Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen pääsuunnittelijana pidetty mies saattaa auttaa uhrien omaisia kanteessa

Julkaistu:

Khalid Sheikh Mohammed haluaa välttää kuolemanrangaistuksen.
Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen pääsuunnittelijana pidetty mies voi olla halukas auttamaan uhrien omaisia kanteessa, jos Yhdysvallat ei vaadi hänelle kuolemanrangaistusta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Khalid Sheikh Mohammedin tarjous paljastui, kun omaiset nostivat kanteen Saudi-Arabiaa vastaan Manhattanilla sijaitsevassa oikeusistuimessa. Yksityishenkilöt ja yritykset vaativat miljardien dollarien vahingonkorvauksia.

Kirjeen mukaan asianomistajien lakimiehet ovat olleet yhteydessä viiden telkien takana olevan todistajan lakimiehiin mahdollisten lausuntojen toivossa. Näistä viidestä kolme, mukaan lukien Mohammed, on tällä hetkellä Guantanamossa ja kaksi supermax-luokituksen vankilassa Coloradossa.

Asianomistajia edustavan James Kreindlerin mukaan on epäselvää, kuinka hyödyllinen Mohammedin lausunto voisi olla.

– Yksinkertaisesti emme jätä yhtään kiveä kääntämättä, hän kommentoi.

Saudi-Arabian hallinto on jo pitkään kiistänyt osallisuutensa vuonna 2001 tapahtuneisiin iskuihin, joissa kaksi matkustajakonetta ohjattiin päin New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneja. Kolmas lentokone ohjattiin päin Washington DC:n ulkopuolella sijaitsevaa Pentagonin rakennusta ja neljäs putosi maahan Pennsylvaniassa. Lähes 3 000 ihmistä sai surmansa.

Saudi-Arabian hallinnon lakimies Michael Kellogg on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Yhdysvaltain kongressin kummatkin kamarit hyväksyivät vuonna 2016 tarvittavalla yli kahden kolmasosan enemmistöllä lain, joka sallii syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhrien omaisten haastaa Saudi-Arabian oikeuteen halutessaan.

Pitäviä todisteita Saudi-Arabian hallinnon jäsenten osallisuudesta lentokoneiskuihin ei ole ollut. 15 yhteensä 19:stä terroristista oli kuitenkin saudiarabialaisia, ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat epäilleet näillä olleen jonkinlaisia yhteyksiä korkeisiin saudiviranomaisiin.