Trumpin hallinto aloittaa teloitukset pitkän tauon jälkeen: Käytössä yksi myrkky – heidät teloitetaan ensimmäisenä

Liittovaltio on teloittanut vain kolme kuolemaantuomittua 50 vuoden aikana, edellisen vuonna 2003. Vuodenvaihteessa teloitetaan viisi.

Donald Trump on kuolemanrangaistuksen vankka kannattaja.

29.7.2019 4:47

Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti torstaina, että kuolemantuomioiden täytäntöönpano valtakunnallisissa rikoksissa aloitetaan kuudentoista vuoden jälkeen.

Ensimmäisenä teloitetaan viisi muun muassa lasten murhaamisesta tuomittua miestä. Miehet on kerrottu teloitettavan Terre Hauten vankilassa Indianassa joulu- ja tammikuun aikana.

William Barr.

– Molempien puolueiden johtamien hallintojen alaisuudessa oikeus­ministeriö on hakenut kuoleman­tuomiota pahimmille rikollisille. Oikeus­ministeriö pitää yllä lakia – ja olemme velkaa uhreille ja heidän perheilleen sen, että toteutamme oikeusjärjestelmän antamat tuomiot, sanoi oikeusministeri William Barr.

Oikeusministerin mukaan suunnitelmissa on muidenkin kuolemantuomioiden toimeenpaneminen. Seuraavana vuorossa saattaa olla vuoden 2015 Charlestonin kirkon joukkoampuja ja Bostonin vuoden 2013 maratonin pommittaja. Liittovaltion tasolla kuolemaantuomittuja on 62. Osa tuomioista on 1990-luvulta.

Donald Trump on kuolemanrangaistuksen vankka kannattaja ja niin on myös hänen hallituksensa oikeusministeri William Barr. Trump on useaan otteeseen sanonut haluavansa kuolemantuomioita huumekauppiaille saatuaan ajatuksen Kiinan presidentti Xi Jinpingilta.

– Ei ole siis yllättävää, että hän haluaa edistää tuomioiden täytäntöönpanoa. Suurin yllätys on, että siinä kesti näin kauan, kommentoi kuolemantuomiotietokeskuksen johtaja Robert Dunham.

Hän epäilee, että teloitukset onnistuvat Barrin esittämässä aikataulussa.

Ensimmäisenä teloitettavat viisi miestä on kerrottu teloitettavan liittovaltion vankilassa Terre Hautessa Indianan osavaltiossa loppuvuodesta.

Barack Obaman hallinto harkitsi kuole­man­ran­gais­tuk­sien kieltämistä mutta ei edennyt asian suhteen.

Kuolemanrangaistus on käytössä 29:ssä Yhdysvaltain 50 osavaltiosta, mutta joissain osavaltioissa kuolemanrangaistusta ei ole käytetty vuosikymmeniin. Kokonaistasolla maassa teloitetaan vuodessa parikymmentä rikollista, joista suurin osa Texasissa. Valtaosa kaikista rikoksista käsitellään osavaltion tasolla.

Liittovaltion rikoksia ovat osavaltion rajat ylittävät teot kuten liittovaltion alaisissa vankiloissa tapahtuvat teot, useammassa osavaltiossa tapahtuneet rikokset sekä liittovaltion verotukseen, rahanväärennykseen tai maahanmuuttoon liittyvät teot. Kuolemantuomion voi saada paitsi henkirikoksesta myös mittavasta huumausainerikoksesta, maanpetturuudesta sekä vakoilusta.

Yhdysvallat on Japanin ohella ainoa länsimaa, jossa kuolemanrangaistus on käytössä. Kuolemaantuomittuja on Yhdysvalloissa tällä hetkellä yli 2 600. Vuosina 1967–76 teloituksia ei tehty ja sadat kuolemantuomiot muutettiin elinkautisiksi vankeusrangaistuksiksi, kun korkein oikeus pui rangaistuksen oikeutusta.

Liittovaltion rangaistusrepertuaariin kuolemanrangaistus palasi vasta vuonna 1988. Sen jälkeen on teloitettu ainoastaan kolme rikollista, joista edellinen vuonna 2003.

Sotatuomioistuimen langettamia kuolemantuomioita ei ole toimeenpantu sitten vuoden 1961. Guantanamon leirillä on 40 vankia, jotka ovat sotatuomioistuimen alaisuudessa, mutta heitä ei ole tuomittu, eikä heitä päästetä Yhdysvaltoihin edes oikeuteen. Heistä kuutta vastaan on nostettu terrorismisyyte, josta vaaditaan kuolemanrangaistusta.

Yhdysvalloissa vangit teloitetaan pääosin myrkkyruiskeella. Barrin mukaan viisi miestä teloitetaan vain yhdellä myrkyllä, pentobarbitaalilla, sillä aiemmin käytettyä kolmen myrkyn cocktailia on pidetty epäluotettavana. Pentobarbitaalia käytetään yleisesti eutanasiassa.

Teloitettavat laitetaan vöillä kiinni pedille, jolla he saavat myrkkyruiskeen.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö lopetti cocktailissa käytetyn anestesialääke tiopentaalin valmistuksen vuonna 2011, koska ei halua sitä käytettävän teloituksissa. Se johti käytännön ongelmiin, luoviin ratkaisuihin ja siihen, että ainakin yksi oklaholmalaisvanki on herännyt kesken kivuliaan myrkkyteloituksen.

Sähkötuoli on muutamassa osavaltiossa yhä vaihto­ehtoisena teloi­tus­mene­tel­mänä, joskin sitä pidetään hyvin kivuliaana ja julmana kuolintapana. Viime vuonna Tenneseessä teloitettiin kaksi miestä sähkötuolilla.

