Poliittiseen toimistoon tehtiin verinen ja tunteja kestänyt isku Kabulissa – 20 kuoli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliittiseen toimistoon tehtiin verinen ja tunteja kestänyt isku Kabulissa – 20 kuoli

Afganistanissa 20 on kuollut varapresidenttiehdokkaan toimistoon tehdyssä iskussa.

29.7.2019 8:04

Afganistanissa 20 ihmistä on kuollut ja 50 haavoittunut varapresidenttiehdokkaan poliittiseen toimistoon kohdistuneessa iskussa.

Itsemurhapommittaja räjäytti auton Vihreä trendi -puolueen toimiston edustalla maan pääkaupungissa Kabulissa sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa, kertoo sisäministeriö. Räjähdyksen jälkeen toimistoon hyökkäsi kolme ihmistä. Sisäministeriön mukaan hyökkäys kesti kuusi tuntia, ja sen päätyttyä kaikki hyökkääjät oli surmattu. Rakennuksesta pelastettiin 150 ihmistä.

  • Yllä olevalla videolla näkyy iskun aiheuttamia tuhoja.

Vaaleja siirretty jo kahdesti

Presidentinvaalien kampanjakausi alkoi Afganistanissa virallisesti sunnuntaina. Aiemmin päivällä presidentti Ashraf Ghani oli julistanut oman presidentinvaali­kampanjansa aloitustilaisuudessa, että ”rauha on tulossa” sodan runtelemaan valtioon.

Kampanjakauden avajaispäivänä turvallisuusjoukot liikkuivat ympäri kaupunkia johtavien ehdokkaiden pitäessä kampanjatilaisuuksia.

Presidentinvaaleja on siirretty jo kaksi kertaa, ja jos ne yhä lykkääntyvät, epäluulo äänestäjien keskuudessa kasvanee entisestään. Ghanin lisäksi vaaleissa on mukana 17 muuta ehdokasta. Vaaleja on suunniteltu syyskuulle.

Hyökkäys käynnistyi auton räjäyttämisestä.

Äänestäjiä arveluttaa, onko reilujen vaalien järjestäminen mahdollista. Monet pelkäävät talebanien ja kapinallisryhmien iskevän äänestyspaikoille. Ghani on luvannut tämän vuoden vaalien olevan reilut, mutta epäluulo on yleistä.

Neuvottelut talebanien kanssa alkamassa

Afganistanin rauhanasioiden ministeri Abdul Salam Rahimi kertoi lauantaina, että Afganistanin hallinnon ja talebanien väliset rauhanneuvottelut voivat alkaa kahden viikon sisällä. Jos neuvottelut toteutuvat, se olisi merkittävä askel vuosia riehuneen konfliktin loppumiselle.

Kapinalliset ovat kuitenkin ilmoittaneet keskustelevansa hallinnon kanssa vasta kun Yhdysvallat on ilmoittanut, minkälaisella aikataululla ulkomaalaiset joukot vetäytyvät.

– Kabulin hallintoa pidetään poliittisena osapuolena, kuten muitakin, eikä hallituksena, talebanien tiedottaja kirjoitti Twitterissä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maassa on liki 18 vuotta jatkuneen konfliktin lisäksi ongelmia lisääntyvän rikollisuuden kanssa. Lisäksi maan talous pärjää kehnosti, työttömyys kasvaa ja infrastruktuuri murenee.

Artikkeli päivitetty 29.7. kello 08.51 taustoittamalla tilannetta Afganistanissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?