Valtavat metsäpalot riehuvat Siperiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Siperian metsäpalot leviävät – ”Voivat pysähtyä jokiin ja järviin”

Suomalaisasiantuntijan mukaan Siperian metsäpalojen sammuttamien on hyvin vaikeaa.

29.7.2019 13:23

Tuhoisat metsäpalot riehuvat ja laajenevat Siperiassa Venäjällä. Palot raivoavat Jakutiassa ja Krasnojarskin alueella.  Jakutia sijaitsee Itä-Siperian keski- ja pohjoisosassa. Krasnojarskin aluepiiri sijaitsee itäisessä Siperiassa Jenisei-joen molemmin puolin.

IS kysyi asiantuntijalta, miten metsäpalojen sammuttamien voisi onnistua Siperian vaikeakulkuisilla alueilla.

– Suomessa metsäpalot pyritään rajaamaan silloin, kun ne ovat vielä pieniä. Siperian laajojen metsäpalojen sammuttamien on hyvin vaikeaa, sillä alueella ei ole todennäköisesti metsäteitä, vaan sammuttajien pitäisi siirtyä paikalle vesistöjä pitkin tai lentokuljetuksien avulla, pelastusopiston siviilivalmiuden koulutuslinjan yliopettaja Mika Gröndahl kertoo Ilta-Sanomille.

Hän uskoo, että laajoissa metsäpaloissa pelastustoimissa pyritään nyt suojamaan asutuksia.

– Metsäpalot voivat tietysti pysähtyä luonnonesteisiin, kuten jokiin ja järviin. Toisaalta soisessa maastossa palot voivat painua turpeeseen ja nousta sieltä taas uudelleen, hän sanoo.

Alueen laajuutta vaikea käsittää

Yhdysvaltain liittohallituksen alaisen ilmailu- ja avaruushallintoviraston eli Nasan sivuilta näkyy, miten valtava savupatsas pyörii Siperian yllä. Siperiassa, mutta myös Alaskassa riehuvien tulipalojen savut näkyvät avaruuteen asti.

Tulipalot eivät uhkaa vielä Siperian suurinta kaupunkia, Novosibirskiä, mutta tuulten tuoma savu heikentää jo kaupungin ilman laatua.

Znak.com -sivusto kertoo Twitter-sivullaan, että metsäpaloalueen pinta-ala olisi jo niin suuri, että se vastaisi koko Slovakian ja Kroatian pinta-alaa. Arviot Siperian metsäpaloalueiden laajuudesta tosin vaihtelevat useista miljoonista hehtaareista jopa kymmeneen miljoonaan hehtaariin. Yksi hehtaari on 10 000 neliömetriä.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO kuvailee arktisen alueen paloja The Guardianissa ennenkuulumattomiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?