakstanin rajan läheisyydessä sijaitsevasta Majakin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitoksesta.

PNAS-tiedejulkaisussa julkaistun kirjoituksen mukaan pilvi ei ollut haitallinen ainakaan Venäjän ulkopuolella.

Venäjän atomienergiahankkeista vastaava valtionyhtiö Rosatom ilmoitti, että radioaktiivinen pilvi ei ole peräisin heidän laitoksistaan. Yhtiön mukaan Majakin laitosta tutkittiin 2017, eikä merkkejä ruthenium-päästöistä löytynyt.

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti kiistäneet osallisuutensa tapaukseen. Sen sijaan he ovat selittäneet, että radioaktiivisuus saattoi olla seurausta satelliitin tuhoutumisesta.

– Julkaistu data ei ole riittävää päästöpaikan sijainnin (valtio) osoittamiseksi, Rosatom kommentoi tuolloin.

Saksalaistutkija Georg Steinhauser on huolissaan siitä, ettei Venäjä ole suostunut ottamaan vastuuta asiassa. Tutkijat tarvitsisivat aina nopeasti merkityksellisiä tietoja tehdäkseen suunnitelmia, jotka voivat ehkäistä vastaavia tapauksia muualla.

– Tänä päivänä Twitterin ja Facebookin aikakaudella voisi olettaa, että tällaisen tapauksen yksityiskohdat leviäisivät kulovalkean tavoin. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, Steinhauser toteaa.

Juttua muokattu 1.8. klo 13.33: Lisätty tieto Rosatomin lausunnosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?