Poliisi käytti taas kyynelkaasua Hongkongin mielenosoituksissa – kymmenettuhannet lähtivät jälleen kaduille

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Hongkong
Hallintoa vastustavat protestit ovat jatkuneet jo viikkoja.
Hongkongissa poliisi on ampunut kyynelkaasua mielenosoittajia kohti lähellä Kiinan-edustustoa.

Kymmenettuhannet mielenosoittajat ovat uhmanneet kieltoa ja lähteneet kaduille vaatimaan muutosta. Viranomaiset ovat antaneet luvan pitää mielenosoituksen ainoastaan keskustan puistossa, mutta protestit ovat nopeasti levinneet myös kaupungin kaduille.

Eilen poliisi käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja mielenosoittajia vastaan. Kielletyt protestit järjestettiin Kiinan rajan tuntumassa, Yuen Longissa.

Noin viikko sitten naamioitunut miesjoukko hyökkäsi Yuen Longin asemalla mielenosoittajien kimppuun, minkä takia mielenosoittajat ovat tänä viikonloppuna kokoontuneet. Hyökkäyksessä loukkaantui 45 ihmistä.

Poliisia on kritisoitu rankalla kädellä Yuen Longin aseman tapahtumista. Kriitikkojen mukaan poliisi vastasi miesjoukon väkivaltaan liian hitaasti. Tämä on synnyttänyt epäilyjä siitä, että poliisi olisi tarkoituksella jättänyt huomiotta hallintoa tukevan joukon hyökkäyksen. Poliisivoimat ovat kiistäneet syytökset.

Kaaoksen kesä

Kaupunkivaltion suurmielenosoitukset alkoivat lähes kaksi kuukautta sitten, kun kansa lähti kaduille vastustamaan luovutuslakia, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Vaikka laki on pantu jäihin, ovat mielenosoitukset muuntuneet yleisemmäksi Hongkongin hallinnon ja Kiinan-vastaiseksi liikehdinnäksi.

Kiinan tukema Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam ei ole eronnut tehtävästään mielenosoittajien vaatimuksista huolimatta.

Mielenosoituksissa on aika ajoin nähty yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, ja aktivistit ovat syyttäneet poliisia kovista otteista.