Yli 1 000 pidätetty Moskovassa vapaita vaaleja vaativassa mielenosoituksessa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjä
Poliisi iski oppositiojohtajan toimistoon ja Dozhd-televisiokanavan studioon - striimasivat protesteja suorana.
Yli tuhat mielenosoittajaa on pidätetty Moskovassa lauantaina, kertoo poliisi. Moskovan kaupungintalolle kerääntyneet mielenosoittajat vaativat lauantaina vapaita ja reiluja paikallisvaaleja. Syynä mielenosoitukseen on viranomaisten päätös sulkea oppositioehdokkaat Moskovan paikallisvaalien ulkopuolelle. Mielenosoituksiin osallistui poliisin arvioiden mukaan noin 3 500 ihmistä.

– 1074 ihmistä on pidätetty erinäisistä rikoksista luvattoman mielenosoituksen aikana pääkaupungin keskustassa, poliisiviranomaiset kertoivat lauantai-iltana venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Lauantain mielenosoitus on jatkoa viikon takaiselle. Viikko sitten 22 000 mielenosoittajaa vaati vapaita vaaleja Moskovan kaduilla.

Moscow Timesin mukaan poliisi teki myös iskun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin toimistolle, josta mielenosoituksia striimattiin suorana lähetyksenä. Poliisi iski myös itsenäisen Dozhd-televisiokanavan studioon, josta yhtälailla lähetettiin suoraa videokuvaa mielenilmauksesta.

Dozhdin päätoimittaja on joutunut kuulusteluihin, jotka liittyvät mielenosoituksiin liittyvään rikostutkintaan.

Aiemmin tällä viikolla Navalnyi sai mielenosoituksiin liittyen 30 päivän vankilatuomion.

Navalnyi kertoi pidätyksestään itse Instagram-tilillään julkaisemallaan videolla. Navalnyi kertoi videolla, että hänet otettiin kiinni, kun hän oli lähdössä kotoaan lenkkeilemään.

Toisinajattelijat on ajettu parlamentista

Muita johtavia oppositiopoliitikkoja ja ehdokkaiksi ajateltuja ihmisiä pidätettiin myös ennen lauantaisten mielenosoitusten alkamista.

– Viranomaiset pidättävät ihmisiä, jotka haluavat haastaa heidät. Katsokaa mitä he tekevät – viranomaiset eivät pidä kansasta, kertoi mielenosoitukseen osallistunut 68-vuotias eläkeläinen Elena Rastkova.

Kremlinvastaiset puolueet on sysätty pois maan parlamentista presidentti Vladimir Putinin hallintokausien aikana. Paikallisvaalit ovat harvinainen mahdollisuus toisinajattelijoille tuoda mielipiteitään julkisuuteen.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin on kutsunut mielenosoitusta luvattomaksi ja turvallisuusuhaksi.