Mielenosoittajat vaativat vuonna 2008 presidenttiehdokkaalta Barack Obamalta kuolemanrangaistusten lopettamista.

Terra Hauten edessä osoitettiin mieltä ennen Oklaholma Cityn tuhoisan pommi-iskun takana olleen Timothy McVeigh’n teloitusta 2001.

Kritiikkiä liittovaltion päätöstä teloitusten aloittamisesta on esitetty laajalti.

Pew-tutkimuslaitoksen tuoreen raportin mukaan historiallisen harva yhdysvaltalainen kannattaa kuolemanrangaistusta: enää 54 prosenttia, kun vielä vuonna 1996 kannattajia oli 78 prosenttia. Republikaanien kannattajista tuomion kannalla on 77 prosenttia ja demokraattien kannattajista vain 35.

Bernie Sanders.

– Maailmassa on tarpeeksi väkivaltaa. Hallituksen ei pitäisi lisätä sitä, kommentoi presidentiksi pyrkivä sitoutumaton senaattori Bernie Sanders.

Obaman varapresidenttinä toiminut Joe Biden toi esiin, että vuoden 1973 jälkeen Yhdysvallassa teloitetuista rikollisista 160 on jälkikäteen todettu syyttömiksi.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuolemanrangaistuskäytäntö on vinoutunut mustia syrjiväksi.

Tutkimusten mukaan yksittäinen kuolemantuomio voi olla jopa kaksi miljoonaa dollaria kalliimpi ratkaisu kuin elinikäinen vankeustuomio.

Korkein oikeus on käsitellyt kuolemanrangaistuksia viimeksi vuonna 2015, jolloin kysymys oli, rikkooko myrkkyruiske perustuslakia liian kivuliaana. Korkein oikeus antoi jatkaa ruiskeen käyttöä, joskin kaksi tuomaria antoi eriävän mielipiteensä asiasta.

Myrkkyruiskeiden ja sähkötuolin lisäksi maailmalla on laajalti käytössä myös hirttäminen ja ampuminen. Saudi-Arabia teloittaa mestaamalla.

Amnestyn mukaan muualla kuin Kiinassa teloitettiin viime vuonna noin 700 vankia. Kiina ei julkista lukujaan, mutta Amnesty arvioi, että maassa teloitettiin ainakin tuhat vankia.

Kiinan jälkeen eniten teloitetaan Iranissa, Saudi-Arabiassa ja Iranissa. Maailmanlaajuisesti kuolemantuomiot ovat vähenemässä. Kuolemanrangaistus on EU-parlamentin mukaan käytössä 56 maassa, mutta niistä vain osassa niitä on pantu viime vuosina käytäntöön.

Monessa maassa kuolemantuomio voidaan määrätä poikkeus- tai sotatilassa.

Lopettakaa teloitukset Iranissa, vaativat mielenosoittajat kesäkuussa Brysselissä.

Pakistanissa kuolemaantuomitut hirtetään. Miehet vaativat jumalanpilkasta tuomitun ja sittemmin vapautetun Asia Bibin teloittamista Punjabissa marraskuussa.

Muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimus kieltää kuolemanrangaistuksen. EU toimii kuolemanrangaistusta vastaan ja on muun muassa lopettanut teloituksissa käytetyn pentobarbitaalin viennin Yhdysvaltoihin. Valkovenäjä on ainoa maa Euroopassa, jossa tuomio on käytössä.

”Kuolemanrangaistus on harkituin murha”, lainaavat Euroopan parlamentti ja Amnesty International Albert Camus’ta sivustoillaan.

Kuolemantuomiota alettiin Euroopassa kyseenalaistaa 1800-luvulla. Suomen laki salli kuolemanrangaistuksen sota-aikana vuoteen 1972 ja rauhan aikana vuoteen 1949, mutta rauhan aikana kuolemanrangaistuksia on tiettävästi toimeenpantu viimeksi 1825.

He teloitetaan ensimmäisenä

Daniel Lewis Lee

Valkoisten ylivaltaa kannattavan ryhmän jäsen Lee murhasi kolmihenkisen perheen, mukaan lukien kahdeksanvuotiaan tytön.

Hänet todettiin toukokuussa 1999 Arkansasin osavaltiossa syylliseksi kolmeen murhaan, ja hän sai kuolemantuomion.

Lezmond Mitchell

Todettiin syylliseksi 2003 Arizonassa. Mitchell murhasi 63-vuotiaan naisen. Verityön jälkeen hän pakotti uhrin yhdeksänvuotiaan lapsenlapsen istumaan noin 50 kilometrin mittaisen ajomatkan ruumiin vieressä. Sitten mies aiheutti tytölle kuolettavat vammat viiltämällä.

Welsey Ira Purkey

Vuoden 2003 marraskuussa Missourin oikeus tuomitsi Purkeyn 16-vuotiaan tytön väkivaltaisesta raiskauksesta ja tappamisesta. Purkey paloitteli ja poltti ruumiin. Hänet tuomittiin myös 80-vuotiaan naisen tappamisesta vasaralla.

Alfred Bourgeois

Borgeois kidutti ja raiskasi kaksivuotiasta tytärtään, minkä jälkeen mies pahoinpiteli hänet kuoliaaksi. Hänet todettiin syylliseksi myös moniin muihin rikoksiin, kuten murhaan Teksasissa maaliskuussa 2004.

Dustin Lee Honken

Huumelaboratoriota Arizonassa pyörittänyt Honken ampui yhteensä viisi ihmistä. Heistä kaksi oli miehiä, joiden oli määrä todistaa häntä vastaan oikeudessa. Lisäksi hän murhasi äidin ja tämän 10- ja 6-vuotiaat tyttäret. Hänet todettiin syylliseksi murhiin vuonna 2004 Iowassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?