Baarityöntekijä Ismo, 36, muutti hetken mielijohteesta Fuengirolaan – kertoo nyt, miten suomalaisturistit käyttäytyvät Aurinkorannikolla

Aurinkorannikon lämpö ja valo vetää puoleensa suomalaisia. Ismo Virlander päätyi Fuengirolaan sattumalta.

Bar Duunissa työskentelevän Ismo Virlanderin mukaan mielikuvat paljon alkoholia juovista, auringossa paahtuneista suomalaisturisteista ovat osittain totta.

29.7.2019 6:02

Fuengirolan Los Bolichesin alueella vilahtelee suomalaisia nimiä yritysten kylteissä. On suomalaisia asianajajia, suomalaisten kiinteistönvälitystä, suomalainen leipomo ja suomalaisia ravintoloita.

Bar Duunissa työskentelevä Ismo Virlander, 36, on asunut Fuengirolassa jo pari vuotta.

– Täällä on ihmisen hyvä olla. Näkee sen auringon, mies selittää kohteen vetoa.

Fuengirola sijaitsee osuvasti kutsutulla Aurinkorannikolla – alue kylpee auringonpaisteessa keskimäärin 3 000 tuntia vuodessa. Alimmat keskiarvolämpötilat pysyttelevät ympäri vuoden nollan yläpuolella, vaihdellen talven reilusta viidestä asteesta kesän 30 astetta hipoviin lukemiin.

Bar Duunin asiakkaille maistuu eniten viini ja olut.

Bar Duunin terassilla istuu sunnuntaina puoliltapäivin muutama suomea puhuva mies ja nainen. Baarin jääkaapissa näkyy Hartwallin lonkeroita ja hyllyllä baaritiskin takana on Koskenkorva-pullo ja lähes tyhjillään oleva Jaloviina-pullo. Suurin osa baarin asiakkaista on suomalaisia, vaikka myös brittejä ja paikallisia näkyy.

– Eniten menee viiniä ja olutta.

Fuengirolan menoa seuranneen Virlanderin mukaan stereotypia paljon alkoholia juovasta auringossa paahtuneesta suomalaisturistista pitää ainakin osittain paikkansa.

– Viina maistuu reippaasti. Jos on häiriökäyttäytymistä, niin yleensä siinä on mukana joko suomalaisia tai brittejä. Toki suurin osa käyttäytyy oikein hyvin.

Virlander on työskennellyt Espanjassa vuodesta 2017. Mies luuli alkuun viihtyvänsä maisemissa kuukauden tai pari.

Myös stereotypia karaokea rakastavista suomalaisista ei välttämättä ole kaukaa haettu. Bar Duunin naapurissa on kaksi karaokebaaria, joiden laululistoilta löytyy paljon suomalaisia kappaleita.

Virlander päätyi Espanjaan syksyllä 2017. Tuolloin hänen silloinen pomonsa oli herättänyt miehen ja kysynyt, lähtisikö tämä Espanjaan. Kolme päivää myöhemmin Virlander oli Fuengirolassa. Ennen reissua hän ei ollut koskaan käynyt Espanjassa eikä hänellä ollut mitään käsitystä siitä, millaista maassa olisi.

– Luulin olevani täällä kuukauden tai pari.

Pari vuotta myöhemmin Virlander viihtyy edelleen hyvin Espanjan auringon alla. Vaikka palkka putosi puoleen, eläminen on halpaa eikä pienempi palkka näy juurikaan arjessa.

Virlander aikoo omien sanojensa mukaan olla Fuengirolassa niin kauan, kunnes alkaa v*tuttaa.

Aivan ruusuista ei Fuengirolassa asuminen aina ole. Asunnot ovat usein kylmiä, vetoisia tai kosteita. Myös byrokratia saa Virlanderilta moitteita.

– Byrokratia on hemmetin vaikeaa. Kaikessa kestää kauan.

Virlanderin vinkki muutosta Aurinkorannikolle haaveileville on yksinkertainen:

– Rutkasti kärsivällisyyttä mukaan.

Entä onko mies suunnitellut itse palaavansa jossain vaiheessa Suomeen?

– Olen täällä niin kauan kunnes alkaa v*tuttaa, Virlander heittää naureskellen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?