19-vuotias avasi tulen kiväärillä valko­sipuli­festivaaleilla – 6- ja 13-vuotiaat lapset kuolivat luoteihin Kaliforniassa

rac

Julkaistu:

Kalifornian poliisi kertoo tunnistaneensa ampujan, yhteyksiä äärioikeistoon tutkitaan.
Kalifornian poliisi on tunnistanut sunnuntaina Gilroyn kaupungissa tapahtuneen ampumavälikohtauksen tekijän. Poliisi kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana Suomen aikaa.

Kaliforniassa Santa Claran piirikunnassa, noin 50 kilometriä San Josen kaupungista kaakkoon sijaitsevassa Gilroyssa mies avasi tulen varhain sunnuntai-iltana paikallista aikaa valkosipulifestivaaleilla. Välikohtauksessa kuoli kolme ihmistä.

Heistä kaksi oli alaikäisiä, 6-vuotias poika ja 13- vuotias tyttö. Lisäksi 15 kerrotaan loukkaantuneen. He ovat 12–69-vuotiatia. Viisi on edelleen tehohoidossa.

Poliisi on tunnistanut asemieheksi 19-vuotiaan Santino William Leganin, kertovat CBS News ja NBC News.

Poliisi ampui tekijän paikan päällä. Gilroyn poliisipäällikkö Scott Smith kertoi, että ampuja käytti AK-47-tyylistä kivääriä, jonka hän oli hankkinut laillisesti Nevadan osavaltiossa 9. heinäkuuta. Kyseinen ase muistuttaa erehdyttävästi Kalashnikov-rynnäkkökivääriä, mutta ei ammu sarjatulta, jolloin sellaisen myynti on sallittua monissa osavaltioissa. Viranomaiset eivät ole toistaiseksi kertoneet tarkkoja tietoja käytetyn aseen mallista.

Epäillyn ampujan uskotaan päässeen alueelle leikkaamalla aukon festivaalialuen aitaan.

CNN:n haastatteleman ampujan luokkatoverin mukaan Legan ei ollut näkyvä hahmo tai erottunut joukosta Gilroyn koulussa.

CNN:n mukaan Leganilla oli Instagram-tili, jolla hän julkaisi kuvia festivaaleilla olleista ihmistä sunnuntaina. Hän myös mainitsi julkaisussa valkoisen ylivallan kannattajien kirjasta. Instagram-tili oli luotu neljä päivää ennen ampumista, ja se on nyt suljettu.

Liittovaltion poliisin erikoisagentti Craig Fair kertoi maanantaina, että FBI auttaa Gilroyn poliisilaitosta selvittämään, oliko Leganilla ideologisia taipumuksia ja oliko ampuja ollut jonkinlaisen ryhmän jäsen.

Poliisi on kehottanut ihmisiä pysymään poissa tapahtumapaikalta.

Poliisi tutkii myös silminnäkijöiden raportteja siitä, että tekijällä saattoi rikoskumppani.

Ampumisen motiivista poliisilla ei ole toistaiseksi tietoa.

Korjaus otsikkoon ja tekstiin 30.7. klo 10.30: ampujan käyttämä ase ei ollut Kalashnikov-rynnäkkökivääri vaan sitä muistuttava puoliautomaattikivääri.